URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2022, 18:25

Statuia ecvestră a Sfântului Ladislau va fi amplasată în acest an în Cetatea Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O statuie ecvestră a Sfântului Ladislau, considerat fondatorul Oradiei, va fi amplasată, în 2022, în curtea Cetăţii, la iniţiativa Episcopiei Romano-Catolice şi altor entităţi care reprezintă comunitatea maghiară orădeană. Anunţul privind amplasarea statuii a fost făcut de preşedintele Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice din judeţul Bihor, Grigore Morar. 

În curtea Cetăţii

"În anul 2022, ne-am propus amplasarea în Cetatea Oradea a statuii Sfântului Ladislau", a anunţat, scurt, Grigore Morar, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la sediul Primăriei, care a vizat prezentarea activităţii fundaţiei în 2021 şi planurile pentru 2022. 

În conferinţă, răspunzând întrebărilor din partea jurnaliştilor, directorul fundaţiei, Angela Lupşea, a precizat că "demersurile sunt în acest moment în faza de a fi adusă de la Arad, a fi depozitată şi se vor licita lucrările pentru realizarea soclului", precum şi că monumentul de for public va fi amplasat în curtea Cetăţii, în partea stângă faţă de intrarea principală.

Contactat de BIHOREANUL, Grigore Morar a explicat că deocamdată nu sunt obţinute toate avizele necesare în acest sens (Comisia de Urbanism, Direcţia de Cultură), însă există deschiderea primarului Florin Birta şi a municipalităţii pentru amplasarea statuii, precum şi asumarea realizării soclului pentru aceasta din bugetul local, prin Fundaţia pentru protejarea monumentelor. 

Dorinţă veche

Iniţiativa amplasării în zona centrală a Oradiei a unei statui a Sfântului Ladislau (1040-1095), rege al Ungariei, datează de mai mulţi ani. Iniţial, mai mulţi membri ai comunităţii maghiare au strâns semnături pentru montarea acesteia chiar în Piaţa Unirii, însă propunerea nu a fost acceptată de administraţia locală. 

În 2017, Episcopia Romano-Catolică a demarat un proiect pentru realizarea unei statui ecvestre a Sfântului Ladislau şi amplasarea acesteia în Cetate. Iniţiativa era susţinută şi de Fundaţia Varadinum, respectiv UDMR. "Nu urmărim nimic altceva, decât valorificarea tradiţiei istorice a oraşului, prin care tradiţie şi pe plan cultural Oradea a fost ridicată la rangul oraşelor europene de seamă", spunea, la acea vreme, episcopul Böcskei László. 

(sursa foto: Facebook, Cseke Attila)

Pe de altă parte, comunitatea maghiară, prin partide (PPMT, UDMR) şi diferite asociaţii, nu a renunţat la dorinţa ca statuia să fie amplasată chiar în piaţa centrală a urbei, organizând chiar şi proteste în acest sens, cel mai recent fiind în vara anului 2019. Primarul de atunci al Oradiei, Ilie Bolojan, nu a dat curs solicitării. 

În epoca medievală, în Cetate existau nu una, ci două statui ale Sfântului Ladislau, acestea însă au fost topite de turci după asediul din 1660.

Va fi adusă pe bucăţi

Conform cotidianului de limbă maghiară Bihari Napló, statuia a fost deja sculptată şi se află depozitată, pe părţi, într-un atelier din Arad. Cel care semnează sculptura, Árpád Deák, a declarat pentru sursa citată că, după ce soclul va fi gata, statuia va fi transportată pe părţi spre Oradea şi montată direct în curtea fortăreţei. 

Pe de altă parte, pe agenda Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice se află în anul 2022 şi finalizarea reabilitării statuii lui Avram Iancu, din apropierea sediului Poliţiei Bihor, reabilitarea statuii lui Szigligeti Ede, reabilitatea statuii lui Mihai Eminescu (în paralel cu amenajarea unei piaţete deasupra parcării subterane din str. Independenţei) şi începerea demersurilor pentru obţinerea avizelor în vederea amplasarea statuii lui Mihai Viteazul (care a fost ridicată din Piaţa Unirii pentru a fi înlocuită cu cea a Regelui Ferdinand) în viitoarea piaţetă pietonală dintre Casa de Cultură şi Catedrala Ortodoxă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pinonel
Te bati cu pumnul in piept ca esti mare Roman, rau te-a prostit AUR, pana ieri nu erai Roman , macar sa-ti cumperi drapelul.
Postat 18 Februarie 2022, 11:58 de Sandu2100
În acest an?
Și an de an, cal și călăreț, o să tropăie cu copitele nepotcovite din loc în loc cu grajdul la purtător?
Postat 18 Februarie 2022, 09:06 de KP
?!
La picioarele calului ar trebui un grup statuar, toti in genunchi! Cativa iobagi, doi-trei dintre fruntasii ardeleni care au infaptuit Marea Unire si neaparat romanii (era sa scriu dobit*cii!) care au acceptat amplasarea statuii pe pamant romanesc! Poate le vine mintea la cap si o doneaza Ungariei. P.S. Aici s-a ajuns https://www.avocatnet.ro/articol_60545/CNCD-Firmele-private-nu-pot-fi-acuzate-de-discriminare-cand-nu-r%C4%83spund-in-maghiar%C4%83-unei-peti%C8%9Bii-formulate-in-aceast%C4%83-limb%C4%83.html
Postat 18 Februarie 2022, 05:44 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON