Consiliul Local Oradea a aprobat luni, la propunerea primarului Florin Birta, desfiinţarea Spitalului Municipal Gavril Curteanu. Măsura desfiinţării spitalului va fi luată pentru ca acesta să poată fuziona prin absorbţie cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.
Din două spitale unul singur...
Potrivit legislaţiei în vigoare, municipalitatea va iniţia în perioada următoare, prin intermediul Instituţiei Prefectului, o Hotărâre de Guvern potrivit căreia fostul spital de copii îşi va pierde personalitatea juridică înainte de sfârşitul acestui an.
"Am anunţat că aceste spitale, Judeţean şi Municipal, vor fuziona şi ne-am dat şi un acord de principiu pe această temă, dar în urma verificărilor efectuate de către jurişti, a legislaţiei şi a posibilităţilor prin care putem pune această decizie în practică, s-a ajuns la următoarea metodă: se va desfiinţa Spitalul Clinic Municipal "Gavril Curteanu" prin reorganizare ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea", a declarat luni primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă.
Concret, Spitalul Judeţean va îngloba Spitalul Municipal și secțiile acestuia, care nu va mai fi de sine stătător. „Noul spital se va numi "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea" pentru că va trata bolnavi din tot judeţul, va asigura asistenţă medicală pentru tot judeţul şi judeţele învecinate", a spus Birta.
"Mega-spital, caut director!"
Unificarea celor două spitale va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la promovarea Hotărârii de Guvern.
"Iniţial am spus că la data de 1 septembrie va intra în vigoare, practic, noul spital. Cu toate aceste proceduri, estimăm că până la finalul anului spitalul înglobat va fi funcţional", a afirmat edilul.
În termenul de o lună de după adoptarea HG-ului, municipalitatea va trece la organizarea concursului pentru desemnarea conducerii noii instituţii spitaliceşti.
Mai mulţi bani pentru bolnavi!
De altfel, unificarea celor două unităţi spitaliceşti a fost anunţată de primarul Florin Birta şi avizată de principiu în Consiliul Local încă de la sfârşitul lunii iulie.
Potrivit edilului, aceasta are ca scop îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite bihorenilor prin folosirea mai eficientă a resurselor şi creşterea "rangului" noii instituţii spitaliceşti şi, implicit, a finanţării pe care o primeşte de la bugetul de stat.
În prezent, cele două spitale sunt de categoria a II-a. Spitalul Judeţean primeşte de la CAS pentru un pacient 1.600 lei (plus indicele de complexitate medicală), iar Spitalul Municipal 1.550 lei (plus indicele de complexitate medicală).
"În momentul în care cele două spitale ar fuziona, spitalul ar deveni unul de categoria I, iar finanţarea pe pacient de la Casa de Asigurări de Sănătate ar creşte de la aproximativ 1.600 lei la 1.800 lei, ceea ce, din calculele noastre, ar însemna un plus de peste 2 milioane de euro într-un an pentru finanţarea spitalului nostru", a declarat primarul la vremea respectivă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.