URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2016, 18:59

Spitalul Judeţean a primit 50 de saltele antiescară de la Rotary Oradea 1113 (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea a primit, joi, o donaţie importantă de la Clubul Rotary Oradea 1113.

Împreună cu firma Euriteh, rotarienii au cumpărat 50 de saltele antiescară, care vor sta sub bolnavii imobilizaţi la pat. Tocmai pentru că nu se pot mişca, aceşti pacienţi riscă să formeze escare, adică nişte cruste negricioase cauzate de mortifierea ţesuturilor, saltelele anume concepute prevenind aceste infecţii.

"Clubul nostru a donat 50 de saltele, care vor fi distribuite pe secţiile Anestezie şi Terapie Intensivă, Neurochirugie şi Ortopedie, cele mai afectate de gradul de imobilizare la pat al pacienţilor", a declarat preşedintele clubului Rotary Oradea 1113, Békési Csaba.

Fiecare saltea are o pompă cu presiune reglabilă şi face un masaj blând pacientului, masaj care are rolul de a optimiza circulaţia sângelui şi de a îmbunătăţi oxigenarea ţesuturilor, prevenind astfel formarea leziunilor.

Într-un an, saltelele vor ajuta circa 3.500 de pacienţi în prevenirea acestor infecţii, dat fiind că la Spitalul Judeţean media de pacienţi pe un pat în aceste secţii este de aproximativ 70.

"Pacienţii care suferă de diverse forme de paralizie trebuie întorşi la un interval de trei ore pentru a evita complicaţiile şi formarea de escare. Saltelele speciale primite azi ca şi donaţie vor uşura în primul rând suferinţa lor, dar în acelaşi timp şi efortul personalului medical", a explicat doctorul Miron Clement, medic primar neurochirurg, şef al secţiei clinice de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea.

Saltelele au costat circa 10.000 de lei, bani pe care rotarienii i-au strâns din propriile donaţii şi din sponsorizarea companiei Euriteh. "Este un proiect care se înscrie în domeniile noastre de acţiune, educaţie, sănătate şi mediu, şi în cele patru principii ale clubului Rotary, care cer ca o acţiune să fie adevărată, cinstită, să întărească şi să stimuleze prietenia şi să servească beneficiul celor implicaţi", a mai spus Békési.

Clubul Rotary Oradea 1113 are 24 de membri activi şi este cel mai tânăr club Rotary din România, fiind înfiinţat în luna mai a anului trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
da' până acuma nu au avut saltele?
dr Miron, nu au fost saltele? RUSINOS, la asa un nivel la care se da ORADEA MARE!!! BRAVO LUI ROTARY 1113 ORADEA!!!!
Postat 18 Noiembrie 2016, 00:31 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON