URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2023, 15:01

Spitalul Județean din Oradea, proiect de 5 milioane euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale

Spitalul Județean din Oradea, proiect de 5 milioane euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În condițiile în care spitalele din România, atât cele publice, cât și cele private, practică de peste două decenii o subraportare a infecțiilor asociate asistenței medicale, adică înregistrate la pacienți în timpul internării, Spitalul Județean din Oradea a pregătit un proiect pentru reducerea acestor infecții.

Consiliul de Administrație al Spitalului a aprobat săptămâna aceasta depunerea în cadrul PNRR a unui proiect în valoare de 5 milioane euro menit să diminueze numărul infecțiilor asociate asistenței medicale, așa numitele infecții nosocomiale, contractate de pacienți în timpul spitalizării.

Suma acoperă dotările, materialele, îmbunătățirile circuitelor și ale procedurilor din spital, dar și achiziționarea de echipamente necesare înlăturării acestor riscuri.

„Consiliul de Administrație a aprobat depunerea unui proiect în cadrul PNRR ce presupune mai multe dotări care să ajute atât la descoperirea infecțiilor nosocomiale, cât și la prevenirea lor”, a declarat pentru BIHOREANUL managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp.

Potrivit dr. Carp, proiectul vizează dotarea cu echipamente specifice de laborator de microbiologie, dar și sterilizatoare, sisteme de trasabilitate a sterilizării, roboți de igienizare, purificatoare de aer ori sisteme automate de nebulizare pentru decontaminarea aerului și suprafețelor.

În România, incidența infecțiilor nosocomiale este, potrivit Centrului Național pentru Supravegherea Bolilor Transmisibile, de 1,04% din totalul pacienților externați, atât de către spitalele publice, cât și de cele private, mult sub media europeană, de peste 4%, iar asta din cauza subraportărilor.

Managerul Spitalului Județean afirmă că, din acest punct de vedere, unitatea pe care o conduce nu se află „în jumătatea care este arătată cu degetul”. Potrivit medicului șef al Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale din cadrul spitalului, dr. Rodica Fiț, anul trecut incidența infecțiilor nosocomiale a fost de 0,789% la pacienți externați, mai mare cu 0,24% față de cea din 2021, cele mai multe infecții nosocomiale fiind depistate la secțiile de Ortopedie, Chirurgie generală și Cardiologie intervențională, secții cu risc ridicat din cauza complexității și duratei intervențiilor chirurgicale.

Infecțiile nosocomiale sunt provocate, cel mai frecvent, de bacterii și virusuri extrem de rezistente la produsele dezinfectante (cum ar fi stafilococul auriu, Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter ori Citomegalovirus, Rotavirus, virusuri herpetice etc) și pot dăuna stării de sănătate sau chiar vieții pacienților, cărora le provoacă rezistență crescută la tratamentul cu antibiotice.

Ele apar și persistă atât din cauza igienei precare a pacienților, de exemplu din cauză că nu se spală pe mâini, cât și a neefectuării corecte a curățeniei și dezinfectării în spitale și, respectiv, a sterilizării instrumentarului medical.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Buna gluma
Din 5 milioane , 4,5 milioane vor fi furati
Postat 05 Februarie 2023, 07:59 de Petre93
Bravo .... dați cu var.
Dacă nu închizi spitalul ca să faci o lucrare corectă din punct de vedere sanitar ... nu ai rezolvat nimic, pentru că infecțiile se ascund de la un etaj la altul și de la un salon la altul. Cum termini o parte de rezolvat ... hop și infecția, care se mișcă de la vreun loc încă neatins spre zona deja "curată".
Postat 05 Februarie 2023, 06:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON