În condițiile în care spitalele din România, atât cele publice, cât și cele private, practică de peste două decenii o subraportare a infecțiilor asociate asistenței medicale, adică înregistrate la pacienți în timpul internării, Spitalul Județean din Oradea a pregătit un proiect pentru reducerea acestor infecții.
Consiliul de Administrație al Spitalului a aprobat săptămâna aceasta depunerea în cadrul PNRR a unui proiect în valoare de 5 milioane euro menit să diminueze numărul infecțiilor asociate asistenței medicale, așa numitele infecții nosocomiale, contractate de pacienți în timpul spitalizării.
Suma acoperă dotările, materialele, îmbunătățirile circuitelor și ale procedurilor din spital, dar și achiziționarea de echipamente necesare înlăturării acestor riscuri.
„Consiliul de Administrație a aprobat depunerea unui proiect în cadrul PNRR ce presupune mai multe dotări care să ajute atât la descoperirea infecțiilor nosocomiale, cât și la prevenirea lor”, a declarat pentru BIHOREANUL managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp.
Potrivit dr. Carp, proiectul vizează dotarea cu echipamente specifice de laborator de microbiologie, dar și sterilizatoare, sisteme de trasabilitate a sterilizării, roboți de igienizare, purificatoare de aer ori sisteme automate de nebulizare pentru decontaminarea aerului și suprafețelor.
În România, incidența infecțiilor nosocomiale este, potrivit Centrului Național pentru Supravegherea Bolilor Transmisibile, de 1,04% din totalul pacienților externați, atât de către spitalele publice, cât și de cele private, mult sub media europeană, de peste 4%, iar asta din cauza subraportărilor.
Managerul Spitalului Județean afirmă că, din acest punct de vedere, unitatea pe care o conduce nu se află „în jumătatea care este arătată cu degetul”. Potrivit medicului șef al Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale din cadrul spitalului, dr. Rodica Fiț, anul trecut incidența infecțiilor nosocomiale a fost de 0,789% la pacienți externați, mai mare cu 0,24% față de cea din 2021, cele mai multe infecții nosocomiale fiind depistate la secțiile de Ortopedie, Chirurgie generală și Cardiologie intervențională, secții cu risc ridicat din cauza complexității și duratei intervențiilor chirurgicale.
Infecțiile nosocomiale sunt provocate, cel mai frecvent, de bacterii și virusuri extrem de rezistente la produsele dezinfectante (cum ar fi stafilococul auriu, Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter ori Citomegalovirus, Rotavirus, virusuri herpetice etc) și pot dăuna stării de sănătate sau chiar vieții pacienților, cărora le provoacă rezistență crescută la tratamentul cu antibiotice.
Ele apar și persistă atât din cauza igienei precare a pacienților, de exemplu din cauză că nu se spală pe mâini, cât și a neefectuării corecte a curățeniei și dezinfectării în spitale și, respectiv, a sterilizării instrumentarului medical.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.