URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Noiembrie 2021, 09:01

Spioana din Poliţie: Poliţista din Oradea care-l ajuta pe Victoraş Micula "sifona" informaţii din bazele de date secrete

Spioana din Poliţie: Poliţista din Oradea care-l ajuta pe Victoraş Micula 'sifona' informaţii din bazele de date secrete DETAŞATĂ. La câteva luni după ce ofiţerii anticorupţie i-au percheziţionat biroul de la sediul Poliţiei Oradea, în noiembrie 2018, agentul şef adjunct Camelia Erdei (foto) a fost selectată şi trimisă pentru 2 luni într-o misiune internaţională tocmai la Paris, ca şi când n-ar fi greşit cu nimic...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţista judecată pentru că i-a dat informaţii secrete milionarului Victor Micula, ba chiar l-a lăsat pe acesta să acceseze personal baza de date a Ministerului Afacerilor Interne, a fost pusă sub inculpare într-un nou dosar. 

Cameliei Erdei, agent şef adjunct la Biroul Ordine Publică al Poliţiei Oradea, i se impută că a folosit programul informatic de evidenţă a persoanelor, destinat utilizării exclusiv în interes de serviciu, ca să ofere informaţii confidenţiale unor cunoştinţe, iubitului, ori ca să-şi satisfacă propriile curiozităţi, verificându-l, de pildă, pe omul care urma să-i vândă lemne ori spionându-le, din gelozie, pe colegele iubitului...

"Argaţii" lui Victoraş 

Parchetul Bihor a anunţat vinerea trecută finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată a agentei Camelia Erdei. Instrumentat de procurorul Cristian Ardelean împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, dosarul a fost disjuns din cel în care poliţista a fost inculpată în decembrie 2020 alături de Victor Micula (foto) şi de trei colegi ai ei - Ovidiu Vaida, Claudiu Rengle (între timp pensionat) şi Alin Zanca, pe care Micula i-a transformat în "argaţi" personali. 

În acea anchetă, coordonată de acelaşi procuror, Erdei a fost acuzată de acces ilegal la sistemul informatic, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu şi complicitate la acces ilegal la sistemul informatic: în primăvara lui 2018, profitând că lucra la Serviciul Dispecerat şi Supraveghere Video, i-a oferit lui Micula datele personale ale unui tânăr cu care afaceristul intrase în conflict, iar apoi l-a lăsat să utilizeze de unul singur baza de date secretă. Ca atare, Micula şi-a căutat propriile date, ale părinţilor, ale unor cunoştinţe şi ale altor VIP-uri, precum Codin Maticiuc ori cântăreaţa de muzică populară Vlăduţa Lupău, căsătorită cu fiul fostului şef al BCCO Cluj, Toma Rus.

Alt dosar, aceleaşi metehne

Din noul rechizitoriu întocmit pe numele poliţistei reiese că aceasta a ignorat cu bună ştiinţă şi repetat toate regulile care o obligau să folosească programul informatic al MAI doar în interes de serviciu şi să păstreze confidenţialitatea datelor. "Practic, inculpata a utilizat datele ca pe propriul său bun, de care poate dispune la discreţie, deseori la ore târzii din noapte", arată actul de acuzare. 

Cum fiecare utilizator are nume şi parolă unice, anchetatorilor nu le-a fost greu să afle când şi de câte ori a intrat Erdei în sistem, confruntând aceste informaţii cu registrul în care poliţiştii au obligaţia să menţioneze motivele. 

Femeia, însă, nu a făcut nicio menţiune în registru. A căutat, pur şi simplu, pe ascuns, informaţii personale despre Micula, despre apropiaţi ai acestuia ori femeile de care era interesat. Deşi exista bănuiala că ar fi făcut-o la solicitarea milionarului, nu s-au găsit dovezi clare; cert e însă că Micula jr. a fost văzut de mai multe ori intrând în sediu, de unde era preluat de şeful din tura în care lucra Erdei, desigur, fără să-l treacă în registrul de vizite. 

Gelozia când îi vine...

Erdei a "cotrobăit" în baza de date oferindu-se să ajute o cunoştinţă dornică să găsească rudele soţului ei, adoptat, la rugămintea iubitului a căutat informaţii despre şeful acestuia şi despre un coleg de serviciu cu care intrase în conflict, dar şi despre o şoferiţă care parcase pe locul lui şi pe care voia s-o caute ca s-o ia la rost. 

Poliţista a folosit baza de date şi pentru a-şi satisface propriile curiozităţi, verificându-l "la sânge" inclusiv pe omul de la care urma să cumpere lemne şi pe mai multe colege ale iubitului ei, din gelozie.

Una peste alta, femeia va fi judecată în noul proces pentru 11 infracţiuni de acces ilegal la un sistem informatic, dintre care 2 în formă continuată, plus încă 2 infracţiuni de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. 

De formă şi la secret

Toate acestea nu s-ar fi întâmplat, arată rechizitoriul, dacă şeful agentei "şi-ar fi exercitat rolul de cenzor al activităţii poliţiştilor din subordine". Culmea, în octombrie 2020, după ce Erdei a fost pusă sub acuzare în primul dosar, şeful Poliţiei Bihor a anunţat public că a dispus să se verifice dacă au mai avut loc şi alte accesări ilegale în baza de date şi modul în care Micula ajunsese să se plimbe în instituţie ca pe moşia proprie. Controlul s-a terminat cu batista pusă pe ţambal, "fără să concluzioneze că inculpata şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu", arată procurorul Ardelean în noul rechizitoriu înaintat Tribunalului. 

Care au fost, totuşi, concluziile controlului intern? Nu e clar, căci reprezentanţii Poliţiei au refuzat solicitarea BIHOREANULUI de a da lămuriri, susţinând că actul are "caracter intern" şi conţine "date nedestinate publicităţii". Cum ar veni, datele despre poliţiştii abuzivi trebuie protejate, chiar dacă aceştia deconspiră date nepublice despre alţi cetăţeni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cand
vad ce specimene sunt încadrate în structurile MI,mai că-mi vine sa plâng după Miliție!
Postat 01 Noiembrie 2021, 16:57 de nealiniat
La privat de "viola" cu GDPR-ul
Daca cineva care lucreaza la privat face abuzuri clare de genul "incalcare GDPR" imediat e pedepsit! La stat nimeni nu pateste nimic decat ii "taie" din salar 5% pt 3 luni si apoi se ingroapa cazul so totul revine la normal. Timpul trece, leafa merge! Bine ca am plecat din RO la timp, intr-un loc in care, daca iti vezi de treaba ta, chiar simti ca politia lucreaza pt cetateni , si nu impotriva lor, cum e in cazul de fata, flagrant! Atat doar ca Oradea e locul in care am stat aproape 25 de ani si imi place sa stiu ce se intampla pe aici ca inca mai am radacini!
Postat 01 Noiembrie 2021, 10:16 de Szaby_Oradea
Platiti-va taxele sclavilor...
...ca p*litia vegheaza la paza...interlopilor. Acolo nu exista abuzuri, nu exista nereguli. Doar pensii la 45 de ani, lucrat 6 ore din 8, sporuri pt X chestii. Distractie placuta!
Postat 01 Noiembrie 2021, 10:08 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON