Situat oricum deasupra mediei naţionale, preţul gigacaloriei furnizate de Termoficare orădenilor va creşte în continuare.
La mai mare!
Directorul societăţii, Stănel Necula, a spus vineri, în încheierea conferinţei ocazionate de "Ziua porţilor deschise CET Oradea" organizată din Băile Felix, la care au participat reprezentanţii ai 30 din cele 45 de societăţi de termoficare din ţară, că preţul încălzirii va continua să crească.
"Vorbim de o creştere de 2-3% în următorii ani", a declarat Necula, în condiţiile în care Termoficare a scumpit gigacaloria la 325,78 lei la sfârşitul lunii iulie.
Concret, orădenii plătesc 276,15 lei pe gigacalorie, în vreme ce 49,63 lei o constituie subvenţia de la bugetul local. "Dacă astăzi am fi avut o situaţie similară cu cea din Bucureştiul, unde subvenţia este de 480 lei, reprezentând 65% din preţ, închideam centrala şi plecam toţi acasă", a spus Necula.
De altfel, municipalitatea vrea să scoată de tot subvenţiile la încălzire.
"Avem o strategie conform căreia subvenţia să poată fi eliminată şi, odată cu profitul realizat din eficienţa energetică, să ajungem în situaţia ca preţul livrat pentru populaţie să fie preţul de producere a gigacaloriei", a afirmat Necula.
Potrivit directorului, Termoficare primeşte de la bugetul local subvenţii de circa 14 milioane lei şi plăteşte municipalităţii profit de circa 28 milioane lei.
Banii care se întorc în bugetul operatorului pentru a fi folosiţi la investiţii pentru modernizarea sistemului şi reducerea pierderilor până la nivelul la care orădeanul îşi va permite să plătească preţul întreg al gigacaloriei.
CET-ul e cel mai ieftin...
Prezent la conferinţă, Anton Tămăşiu, energetician cu state vechi care a condus timp de 30 de ani CET-ul din Ausburg, un orăşel german similar ca populaţie Oradiei, a afirmat că în lumea civilizată societăţile de termoficare sunt cele care aduc venituri municipalităţilor şi nu invers.
"În Germania, termoficarea este cea mai ieftină soluţie de încălzire. Acolo, societatea de termoficare subvenţionează Primăria, pe când aici Primăria subvenţionează termoficarea", a spus Tămăşiu.
Potrivit expertului, acest lucru poate deveni posibil prin reabilitarea reţelelor pentru reducerea pierderilor, în utilaje moderne de producţie a încălzirii şi vânzarea energiei electrice obţinute în cadrul procesului de cogenerare de înaltă eficienţă odată cu energia termică.
Un alt avantaj, major, al CET-ului pe gaz îl constituie însă gradul redus de poluare faţă de centralele pe lemne sau cele individuale, la nivel de apartament, concepute tot pe gaz.
"Avantajul termoficării este că coşul de fum este în afara oraşului şi la înălţimi foarte mari. Dispersia gazelor de ardere se face pe o suprafaţă foarte mare fapt pentru care scade poluarea", a declarat expertul.
Nu, centralelor de apartament!
De altfel, centralele de apartament pe bază de gaz sunt prost văzute inclusiv de academicianul Gheorghe Benga.
Potrivit specialistului, singura soluţie pentru reducerea poluării provocate de centralele de apartament este reconectarea apartamentelor debranşate la reţeaua de termoficare, iar dacă acest lucru nu este posibil, obligarea proprietarilor acestora de a le racorda la un coş de fum cu cel puţin un metru mai sus decât nivelul acoperişului.
"În nicio ţară europeană nu există la blocuri centrale de apartament pe gaz care să îşi scoată ţeava de fum la geamul vecinului", a argumentat, la rândul său, viceprimarul Mircea Mălan.
Reprezentanţii municipalităţii au mai arătat că, mai devreme sau mai târziu, centralele de apartament vor fi taxate în Uniunea Europeană la fel ca orice altă sursă de poluare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.