URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Noiembrie 2020, 17:02

Spitalul privat Pelican din Oradea devine spital-suport Covid, cu o întreagă secţie şi paturi de Terapie Intensivă din cauza creşterii numărului de îmbolnăviri

Joi, în ziua în care judeţul Bihor a depăşit bariera psihologică de 10.000 de cazuri Covid de la începutul crizei sanitare şi până în prezent, raportându-se totodată 322 noi îmbolnăviri, sistemul spitalicesc local capătă întâriri, pentru prima oară, din partea unui spital privat.

Astfel, în baza unei Hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, spitalul Pelican devine unitate-suport pentru tratarea pacienţilor infectaţi, punând la dispoziţie inclusiv paturi ATI.

De precizat că, potrivit explicaţiilor furnizate de dr. Carp BIHOREANULUI, spitalul privat Pelican are mai multe secţii, însă una singură va funcţiona pentru tratarea bolnavilor Covid. Este vorba, concret, despre 46 de paturi, dintre care 20 de Terapie Intensivă. 

Decizia CJSU a fost adoptată joi după-amiază, după ce Direcţia de Sănătate Publică Bihor a avizat favorabil, în cursul zilei, modificarea temporară a structurii spitalului Pelican, care a solicitat Comitetului Judeţean să fie cooptat în sistemul spitalicesc pentru tratarea bolnavilor Covid.

Conform Hotărârii nr. 49 a CJSU, acest lucru se întâmplă "în condiţiile manifestării unei tendinţe crescătoare a ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul populaţiei din judeţul Bihor şi având în vedere gradul de ocupare a Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu".

DSP Bihor urmează să înainteze Ministerului Sănătăţii avizul favorabil dat pentru ca Spitalul Pelican să fie unitate anti-Covid.

De asemenea, un comunicat transmis joi de Prefectura Bihor precizează că activitatea în secţia COVID-19 a Spitalului Pelican va fi efectuată sub coordonarea judeţeană instituită prin Hotărârea CJSU nr.19/2020, cea prin care dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, a fost însărcinat să coordoneze activitatea tuturor spitalelor din judeţ cu subordonare locală.

"Toată cazuistica pentru secţia în cauză se va realiza sub coordonarea Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu şi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea", se precizează în Hotărârea nr. 49, adoptată joi de CJSU.

Potrivit unei informări transmise joi de Instituţia Prefectului, în urma deciziei CJSU, "județul Bihor va avea 64 de paturi ATI și un incubator alocate pacienților Covid-19". Concret, sunt 34 paturi ATI și 1 incubator în cadrul Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu", 10 paturi ATI în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea şi 20 de paturi ATI în cadrul Spitalului Pelican Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON