URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2023, 13:01

Start la sortare! Începând de azi, orădenii selectează deșeurile în cinci fracții, în loc de trei

Start la sortare! Începând de azi, orădenii selectează deșeurile în cinci fracții, în loc de trei LOCUL POTRIVIT. Colectarea separată este soluția ca Oradea să-și îmbunătățească rata de reciclare. Colectate separat, în recipiente sau saci dedicați, deșeurile de ambalaje au mai mari șanse să fie refolosite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din 3 iulie, salubritatea orădeană are parte de o schimbare importantă. Orădenii nu vor mai arunca deşeurile reciclabile de-a valma în sacul galben, ci le vor sorta pe trei categorii: plastic şi metal, hârtii şi cartoane, respectiv sticle.

RER Vest explică detaliile acestei reforme, astfel încât fiecare orădean să ştie cum să arunce deşeurile ori când să le scoată la limita proprietăţii.

Cum sortăm

Începând din această săptămână, orădenii vor arunca în sacii sau pubelele de culoare galbenă doar deșeuri din plastic și metal (PET-uri, doze din aluminiu, caserole din plastic, recipiente de detergent, gel de duş, săpun lichid, cutii de conserve, toate clătite şi strivite). Hârtiile și cartoanele vor trebuie colectate în sacii de culoare albastră distribuiți celor care stau la case, respectiv în igluurile de aceeași culoare din jurul blocurilor.

Sticlele și borcanele, indiferent de culoarea lor, trebuie aruncate în gălețile verzi, din plastic, împărțite clienților RER Vest persoane fizice, sau în pubelele verzi care deja de luni bune sunt în țarcurile de lângă blocuri. Atenție, însă: sticlele și borcanele se trimit la reciclat singure, fără capace, indiferent din ce metal ar fi făcute. Locul dopurilor din plastic sau metal este în sacul galben.

Când se colectează

Noua regulă nu schimbă esențial calendarul de colectare a deșeurilor. RER Vest a anunțat că ziua de colectare a deşeurilor reciclabile rămâne aceeaşi pentru orădenii de la case, dar în fiecare săptămână trebuie să scoată alt tip de deşeuri.

Practic, fracţiile reciclabile alternează: ambalajele din plastic şi metal (sacul galben) se ridică din două în două săptămâni, iar, între ele, cele din carton şi hârtii şi sticle, care vor avea, astfel, câte o colectare la fiecare patru săptămâni.

De exemplu, cei are au avut până acum colectare de sac galben în zilele de luni, vor avea într-o zi de luni colectarea de sac galben cu plastic şi metal, următoarea luni colectare de sac albastru cu hârtie şi carton, apoi din nou colectare de sac galben, ca în a patra săptămână să scoată recipientul verde cu sticle pentru golire. Săptămâna și tipul de deșeuri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Asteptați,
Până vă sortez gunoiul, poate intr-o altă viață!!!
Postat 04 Iulie 2023, 12:59 de Maikeltroll
Haosul liberal a infestat până și activitatea de colectare a gunoiului.
Experimentele astea, cu un singur operator la un oraș ca Oradea ... înseamnă doar creșterea tarifelor. Nimic mai mult, din moment ce selectarea adevărată se face la "groapă" cu toate fracțiile deja selectate.
Postat 03 Iulie 2023, 17:18 de KP
Fractii ordinare
De ce nu 10 fractii. Simt o frustrare dupa ce consum un iaurt, sa spal sau nu ambalajul, sa- l strivrsc sau nu, cit de strivit sa fie, daca nu e spalat bine sau e strivit de-a-m-pulea. Ce misto la Cluj nu au nici macar o halda ecologica, conforma, dar isi trag metrou pulenii. FORZA AVE. Alianta vestului. Mai deunazi eram premianti la reciclare, gratie RER, acum iar suntem cobaii de serviciu. Sa-mi intromisionez falusul in gunoiul vostru. Faceti-va treaba si taxati-ne dracului cu 100 lei pe luna /persoana. Succes
Postat 03 Iulie 2023, 14:53 de excalibur
de vazut
Faptul ca sticlele se pot colecta separat acum este un lucru bun. Insa aparitia unei fractii suplimentare de reciclabile cred ca va avea efect invers celui dorit. Faptul ca cei de la casa vor avea de stocat 4 saptamani hartia si cartonul, respectiv 2 saptamani plasticul si metalele, cred ca va duce la amestecarea lor sau utilizarea in alte scopuri, de catre unii, deci va avea un efect invers celui dorit. Ca sa nu mai spun ca sortarea detaliata ar trebui facuta centralizat, de un operator interesat si capabil sa faca profit din asta, asa cum se intampla in tarile civilizate. Sa transformi cetatenii in gunoieri, nu cred ca e o solutie.
Postat 03 Iulie 2023, 13:42 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON