URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2021, 10:10

Start la grădinărit! Cei care vor să aibă grădina rodnică peste vară trebuie să înceapă de pe-acum munca. Ce e de făcut?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent că au un mic spaţiu verde în jurul blocului sau o grădină în curtea casei, orădenii care vor să o vadă verde şi înfloritoare pe timpul verii trebuie să se apuce de treabă. Primăvara, când natura renaşte, este şi momentul în care grădinarii se pun la treabă.

Curăţare şi fertilizare 

Primul pas pentru o grădină roditoare şi plăcută privirii este curăţarea tuturor resturilor vegetale căzute. "Începem cu scarificarea, care înseamnă eliminarea resturilor uscate de la baza gazonului, fie că au căzut de la maşina de tuns iarba, fie că a apărut o boală", explică inginerul agronom George Havaşi (foto), pe care orădenii îl pot găsi pe pagina de Facebook "Grădinaru Gică". Scarificarea se face cu un aparat anume sau cu o greblă.

După ce a fost curăţat, gazonul trebuie fertilizat, cu soluţii care se găsesc în magazine de profil. "Fertilizarea este foarte importantă pentru toată grădina. Este început de sezon, resursele din sol se termină şi plantele au nevoie de forţe proaspete", spune specialistul. De altfel, el recomandă aplicarea de tratamente de fertilizare tot anul, cu frecvenţa recomandată pe eticheta produsului ales.

Primăvara este momentul oportun şi pentru însămânţări sau plantări. Dacă gazonul sau iarba din grădină are "goluri", după scarificare, când porii pământului sunt deschişi, se poate completa cu noi seminţe. "Sămânţa trebuie acoperită cu pământ sau nisip, ca să aibă unde să germineze, să nu fie atacată de păsări sau insecte şi să nu o usuce soarele", explică Havaşi.

Ce facem cu trandafirii?

Dacă avem în grădină pomi fructiferi, aceştia trebuie tunşi, pentru înlăturarea crengilor uscate sau pentru conturarea formei lor. "După, se aplică un tratament fitosanitar de intrare în sezon, un fel de dezinsecţie. Peste iarnă, se adună tot felul de fungi şi larve de insecte în scoarţă", spune inginerul.

Şi trandafirii trebuie tunşi şi stropiţi, tot pentru dezinsecţie. "Dacă au fost acoperiţi cu pământ în timpul iernii, trebuie dat la o parte, că altfel planta înrădăcinează acolo şi nu e ok", mai zice specialistul.

Totodată, pământul din jurul trandafirilor trebuie săpat la suprafaţă, pentru aerarea solului. "Peste iarnă, solul se tasează, din cauza ploilor şi zăpezii, iar un trecut cu sapa prin el ajută precipitaţiile să ajungă la rădăcină", adaugă Havaşi. În plus, săpatul elimină buruienile, primele plante care apar în orice grădină, după ghiocei. Fireşte, tot acum, în grădini se pot planta flori, perene sau anuale, în funcţie de preferinţele fiecăruia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON