URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Decembrie 2020, 08:00

Stelian Pantea, șeful Gărzii Forestiere Oradea: Sănătatea arborilor ar trebui să fie o prioritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În pădurile din Bihor se fură tot mai puţine lemne, animalele sălbatice sunt tot mai multe, semn că au o "casă" bună, iar administratorii de păduri încep să fie preocupaţi şi de starea de sănătate a arborilor, nu doar de tăierea lor.

Sunt primele concluzii trase de inspectorul şef al Gărzii Forestiere Oradea (GFO), Stelian Pantea, numit în funcţie la sfârşitul lunii septembrie. Inginer silvic şi horticol cu o experienţă de peste două decenii, cadru didactic al Facultăţii de Protecţia Mediului din anul 2000, Pantea recunoaşte că el însuşi a fost surprins când a fost "uns" şef. Spune însă că face ce ţine de el ca bihorenii să rămână fraţi cu codrul...

Furtul de lemne, în scădere

- GFO are sarcina să supravegheze pădurile din Bihor şi din judeţele vecine Satu Mare, Sălaj şi Arad. Concret, cum faceţi asta?

- Controalele se fac atât din birou, cât şi pe teren, la ocoale silvice de stat şi private, şi la agenţii economici care au partide de exploatare şi depozite de materiale lemnoase.

- Aveţi resursa umană necesară?

- Ar trebui să avem un inginer silvic la 12.000 hectare de fond forestier. În cele patru judeţe, avem o suprafaţă de 590.000 ha şi un necesar de 49 de ingineri. Momentan, sunt 37. Din acest motiv, unele controale necesită mai mult timp.

- Se mai fură lemne? Recent, aţi anunţat că, în doar două săptămâni, GFO a confiscat peste 100 mc de lemne...

- Volumul este în scădere an de an, agenţii economici şi-au cam remediat problemele. Adesea, materialele confiscate provin din alte nereguli, precum diferenţe între stocurile scriptice şi faptice sau depăşirea termenului de transport din autorizaţie. Din fericire, tot mai puţine sunt situaţiile când agentul economic încearcă să facă mai multe transporturi cu un singur aviz.

- Unde găsiţi cel mai des nereguli, în ocoalele silvice private sau de stat?

- Nu este o regulă. Sunt privaţi care desfăşoară o activitate impecabilă, la fel cum sunt ocoale de stat delăsătoare.

"Inspectorul Pădurii" poate fi oricine

- Cum aţi caracteriza starea de sănătate a pădurilor de la noi?

- La foioase nu sunt probleme. Pădurile de răşinoase sunt mai afectate, în special în Apuseni, unde doborâturile masive de vânt au creat un mediu prielnic pentru instalarea dăunătorilor. Pentru administratorii de păduri, sănătatea arborilor ar trebui să fie o prioritate, pentru că din ea decurge şi posibilitatea de exploatare.

- Şi iau măsuri administratorii de păduri?

- La răşinoase, dăunătorii sunt protejaţi de scoarţă şi degeaba facem tratamente chimice la sol sau din aer, se pot doar instala capcane cu feromoni sau substanţe adezive. Din verificările făcute, am observat că sunt instalate capcane, dar nu pot încă să spun dacă sunt suficiente. Facem verificări regulat, iar cei care nu iau măsuri vor fi sancţionaţi.

- La ce ajută aplicaţia Inspectorul Pădurii?

- Orice cetăţean, dacă are suspiciuni asupra unui mijloc de transport încărcat cu material lemnos, pe care îl întâlneşte pe şosea, poate să-l verifice în aplicaţie. Introducând numărul de înmatriculare, vede unde a încărcat maşina respectivă, la ce oră a plecat, destinaţia, volumul materialului lemnos, specia.

Primeşti bani să-ţi faci pădure

- GFO verifică dacă se fac împăduriri, în zonele defrişate?

- Da, pentru că regenerarea, artificială sau naturală, este obligatorie pe terenurile defrişate, iar neexecutarea de regenerări doi ani consecutivi este o faptă penală. În Bihor, anul acesta s-au raportat 259 ha de regenerări, din care 174 ha prin seminţiş. Până acum, nu s-au depistat probleme. Mai este un aspect important, dar mai puţin cunoscut: există programe de sprijin pentru împăduriri pe terenuri publice sau private.

- Există cereri în Bihor pentru aceste programe?

- În "Prima împădurire", sunt şapte proiecte, o suprafaţă totală de 60 hectare. Într-un alt program, pentru înfiinţarea de perdele forestiere naturale, avem trei proiecte: unul pe Autostrada A1, o suprafaţă de 21 ha, unul pe DN 76, şase hectare, şi unul pe DN 69, o suprafaţă de 63 ha, echivalentul a 18 km. Se mai finanţează împăduriri pe terenuri degradate, care nu pot fi utilizate în scop agricol, şi avem în derulare proiecte în zona Salonta (o suprafaţă de 100 ha), în Bratca (147 ha) şi Cetariu (73 ha). Aceste proiecte sunt binevenite, mai ales în zonele colinare, unde nu mai sunt mulţi oameni dispuşi să facă agricultură.

- Sunt bine gestionate fondurile cinegetice din Bihor?

- Gestionarii celor 69 fonduri cinegetice din judeţ îşi respectă obligaţiile. Interesul lor în sporirea efectivelor a crescut, ceea ce, din păcate, se vede în numărul pagubelor pe care le avem la culturile agricole. Starea de sănătate a animalelor e bună, singura problemă este epizootia de pestă porcină africană. Săptămânal avem raportări, iar la cea mai recentă nu am avut niciun exemplar de porc mistreţ pozitiv, cu toate că încă avem focare în Bihor, dar la crescătorii domestice.

"Profită că pădurea nu-i pârăşte..."

- Sunteţi de puţin timp la conducerea Gărzii Forestiere. Cum aţi devenit inspector şef şi ce obiective aveţi?

- A fost şi pentru mine o surpriză această numire. Nu am apartenenţă politică, aşa că singurul răspuns pe care îl am este că m-am făcut cunoscut, prin activitatea mea. Vreau ca instituţia să nu fie văzută doar ca un organ de control, cu intenţii rele, de a da contravenţii. Consider că e foarte important ca inspectorii să acorde consultanţă. Nu doar să dăm în cap, ci şi să oferim soluţii.

- Mai sunt tinerii de azi dornici să devină ingineri silvici?

- Din cele zece specializări ale Facultăţii de Protecţia Mediului, Silvicultura este singura unde se ocupă toate locurile, în fiecare an. Interesul tinerilor este binevenit pentru silvicultură: recent, la un concurs la un ocol silvic, au fost 15 candidaţi pe un loc, ceea ce creşte nivelul competiţiei.  

- Aţi zice că bihorenii sunt "fraţi cu codrul"?

- Există bihoreni care privesc admirativ pădurea şi o îngrijesc, dar mai sunt şi bihoreni indolenţi, cărora le este foarte uşor să îşi arunce gunoaiele în pădure, profitând că pădurea nu-i pârăşte. Eu personal, şi înainte să lucrez la Garda Forestieră, am făcut sesizări la Garda de Mediu şi la primării, când am găsit gunoaie în păduri, şi a trebuit să insist, pentru că nu mereu s-a reacţionat din prima. Îndemn pe oricine observă astfel de situaţii să le reclame. Este o problemă care trebuie rezolvată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Programele de reimpadurire sint binevenite
Si la Salonta, si la Cetariu si la Bratca pe suprafete intinse si chiar si pe terenuri private... Dar nu se pot gasi si in zona metropolitana Oradea terenuri pentru un inel verde? intre Alparea si Husasau de Cris si intre Apateu-Nojorid-Palota-Santion-Santau-Biharea-Cetariu?
Postat 19 Decembrie 2020, 00:35 de unu
Woow....
Oare distinsul sef care se lauda singur a mers in ultimii doi ani la Stana de Vale ca sa se minuneze? As crede ca nu si ca mai degrabă a colindat padurile din Austria pentru ca altfel s-ar vedea ceva schimbari si pe la noi. Mi se pare emblematic peisajul dezolant al padurilor de la Stana de Vale pentru demonstrarea lipsei de expertiza a tuturor paralelilor ajunsi din diverse motive șefi in domeniul asta. Daca totusi a fost in ultimii doi ani acolo , a avut vreo parere sau imbold, cand a vazut mormanele de resturi de busteni, lasate pe marginea drumului asfaltat? Cam toți turiștii care trec pe acolo, au. Si nu-s prea magulitoare la adresa smecherilor care exploateaza sau sunt platiti sa pastoreasca pădurile. Sigur... le vede doar cine are ochi sa vada! Dar despre dezmățul cu radacini si ramuri de conifere, adunate gramezi ici-colo in ciuda tuturor, pe o raza de cel putin 1 km in jurul hotelului Iadolina are ceva pareri? Sau alea nu-s de competenta distinsei garzi pe care o conduce? Bine ca sunt vizibile prin oras jeepurile garzii forestiere bihorene. Deocamdata cred ca seful asta doar se lauda si nu prea cred că-și face treaba conștiincios, asa ca.... BOLOJAN, de exemplu. De fapt, nici n-ar avea cand, daca mai si preda cursuri la școală.
Postat 18 Decembrie 2020, 14:47 de Doru2019
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON