URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2021, 08:57

Stop la exproprieri! Primăria Oradea a pierdut un proces pentru deposedarea unor proprietari din zona Decebal

Stop la exproprieri! Primăria Oradea a pierdut un proces pentru deposedarea unor proprietari din zona Decebal foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea pare că începe să piardă simpatia instanţelor.

Tribunalul Bihor a anulat săptămâna trecută Hotărârea de Consiliu Local 936 din 2019 şi toate documentele adiacente prin care se aproba exproprierea de teren necesară pentru prelungirea străzii Simion Bărnuţiu din strada Oneştilor până în bulevardul Decebal.

Acţiunea presupunea exproprierea şi demolarea imobilului care adăposteşte reprezentanţa Bosch Car Service de lângă benzinăria OMV Petrom, fapt pentru care proprietarii au cerut ajutorul justiţiei.

Printre multe altele, orădenii au reclamat că documentaţia depusă de Primărie la Agenţia de Mediu prevedea prelungirea străzii fără a se face demolări de imobile, iar o parte dintre avize au fost obţinute după aprobarea studiului de fezabilitate şi nu înainte, cum cere legea.

Poziţia tranşantă a primei instanţe în favoarea reclamanţilor i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii municipalităţii. Juriştii Primăriei aşteaptă motivarea sentinţei pentru a o ataca la Curtea de Apel, unde, la fel ca în cazul exproprierilor din zona Nufărul - Cantemir, speră să găsească judecători mai înţelegători faţă de dezvoltarea oraşului. Inclusiv atunci când se lucrează cu buldozerul şi târnăcopul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
pescarileteatruluioradean
Nu te mai joci cu mine::::))))
Postat 20 Iulie 2021, 12:15 de Sandu2100
@sandu
nu ai tu de unde sa stii ce sunt. nu ca ar avea vreo legatura subiectu cu arhitectura. vezi, atat poti, ataci persoana. cat despre restu, chiar nu am cu cine. hai, pa.
Postat 20 Iulie 2021, 10:02 de User anonimizat
pescarileteatruluioradean
Daca ai fi destept, qi fi fost arhitect, din pacate nu ai avut noroc, cat deapre congestionarea traficului in articol despre asta este vorba. Exproprierile sunt ceva normal si in comunism si in capitalism
Postat 20 Iulie 2021, 09:14 de Sandu2100
@sandu
s-a construit si cele de pe Aradului, vizavi de politie. blocul de pe Tudor a intrat in legalitate abia prin anul 2000, din punct de vedere al utilitatilor, iar parcari suficiente a avut abia dupa ce s-a demolat o curte intreaga in 2010. nu despre asta era vorba, avem exemple de constructii din 2021 care evident nu respecta normative iar primaria tace sau nu-si indeplineste atributiile, sunt multe exemple. blocul Endre cu Ciorogariu, cate locuri de parcare are? blocul Szigligeti cu Ciorogariu, cate locuri de parcare are? se risca congestionarea arterelor adiacente oricum subdimensionate. apoi ne trezim cu expropieri pentru parcari sau cai de legatura. nu e in regula, se omit aspecte importante, asta nu e dezvoltare, ci interese. multe alte exemple…
Postat 20 Iulie 2021, 07:06 de User anonimizat
pescarileteatruluioradean
Daca bine imi aduc aminte in anii 90 sa construit fix pix, hai sa mergem la Oradea sa terminat constructia blocului de pe Vladimirescu, care a fost inceput in 87
Postat 20 Iulie 2021, 00:36 de Sandu2100
@sandu
iar te bagi in seama, nu ti-ai facut norma? hai sa-ti raspund totusi. doar in perioade de haos legistlativ, se construieste mai mult decat e permis, vezi anii’90. asa s-a ajuns la o infrastructura subdimensionata, Bucurestiul e cel mai bun exemplu. suntem în anii’90? nu, bravo! primaria trebuie sa asigure cai de acces, utilitati, vine constructoru si-ti ridica blocu. la noi functioneaza invers, trebuie multumit dezvoltatoru. dezvoltare prost inteleasa, propaganda nu te ajuta dupa cum vezi.
Postat 19 Iulie 2021, 21:36 de User anonimizat
pescarileteatruluioradean
Da si care e problema, asta e dezvoltarea, cam acolo e capul tau dezvoltat in evul mediu . Infrastructura se dezvolta dupa cum se dezvolta comunitatea respectiva . Pt 20-30 de persoane care sunt afectate de demolare, acum sufera 10.000
Postat 19 Iulie 2021, 21:23 de Sandu2100
cine vrea sa vada
primaria a acordat autorizatie pentru niste blocuri, prea multe pentru infrastructura existenta, acum trebuie sa exproprieze pentru a crea cai de legatura.
Postat 19 Iulie 2021, 21:08 de User anonimizat
@cititor_ , nu m-ai convins
toti ceilalti au in partea lor de dreptate dintre cate au zis acolo, dar tu ai sarit calu spre tărâm de vis. :)
Postat 19 Iulie 2021, 19:25 de unu
cititor_
Pt ca exproprierile se fac pt tine, ca sa ai un comfort
Postat 19 Iulie 2021, 18:48 de Sandu2100
De ce ne trebuie exproprieriile?
Sa explica cineva va rog frumos mie, de ce primaria din banii orasului face exproprieri de zeci de case unde se prea ca un privat (stim cu totii care firma vrea acolo sa construiasca) sa construiasca niste blocuri? De ce nu cumpara privatul la pretul pietei casele mentionate? De ce e mentionat ca pentru fluidizarea traficului ne trebuie, cand peste pasajul care e in plan in intersectia cu Vladimirescu figureaza tot semaforizata ca si acuma? Despre ce fluidizare vorbim atunci? Nu este primul expropriere unde au expropriat zeci de case ca sa fie construita la final niste blocuri, gen in spatele Kauflandului pe Decebal, ca "n-au avut loc pentru sensul giratoriu pe Onestilor", pe Clujului inainte de maternitate pe motiv ca se vrea o strada de la cetate spre noul pod peste Crisul, despre care de atunci nimic nou, dar e in plan blocuri noi pe terenul expropriat, sau in cartierul Ceyrat unde 3 firme au castigat terenul, fiecare au fost obligat sa construiasta cate un bloc ANL, dar fiecare bloc a construit in final cei de la Prima si niciuna nu e bloc ANL, dar primaria a dat terenul aproate gratuita si au asfaltar strada si parcariile...
Postat 19 Iulie 2021, 14:47 de cititor_
Hmmm...
Oare daca un magistrat ar fi expropriat de un teren sau o casa a carei valoare de PIAȚĂ este exemplu 200.000 euro... si ar primi 50.000 in urma exproprierii.... s-ar muta intr-un apartament sau ar mai scoate din economii diferenta sa-si cumpere ceva similar.... "pentru oradea"... hmm ...parca nu e corect
Postat 19 Iulie 2021, 14:19 de strada
Regulamentul primarului Bolojan pentru supraimpozitarea clădirilor scunde din Oradea, desfiinţat de judecători: „Încalcă dreptul la proprietate“
[ https://adevarul.ro/locale/oradea/regulamentul-primarului-bolojan--supraimpozitarea-cladirilor-scunde-oradea-desfiintat-judecatori-Incalca-dreptul-proprietate-1_5cca8dfe445219c57e2a3c24/index.html ] Acum 2 ani, o tara intreaga a ramas siderata la ipravile celui mai destoinic primar al tarii. Ei,acum primaria face un pas inainte.Nu va mai impune nici un regim de inaltime...va scuteste de batai de cap,investitii,avize,arhitecti,constructori. A luat ea problema in mina.Va expropriaza si stabileste ea regimul de inaltime corect, asimptotic spre zero, din lama buldozerului...
Postat 19 Iulie 2021, 13:41 de excalibur
Golăneală
Adica deposedam un privat de casă,teren,hală,garaj...ce o fi mergem la judecator si ii spune ca dorim sa cumparam ceva similar in zona ... Cu ce bani daca ai primit valoarea din grila notarilor???? Luam credit sa ne refacem afacerea,casa si muncim sa recuperam pierderea "pentru oradea" . Lasam interpretarea legala si aberatiile primariei. E CORECT sau NU??? Asta trebuie sa faca INSTANTA ...E JUST?
Postat 19 Iulie 2021, 12:49 de strada
Naționalizare
Primaria Oradea plateste valoarea din grila notarilor pe aceste exproprieri iar cand VAND terenuri din patrimoniul Primariei vand la valoare de PIAȚĂ... iau cu 2 lei vand cu 10 lei... "pentru oradea" buna afacere
Postat 19 Iulie 2021, 12:00 de strada
Pentru Oradea...de fațadă
Acel drum sau oricare altul Da va fluidiza traficul in zonele respective...ce nu spune primaria ca aceste drumuri avantajeaza dezvoltarea unor PRIVAȚI ...blocuri , hale... care fac profituri bune prin faptul ca au o infrastructura buna in fata proprietatii...cel expropriat primeste mesajul "pentru Oradea"
Postat 19 Iulie 2021, 11:54 de strada
si eu expropriat
Ca si in acest caz si eu depind de ce fel de judecator nimeresc, deoarece se pare ca legea este facuta in functie de judecatorul de caz. Chiar daca probele arata ca evaluatorii instantei si ai primariei au evaluat cu cateva zeci de mii de euro in dezavantajul meu, judecatoarea a decis ca nu se cuvine sa am castig de cauza. Acum ramane de vazut la Curtea de Apel pe cine ” nimerim ”. Halal justitie . Le propun tuturor celor expropriati sa ne intalnim pe o plantforma sociala si sa ne sustinem cauza, fiecare prin exemplele lui pentru a aduce la cunostinta cetatenilor despre pretul acestor exproprieri si parsivitatea din spatele lor.
Postat 19 Iulie 2021, 10:50 de User anonimizat
adica fata de lege
judecatori mai intelegatori fata de lege... nu fata de dezvoltarea orasului... un oras se dezvolta prin extindere nu prin demolare.
Postat 19 Iulie 2021, 10:25 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON