Eveniment puţin obişnuit în Oradea. Proprietarul companiei orădene Valtryp, prima firmă cu capital 100% românesc care din 1995 şi până în prezent livrează volane îmbrăcate în piele şi în lemn pentru producători auto de prestigiu din întreaga lume – Mercedes, Porsche, Volvo, Jaguar, VW, Toyota etc – a invitat presa locală pentru a arăta ce condiţii de muncă şi de cazare le oferă primilor angajaţi străini, pe care i-a "plasat" filiala din Vrancea a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie.
De la 5 la 16, până la 20
Aşa cum BIHOREANUL a mai relatat, cu o lună în urmă Crucea Roşie din Vrancea a solicitat companiei orădene angajarea unei părţi dintr-un grup de 144 muncitori din Sri Lanka salariaţi, până în martie, ai unei fabrici de textile din Focşani, dar rămaşi pe drumuri după ce 50 din ei s-au îmbolnăvit de Covid, alţii fiind concediaţi şi alţii, în fine, demisionând pentru a se putea repatria, fapt care nu este posibil având în vedere contextul pandemiei.
În urma discuţiile dintre directoarea Crucii Roşii din Vrancea, Rodica Davideanu, de altfel prezentă şi ea la Oradea marţi, şi cu sprijinul Serviciului de Imigrări şi al Ministerului Muncii, un grup de sri-lankezi au fost "plasaţi" la compania din Oradea. "La început a fost vorba de 5-6 persoane, dar luna trecută au venit la proba de lucru 16, iar până la urmă am angajat 20", a explicat proprietarul Valtryp, Valeriu Trip.
Cazare, masă, abonamente...
Cei 20 de lucrători din Sri Lanka au ajuns la Oradea în urmă cu două săptămâni şi, după ce toate formalităţile birocratice au fost finalizate şi au parcurs şi instructaje de protecţia muncii, au avut azi prima lor zi de muncă în unitatea de producţie din Parcul Industrial II inaugurată anul trecut în luna octombrie.
"Am vrut să le creăm toate condiţiile civilizate. Le-am amenajat spaţiu de cazare, cu bucătărie complet utilată, dormitoare mobilate, grupuri sanitare dotate şi ele inclusiv cu maşini de spălat", a spus Valeriu Trip despre spaţiile de locuit oferite celor 20 de muncitori chiar în incinta fabricii.
"Suntem în România de trei ani şi trei luni. Nouă ne place aici, putem să câştigăm salarii din care ne ajutăm şi rude rămase acasă", a declarat presei unul dintre cei 20 de muncitori, dintre care trei sunt femei, iar ceilalţi 17 bărbaţi. Cel mai tânăr srilankez are 22 de ani, cel mai vârstnic 60 de ani şi toţi, spune Trip, s-au dovedit buni muncitori şi foarte civilizaţi.
"Vrem să le asigurăm şi abonamente OTL, pentru a avea posibilitatea să iasă în oraş, şi vom organiza curând tradiţionala excursie a firmei la Stâna de Vale, la care, bineînţeles, vor participa şi ei", a mai spus proprietarul Valtryp.
Trip a spus că în prezent fabrica produce 1.300 - 1.400 de volane pe zi (într-un singur schimb de 8 ore, care începe dimineaţa la ora 7.00) şi intenţionează să urce la 3.000 - 3.500 volane pe zi, astfel că va mai face angajări, "încă 200 de persoane".
"Cred în Oradea faptelor bune"
Proprietarul Valtryp şi-a reiterat convingerea că o persoană care "a reuşit în viaţă" este datoare să îi ajute şi pe alţii, de la acest impuls pornind când a luat decizia angajării celor 20 de srilankezi aflaţi într-o situaţie dificilă.
Mai mult, Valeriu Trip a repetat că el crede şi în "Oradea faptelor bune!", motiv pentru care în plină pandemie a comandat şi plătit 600 de viziere pentru a le dona personalului Spitalului Municipal şi Spitalului Judeţean, UPU-SMURD şi Poliţiei Bihor.
Tot în perioada stării de urgenţă, Valtryp a donat şi tablete pentru elevii şcolii din satul Cornişeşti, comuna Dobreşti.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.