URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2023, 12:21

Ştii ce plăteşti! RER Vest explică noile tarife de salubritate, mai mici pentru două dintre cele trei fracţii colectate în Oradea

Ştii ce plăteşti! RER Vest explică noile tarife de salubritate, mai mici pentru două dintre cele trei fracţii colectate în Oradea PLĂTEŞTI CÂT ARUNCI. Când vine vorba de factura de salubritate, orădenii trebuie să reţină un detaliu important: cu cât sortează mai bine deşeurile, cu atât plătesc mai puţin!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O modificare a legislaţiei în domeniul tarifelor utilizate în serviciile publice a determinat RER Vest să detalieze facturile pe care le emite. Toţi operatorii care prestează servicii de salubritate trebuie să evidenţieze distinct elementele componente ale tarifului.

"Pe facturi va apărea din această lună o secţiune, în josul paginii, în care sunt explicate tarifele practicate pentru toate serviciile prestate pentru clienţii noştri", explică Laura Dărăban-Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.

Cât costă deşeurile?

Pentru deşeurile reziduale, orădenii vor distinge trei componente: tariful pentru colectare şi transport, de 46,21 lei/metru cub, contribuţia la economia circulară, de 21,33 lei/mc, şi tariful pentru depozitarea la centrul judeţean administrat de firma Eco Bihor, de 31,40 lei/mc.

Pentru deşeurile biodegradabile, orădenii vor afla că tariful pentru colectare şi transport este de 33,98 lei/mc, iar cel pentru depozitare de 22,71 lei/mc. Colectarea şi transportul deşeurilor reciclabile costă 50,42 lei/mc. La toate tarifele se adaugă TVA.

"Speranţa noastră este că orădenii vor afla din ce sunt compuse tarifele RER Vest şi vor înţelege mai bine cât de important este să separe deşeurile. De exemplu, cel mai mare tarif este pentru deşeurile reziduale, pentru că, la colectare şi transport, se adaugă depozitarea deşeurilor şi contribuţia la economia circulară, o taxă care nu este impusă în tariful pentru deşeurile bio sau reciclabile", mai spune reprezentanta RER Vest.

Contribuţia la economia circulară se aplică doar deşeurilor care sunt aruncate în depozitele ecologice, fiind menită să stimuleze colectarea separată.

Două fracţii, mai ieftine

Pe de altă parte, în şedinţa din luna februarie, Consiliul Local Oradea a aprobat o modificare a tarifelor practicate de RER Vest. Preţurile au crescut doar pentru colectarea deşeurilor reciclabile, dar şi în această situaţie majorarea este aproape nesemnificativă, de mai puţin de 2 lei pentru fiecare metru cub: de la 48,10 lei/mc, la 50,42 lei/mc.  

Toate celelalte costuri s-au diminuat. La deşeuri reziduale, însumând cele trei componente, tariful RER Vest a ajuns la 98,94 lei/mc, faţă de 100,73 cât era înainte, iar pentru fracţia biodegradabilă, tariful este de 56,69 lei/mc, faţă de 57,66 lei/mc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Gasiti o metoda mai eleganta/estetica pentru colectarea reciclabilelor.
E plin centrul dimineata de gramezi de cartoane/flacoane, scoase in strada. Aminteste de crizele de salubritate din marile metropole. Ar fi mai potrivit un sistem care sa rasplateasca decat sa taxeze, nu neaparat pecuniar (Clujul ofera bilet de transport in schimbul reciclabilelor).
Postat 15 Martie 2023, 13:45 de User anonimizat
Detalierea...
Pretul ca pretul, dar ce e important sa apara pe factura este cate ridicari au efectuat si ce containere au golit. Daca scriu acolo doar cati mc au ridicat e mai complicat de urmarit daca au calculat sau nu corect numarul de ridicari.
Postat 15 Martie 2023, 12:45 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON