URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2021, 21:37

Spitalul Judeţean din Oradea va avea ambulatoriu nou. Investiţia, peste 57 milioane de lei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Clinic Judeţean din Oradea va avea un nou ambulatoriu, "lipit" de actuala clădire a unităţii spitaliceşti din strada Gheorghe Doja. Investiţia, suportată în proporție de 80,7% din banii orașului, iar restul din fonduri europene, se ridică la peste 57 milioane de lei şi presupune inclusiv dotarea cu aparatură și construirea unei noi secții de Anestezie-Terapie Intensivă.

Ambulatoriul se mută

Practic, actuala clădire va fi extinsă pe latura vestică şi nordică, ocupând o parte din accesul auto şi din parcarea din faţă, o porţiune din spaţiul verde existent şi drumul de acces în spatele terenului aferent imobilului.

Conform unui comunicat al municipalităţii, noul corp de clădire va adăposti practic ambulatoriul integrat al spitalului, în care funcţionează şi Serviciul Administrativ, situat azi pe strada Republicii nr. 37 din Oradea, şi va avea un regim de înălţime D+P+3E.

"Este nevoie de acest nou ambulatoriu pentru că cel actual nu oferă condiţii optime pentru cei care îi trec pragul şi, totodată, este necesar ca sediul administrativ să funcţioneze într-un spaţiu corespunzător. Dincolo de acest ambulatoriu va fi construită parcarea supraterană a spitalului, care va fi legată printr-un tunel de noua clădire. Când vor fi finalizate atât parcarea, cât şi ambulatoriul şi va fi executată integral reabilitarea termică, putem spune că spitalul va oferi condiţii la standarde europene", a precizat primarul Oradiei, Florin Birta, luni, într-o conferinţă de presă.

Suprafaţa construită a noii clădiri va fi de 5.491,22 metri pătrați, iar suprafaţa desfăşurată este de 30.290,10 metri pătrați.

Durata de execuţie este de 18 luni.

Cum va fi împărțit noul ambulatoriu

"La nivelul demisolului se propune extinderea zonei de acces principal în spital care să deservească zona de ambulatoriu cu o zonă de foaier, cu birouri internări/externări. De asemenea, se va amenaja o zonă vestiare pentru pacienţi şi cadre medicale, cabinete de consultaţii şi o zonă de acces separat, direct din exterior, pe latura vestică, pentru cabinetele de boli infecţioase şi pneumologie", explică informarea municipalităţii.

La nivelul parterului se doreşte amenajarea unei zone de policlinică - ambulatoriu, cu o legătură cu corpul B existent. La acest nivel se vor amenaja în zona centrală circulaţiile pe verticală, grupurile sanitare pentru pacienţi şi cadre medicale ş.a, mai arată Primăria.

Perimetral vor exista diverse spaţii destinate unor specializări precum: ortopedie, chirurgie, toracică/vasculară/cardiovasculară, medicină internă, endocrinologie, neurologie, cardiologie, neurochirurgie, chirurgie plastică, chirurgie şi urologie.

La nivelul etajului 1 se propune amenajarea unei zone de policlinică-ambulatoriu, organizată similar cu nivelul parterului, cu circulaţiile pe verticală, grupurile sanitare pentru pacienţi şi cadre medicale, camere curăţenie, oficiu de calcul- depanare şi statistică, organizate central, restul încăperilor fiind dispuse perimetral, legate printr-un coridor comun. Totodată, se vor amenaja diferite spaţii pentru specializări precum: gastroenterologie, oftalmologie, psihologie, oncologie, ORL, diabetologie şi alergologie.

Legătura cu restul spitalului se va realiza prin intermediul a trei lifturi şi o casă a scării.

Zona administrativă va funcţiona la nivelul etajului 2.

O nouă secție ATI

Proiectul prevede o secţie nouă ATI la etajul 3, organizată astfel: în zona centrală vor exista grupurile sanitare pentru pacienţi, aparţinători şi personal, depozite curăţenie, depozite echipamente şi două zone de supraveghere, dispuse la capete opuse, astfel orientate încât să permită vizibilitate către toate paturile.

Perimetral vor fi dispuse 22 de boxe cu câte un pat, realizate prin pereţi din sticlă pe structură metalică. Legătura cu restul spitalului se va realiza exclusiv prin pasarela propusă, care face legătură atât cu corpul B, cât şi cu corpul A existent.

Proiectul presupune şi dotarea cu aparatură şi mobilier medical, precum şi cu mobilier non-medical necesar desfăşurării activităţii ambulatoriului.

Valoarea totală a investiţiei este de 57.023.453,17 lei, TVA inclus, din care contribuția Primăriei Oradea va fi de 46 milioane lei, potrivit primarului Florin Birta.

Proiectul "Extindere ambulator Corp B Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea" cu cod SMIS 123666 este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritatea de investiţii 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale, Operaţiunea A – Ambulatorii şi din surse proprii bugetare, mai precizează reprezentanții municipalității.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo "geniilor".
Acum vor desființa și parcarea din fața spitalului, că nu se văd acolo decât câteva mașini, nu-i așa? Iar cei care vor să ajungă la spital o să parcheze "la domiciliu" și vir lua taxiul, dacă nu i-a dus mintea să extindă rețeaua de tranvaie până la "județean".
Postat 31 August 2021, 12:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON