URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Februarie 2019, 20:37

Spitalul Judeţean din Oradea, obligat să plătească 50.000 lei unei mămici infectate cu stafilococ în Maternitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instanţele orădene au acordat despăgubiri morale în valoare de 50.000 lei unei orădence care a reclamat că a fost contaminată cu o infecţie nosocomială în timpul internării la Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Sentinţa, pronunţată iniţial de Judecătoria Oradea, a fost menţinută, săptămâna trecută, şi de Tribunalul Bihor, după cum au anunțat, luni seară, avocații femeii.

De la un spital, la altul

Hotărârea a fost pronunţată într-un proces de pretenţii pe care orădeanca l-a declanşat în 2016, ca urmare a unor probleme medicale cu care, spune ea, s-a ales după o operaţie de cezariană din primăvara anului 2013.

Potrivit acţiunii pe care a înaintat-o instanţei, imediat după internare, i s-au făcut investigaţii medicale care au arătat că este sănătoasă. Ulterior, însă, după intervenţia chirurgicală, a început să se simtă rău. Avea febră, ameţeli, dar medicii au decis să o lase acasă, prescriindu-i, totuşi, un tratament medicamentos.

Cu toate acestea, starea ei s-a înrăutăţit, iar din analizele care au urmat, s-a stabilit că problemele erau cauzate de infectarea cu stafilococ hemolitic, o bacterie care poate provoca o serie de afecţiuni, de la infecţii superficiale ale pielii, până la boli grave, ca de pildă septicemie sau meningită.

Cazul a fost înregistrat şi în Registrul de Evidenţă a Infecţiilor Intraspitaliceşti al Spitalului Judeţean, unde orădeanca a fost din nou internată, în perioada 17 iunie - 25 iunie 2013, pentru tratarea complicaţiilor.

Simptomele au continuat să se manifeste şi după cea de a doua externare, motiv pentru care femeia a apelat la un medic chirurg din cadrul Spitalului Judeţean. Acesta, în urma investigaţiilor, a descoperit că are o infecţie gravă la nivelul operaţiei de cezariană, cu un abces de puroi şi ţesut necrozat.

Speriată, orădeanca a cerut şi o altă opinie, care i-a confirmat diagnosticul, motiv pentru care, pe 5 august 2013, s-a internat din nou, însă de astă dată la Spitalul Militar. Din investigaţiile care i s-au făcut aici, s-a constatat că infecţia s-a extins foarte mult, ajungând să pătrundă în zona muşchilor şi a organelor, cu multiple focare de abces, toate provocate de acelaşi stafilococ pentru care fusese tratată şi care nu a dispărut.

Verdict în premieră: spitalul plăteşte

Abia în octombrie 2013, tratamentul şi-a produs efectele. În tot acest timp, orădeanca nu a putut să-şi îngrijească şi să-şi alăpteze copilul nou-născut, motiv pentru care a decis să se îndrepte împotriva spitalului, printr-un proces de pretenţii.

Pe 11 septembrie 2018, completul de la Judecătoria Oradea i-a dat câştig de cauză pronunţând, în premieră pentru Justiţia bihoreană, o soluţie în care obligă spitalul să despăgubească o pacientă, nu pentru un diagnostic ori procedură medicală greşită, ci pentru o infecţie nosocomială.

Potrivit sentinţei, instanţa a stabilit că „reclamanta s-a prezentat clinic sănătoasă la spital, iar în perioada spitalizării a fost infectată cu un stafilococ, fapt ce atrage răspunderea civilă a spitalului”. Judecătorul a mai arătat în sentinţa pronunţată că, din cauza deselor internări şi a problemelor medicale, relaţia orădencei cu nou-născutul „a fost afectată pe mai multe planuri”, despărţirea de copil pe o perioadă îndelungată şi pierderea lactaţiei provocându-i „un grav prejudiciu moral”, dispunând în consecinţă ca spitalul să-i plătească fostei paciente despăgubiri morale de 50.000 lei.

Sentință de referință

Ulterior, avocaţii spitalului au atacat soluţia, cu apel, solicitând respingerea acţiunii. Procesul s-a reluat la Tribunalul Bihor, unde, pe 19 februarie, instanţa a respins acţiunea spitalului şi a menţinut sentinţa pronunţată de Judecătoria Oradea.

„Hotărârea este un succes, suferinţa clientei noastre a fost în sfârşit auzită. Acest caz e un reper important în atragerea răspunderii pentru nefericitele şi numeroasele cazuri de infecţii spitaliceşti și, poate, va reprezenta un semnal de alarmă pentru sistemul medical, astfel încât pacienţii să nu fie externaţi din spital mai bolnavi decât s-au internat”, a declarat avocata Ioana Ţenţ, cea care a reprezentat-o pe orădeancă în proces.

„Nu-i din spital”

De cealaltă parte, directorul medical al Spitalului Judeţean, doctorul Lucia Daina, susţine că magistraţii care au pronunţat verdictul nu au luat în considerare expertizele medico-legale realizate în cauză şi care arată că stafilococul cu care s-a infectat orădeanca nu a fost din spital. "Este, într-adevăr, o infecţie nosocomială, însă nu a contactat-o din spital, ci putea fi o autoinfecţie, adică să o fi avut înainte de a se interna. Acest microb se găseşte în mod normal şi pe tegumente. În plus, am arătat şi că nu a fost un focar de infecţie în spital, au fost într-adevăr trei cazuri, dar nu la aceeaşi secţie şi la perioade diferite de timp. Noi toate acestea le-am prezentat instanţei, dar nu au fost luate în considerare", a explicat Daina pentru BIHOREANUL.

Decizia Tribunalului nu a fost comunicată, încă, unității spitalicești, "deci nu cunoaştem considerentele care au stat la baza hotărârii", a mai spus Daina.

Directorul medical a mai precizat că despăgubirile vor fi achitate de firma de asigurări cu care spitalul are încheiată o poliţă pentru astfel de situaţii. "Nu-i un lucru care să ajute, din păcate. Nu putem spune că într-un spital totul este steril, dar am adus dovezi şi cu privire la toate demersurile care se fac în spital cu privire la sterilizare, dezinfecţie, controalele care se fac pe partea de supraveghere a infecţiilor nosocomiale. Din păcate, nu am reuşit să convingem instanţa", a mai arătat Daina.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: ”Portocale” de ”Sorbonica”. ”Mandarine” din ”livezile” lui ...Hippocrates
I. ”Hotărârea este un succes, suferința clientei noastre a fost în sfârșit auzită. Acest caz e un reper important în atragerea răspunderii pentru nefericitele şi numeroasele cazuri de infecții spitalicești și, poate, va reprezenta un semnal de alarmă pentru sistemul medical, astfel încât pacienții să nu fie externați din spital mai bolnavi decât s-au internat”, a declarat avocata Ioana Ţenţ, cea care a reprezentat-o pe orădeancă în proces.” 1. Hotărârea, oricât de corectă şi imparţială ar fi, nu poate înlătura suferința pricinuită doamnei în cauză; 2. Mare ghinion pe Spitalul condus de dr,. Carp, fost coleg de liceu cu subsemnatul, că nu mai era controlat în 2013 de geniali specialiști în sănătate publică și management (...făcuți pe repede înainte) ca Luci Daina. 3. Ca să înțeleagă și mama iresponsabilă şi credulă Rozi de la BUO, pe mâinile cui și-a dat proprii copii! Noroc cu intervenția doamnei Sonia Drăghici. II. Poate că ar fi timpul să afle şi bihorenii, de bună credinţă, mai multe și despre ”moașele” care s-au ocupat de (ne)Siguranța alimentelor în ”Epoca portocalie”. Şi nu numai! P.S. ”Doar adevărul ne poate vindeca” – Oana Zamfir [”Antena 3”]. Şi de ”citricele” din: sănătatea publică, siguranța alimentelor, respectiv de la ...catedră!
Postat 27 Februarie 2019, 21:50 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7452 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON