URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2023, 15:38

Spitalul CFR din Oradea nu va mai fi gestionat de Ministerul Transporturilor. Îl vor Primăria și Universitatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege care prevede transferarea tuturor unităților sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor către alte instituții cu rețele sanitare proprii, precum Ministerele Apărării și Internelor, SRI, SIE și STS, unor instituții de învățământ superior ori unor autorități locale.

Spitalul CFR din Oradea este „disputat” atât de către municipalitate, cât și de Universitate, care au depus documentații pentru a-l prelua.

Transporturile, fără spitale

În total, potrivit proiectului de lege adoptat marți, vor fi transferate 15 spitale din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea altor instituții cu rețele sanitare proprii.

Pe lângă spitalul CFR din Oradea, este vorba și despre spitalele clinice Witting și CF nr. 2 din Bucureşti, spitalele clinice CF din Iași, Cluj, Timișoara și Constanța, precum și spitalele generale CF din Ploieşti, Galaţi, Braşov, Paşcani, Simeria, Craiova, Sibiu și Drobeta-Turnu Severin.

În conformitate cu actul normativ, după transfer se interzice schimbarea domeniului de activitate a acestor unităţi sanitare, care vor fi obligate să aibă proiecte și programe de dezvoltare a infrastructurii şi de creştere a calităţii serviciilor medicale".

Prin adoptarea proiectului de lege, a fost aprobată, practic, o Ordonanță de Urgență a Guvernului, OUG nr. 41/2023, privind transferul reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către alte ministere şi instituţii cu reţele sanitare proprii, dar fără ca actul normativ să reglementeze care anume vor prelua fiecare spital.

OUG, contestată la CCR

Până acum, au depus documentații pentru preluarea Spitalului CF din Oradea atât Primăria, cât și Universitatea din Oradea.

Consiliul Local Oradea a și adoptat în acest sens o Hotărâre în decembrie 2022, prin care aleșii orădenilor și-au exprimat interesul „de principiu” pentru preluare, la solicitarea Ministerului Transporturilor.

La rându-i, „Universitatea a depus un dosar, considerând că prin preluarea spitalului se va îmbunătăți procesul de pregătire a studenților Facultății de Medicină și Farmacie”, după cum a declarat BIHOREANULUI rectorul instituției, prof. univ. Constantin Bungău.

Pe de altă parte, dr. Mircea Șandor, managerul Spitalului CF din Oradea, a subliniat, tot la solicitarea BIHOREANULUI, atât faptul că proiectul de lege adoptat marți nu prevede cui anume îi va fi transferată unitatea, ci și că OUG aprobată prin noul act normativ a fost atacată la Curtea Constituțională, care – cel puțin teoretic – va putea determina revocarea sau modificarea Ordonanței.

„Hotărârea de azi a Camerei Deputaților, după ce și Senatul a decis la fel, prevede doar că aceste 15 spitale nu vor mai activa în subordinea Ministerului Transporturilor, la fel ca OUG 41/2023, care a fost atacată de sindicate la CCR”, a spus dr. Șandor.

Pe punctaj

În ipoteza că CCR nu va „desființa” Ordonanța, în baza legii adoptate marți ar urma ca fiecare spital să fie transferat unei alte instituții prin Hotărâre de Guvern.

În ce privește situațiile în care un spital ar putea fi preluat fie de o instituție, fie de alta – cum este cazul celui din Oradea, unde și-au manifestat interesul atât municipalitatea, cât și Universitatea – decizia Guvernului va fi luată în baza unui punctaj al fiecărei instituții.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Adica
Adica mai mult ca sigur il desfiinteaza, vine Carp il comaseaza, de cand e Carp si primaria la judetean de la 800 de paturi a scazut la 500 de paturi, la municipal la fel. Cand ajungi la spital sau urgente, stai pana mori, nu ai nici o sansa sa prinzi un pat sa faci o internare, in caz ca mai respiri te zvantura afara din spital. Normal ca un nr mare de paturi si pacienti e cheltuiala pe bugetul primariei. Ce s-a schimbat la UPU Judetean de cand au marit cladirea Upu, a scazut cumva timpul de asteptare, sau calitatea serviciilor, personalul e tot ala, paturile sunt tot alea, atat ca e cladirea mai mare si ploua in ea. Calitatea serviciilor medicale si a medicilor e tot mai rea in Oradea, saracii se trateaza aici, cei cu bani merg in Ungaria, Cluj, Timisoara, unde macar nu se ia spaga ca in Oradea. Spitalele in Oradea sunt la fel ca Justitia oradeana, mori cu ea in mana, mafia conduce, si se imbogateste. Poate la spitalulm CFR vor face in fata spitalului o mica piateta cu porfir.
Postat 13 Decembrie 2023, 17:33 de sanduivanov
Ar fi cazul ca Primăria Oradea să-și vadă de lungul nasului.
Spital universitar da ... ar fi normal ca extensie a Facultății de profil. Primăria, cu extensiile ei cu tot, este pentru "neterminați" doar ... a demonstrat deja ce știe în materie de act medical și a dat rasol în afara lucrărilor de construcții care nu au rol de profesionalizare a serviciilor de sănătate.
Postat 13 Decembrie 2023, 09:51 de KP
"Hăis"
Că se schimbă doar hoții.
Postat 12 Decembrie 2023, 23:13 de Maikeltroll
trebuie sa isi bage sindicalistii coada
ca toata natia vrea conditii speciale, pensii speciale. Si politicienii, dar si toti ceilalti bugetari, si politisti, si militari, si doctori de stat...
Postat 12 Decembrie 2023, 18:00 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON