URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Februarie 2017, 17:01

Stăpânul călătorilor: Orădeanul Marius Tunduc aduce în oraş următoarea ediţie a Olimpiadei porumbeilor voiajori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu două săptămâni, Oradea a fost gazda celor mai premiaţi porumbei voiajori din ţară. Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România, condusă de orădeanul Marius Tunduc, a organizat aici în weekend tradiţionala expoziţie anuală, eveniment care a atras columbofili din toate colţurile ţării, dar şi vizitatori din străinătate.

Şi mai mulţi vor veni însă peste patru ani, când la Oradea va avea loc următoarea Olimpiadă a porumbeilor voiajori, la care participă concurenţi din întreaga lume. O veche ambiţie a orădeanului, devenită acum realitate...

Mereu, acasă

Marius Tunduc creşte porumbei voiajori încă din copilăria petrecută la ţară. "În 1989, pe când aveam 11 ani, am început să cresc porumbei acasă la mine, în Groşi. Cred că a fost vreo epidemie, că toţi copiii din sat ne-am apucat", îşi aminteşte, amuzat, bărbatul. L-a fascinat de-atunci modul în care firavele zburătoare ştiu să revină acasă, de oriunde ar fi "lansate".

Deşi cercetat de secole, misterul porumbeilor voiajori n-a fost pe deplin desluşit nici în prezent. Nu se ştie de ce mereu revin acasă, cunoscându-se doar faptul că, ajutaţi de orientarea după soare, stele şi câmpurile magnetice, se întorc statornic la locul din care şi-au luat întâia oară zborul. "Sunt păsări foarte inteligente", spune Marius.

Capabil să atingă viteze medii de 70-80 km/h, ajungând în mod excepţional chiar şi la 100 km/h, un porumbel voiajor poate parcurge sute de kilometri pentru a reveni acasă. Antrenate bine de crescători pricepuţi şi grijulii, unele exemplare ajung să zboare şi 1.000 de kilometri!

Antrenori de zbor lung

Marius a deprins secretele creşterii porumbeilor voiajori de la colegii din Asociaţia Judeţeană Columbofilă Bihor, al cărei membru a devenit în 1999. Tot de atunci participă şi la concursuri de profil, unde fiecare crescător încearcă să demonstreze că porumbelul său e mai rapid decât ai celorlalţi.

"Fiecare porumbel are pe picior un inel cu o serie unică. La ora anunţată a concursului, crescătorii se prezintă la locul stabilit pentru îmbarcare, de unde sunt lansaţi porumbeii. Acasă îi aşteaptă o trapă electronică, unde în momentul când porumbelul trece prin ea se înregistrează ora sosirii", explică Marius. Câştigători sunt porumbeii care au zburat cu cea mai mare viteză spre casă. Bineînţeles, felicitările le primesc stăpânii care i-au îngrijit, făcându-i capabili să zboare pe distanţe tot mai lungi şi cu viteze tot mai mari.

Concursurile sunt importante pentru crescători, începând de la cele naţionale, întrucât cei mai buni 24 de porumbei din ţară îşi câştigă un loc şi în lotul olimpic al României, care din patru în patru ani reprezintă ţara la Olimpiada de Columbofilie. Stăpânii au şi avantaje materiale, căci valoarea acestor păsări poate urca la sute, chiar mii de euro. Totuşi, spune Marius, nici unul nu se îmbogăţeşte: "Cel mult scoţi banii pe care i-ai investit în mâncare şi în tratamente". Cu toate acestea, mândria de a avea un campion este nepreţuită...

Viaţă între porumbei

Din 2005, de când a fost ales preşedinte al Asociaţiei Judeţene a Columbofililor, Marius este direct responsabil de concursurile din Bihor, iar în 2006 a fost ales membru în Comitetul Director al Federaţiei de profil, în 2014 fiind votat chiar preşedinte.

De formaţie inginer silvic, dar fără a fi practicat această meserie pentru că s-a dedicat exclusiv columbofiliei, orădeanul recunoaşte că porumbeii sunt parte însemnată din viaţa lui. "Când eram copil i-am promis tatălui că voi face bani din porumbei. Acum am o mică firmă care comercializează hrană pentru înaripate", zice bărbatul. Aşadar, fie că este acasă, unde îngrijeşte aproximativ 100 de porumbei, fie că este la birou, înconjurat de poze cu păsările sale, zburătoarele îi sunt mereu aproape.

Printre porumbeii pe care îi deţine se numără şi un performer care a participat săptămâna trecută la Olimpiada de la Bruxelles, precum şi unul care a parcurs o distanţă de 1.050 kilometri fără nicio oprire, de la Frankfurt la Oradea!

Oradea, centrul columbofililor

Tot la Bruxelles, vinerea trecută, Marius a obţinut un alt succes: Federaţia Columbofilă Internaţională a anunţat că a acceptat cererea Federaţiei române ca Olimpiada din 2021 să aibă loc la Oradea. Un succes aplaudat de toţi crescătorii de porumbei din ţară, mai cu seamă că va fi pentru întâia oară când competiţia se va desfăşura în România.

Marius e convins că evenimentul va fi o reuşită, încurajat fiind şi de succesul expoziţiei naţionale desfăşurate pe 21-22 ianuarie la Oradea Trade Center, la care au participat peste 1.300 de vizitatori. "Expozanţii şi vizitatorii au avut doar cuvinte la superlativ despre manifestare", zice orădeanul.

Alături de cei peste 200 de colegi din asociaţia judeţeană, bărbatul speră că va reuşi să promoveze şi mai mult columbofilia printre concitadini, ba îşi doreşte chiar ca oraşul să aibă un parc al porumbeilor, convins că numeroşi curioşi l-ar frecventa pentru spectacol, pentru a privi zburătoarele. "Până la urmă, în Bihor sunt mai mulţi columbofili legitimaţi decât fotbalişti", spune Marius, aşa că poate ideea sa merită să fie luată în serios.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON