URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iureș în mișcarea studențească românească. Pentru prima oară după ani buni, studenții se revoltă, motivul fiind că li se suprimă dreptul elementar de a se da cu trenul pe tot cuprinsul patriei, la prețuri simbolice.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Ianuarie 2025, 15:44

Spectacol omagial pentru Eugen Țugulea, de Ziua Culturii Naționale, marcată printr-o colaborare fără precedent între instituțiile culturale din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Culturii Naționale, celebrată anual pe 15 ianuarie, de ziua poetului român Mihai Eminescu, este marcată în Bihor printr-o serie de evenimente culturale gratuite. Consiliul Județean Bihor, alături de instituțiile culturale din județ, a organizat pentru prima dată un program comun de activități, culminând cu omagierea actorului Eugen Țugulea, o personalitate marcantă a teatrului orădean.

Detaliile programului au fost prezentate vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Teatrul Regina Maria, la care au participat președinte interimar al CJ, Mircea Mălan, managerul Teatrului Regina Maria, Victoria Balint, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, Carmen Rus, şi secretarul general al revistei de cultură Familia, Miron Beteg.

Pentru sufletul bihorean

"Vor fi evenimente care vor pune în legătură copiii, elevii, cu actul cultural, cu oameni de cultură contemporani. De asemenea vor fi recitaluri de poezie în Oradea şi în toate zonele judeţului. Un eveniment la statuia lui Eminescu, în ziua de 15 ianuarie, şi tot atunci, la Teatrul Regina Maria, vom organiza un eveniment dedicat domnului Eugen Ţugulea pentru tot ceea ce a făcut şi continuă să facă pentru sufletul bihorean. Cultura şi arta ne ajută să ne formăm şi să ne consolidăm identitatea, să trăim mai frumos, hrănindu-ne partea bună din noi", a anunţat Mircea Mălan.

Eugen Ţugulea, care împlineşte 94 de ani în 10 aprilie, a fost ales pentru a fi omagiat de CJ Bihor pentru contribuţia sa remarcabilă adusă culturii bihorene. În ultimii ani, CJ și-a propus să omagieze, cu ocazia diverselor evenimente, artiști contemporani, precum interpreta de muzică populară Florica Bradu sau Ansamblul folcloric Nuntaşii Bihorului, care anul trecut a sărbătorit 60 de ani de la înfiinţare.

Actorul Eugen Ţugulea a debutat la Teatrul de Stat din Oradea în 1955 şi a rămas activ până în prezent, chair dacă în anul 2000 s-a pensionat. A fost director al teatrului timp de 14 ani şi a interpretat peste 140 de roluri în cariera sa.

Teatrul, prima casă

Astfel, spectacolul "Sara, pe deal. Regândind Luceafărul", va include un recital de poezie susţinut de actor alături de Corul Filarmonicii de Stat Oradea. Intrarea va fi gratuită, dar este necesară rezervarea locului la casa de bilete a Teatrului.

"Eu nu pot să fiu decât măgulit şi impresionat pentru faptul că conducerea Consiliului Judeţean s-a gândit la cei 70 de ani pe care anul ăsta o să îi împlinesc de când a doua casă, dacă nu prima, a fost această instituţie în care ne aflăm acum", a spus Eugen Ţugulea (în foto jos, alături de Victoria Balint), vizibil emoţionat.

La rândul său, Carmen Rus a evidenţiat importanţa spectacolului în cadrul căruia va lua parte, alături de actor, și Corul Filarmonicii.

"Pentru spectacolul din 15 ianuarie era nevoie de o formaţie restrânsă, pentru că domnul Ţugulea doreşte să creeze o seară intimă. Pe scenă vor fi 20 de membri ai Corului Filarmonicii de Stat Oradea. Vom încerca să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor domnului Ţugulea şi să încercăm să potenţăm momentele dumnealui de interiorizare a poeziei eminesciene prin interpretarea câtorva lucrări corale pe versuri de Mihai Eminescu", a menţionat Carmen Rus, managerul Filarmonicii.

Colaborare în premieră

Victoria Balint, managerul TRM, a subliniat colaborarea fără precedent dintre Consiliul Judeţean şi instituţiile de cultură din Oradea printre care Filarmonica de Stat, Teatrul de Stat, Biblioteca Județeană, Muzeul Țării Crișurilor.

"Este pentru prima oară când, de Ziua Culturii Naţionale, teatrul colaborează cu toate instituţiile de cultură din oraş. Şi cred că este un început bun de an şi că vom colabora foarte bine până la sfârşitul anului. Şi pentru asta le mulţumesc partenerilor şi Consiliul Judeţean pentru iniţiativă, pentru că pentru prima oară ne-am adunat să creăm un program pentru toate categoriile de public, de la copii la tineri şi adulţi", a precizat aceasta.

Ce NU înseamnă Eminescu?

Pe de altă parte, Miron Beteg (foto jos), secretarul general al Revistei Familia, a menţionat că alegerea zilei de 15 ianuarie pentru a marca Ziua Culturii Naţionale este "cel puţin prost aleasă", subliniind că această dată ar trebui dedicată exclusiv lui Mihai Eminescu. El a argumentat că, deşi Eminescu este un punct de cotitură în cultura românească, cultura naţională trebuie să reflecte şi contribuţiile altor autori şi să se adreseze generaţiilor tinere.

"Ni se pare cel puţin prost aleasă ziua de 15 ianuarie ca Ziua Culturii Naţionale. Şi voi explica de ce: pur şi simplu, Eminescu trebuia să rămână singur. Da, ziua de 15 ianuarie îi dă imensa şansă lui Eminescu de a fi un începător de fiecare an cultural, de a deschide evenimentele culturale ale unui an. Dar ce ne facem cu tot ce nu înseamnă Eminescu în cultura română?", s-a întrebat Beteg, menţionând mai apoi evenimentele care sunt organizate de Revista Familia, care includ, printre altele, întâlniri între scriitori contemporani şi publicul îndeosebi tânăr.


Lista completă a evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale în Bihor, între 14 şi 16 ianuarie:

Marţi, 14 ianuarie 2025

Marghita

- Colegiul Naţional "Octavian Goga", ora 14:00.  Întâlnire-dialog cu elevii, susţinută de autorii Adina Popescu, Alex Moldovan şi Mircea Pricăjan, cu lecturi oferite de actori ai Teatrului Regina Maria din Oradea.

Miercuri, 15 ianuarie 2025

Oradea

- Liceul de Arte, ora 9:00: "Cultura, Hrană pentru suflet" - un spectacol susţinut de Şerban Borda  despre cultura şi rolul ei astăzi, presărat cu opinii ale unor intelectuali ca  Andrei Pleşu sau Cezar Ivănescu şi poezii ale poeţilor Ana Blandiana, Ion Pribeagu, Marin Sorescu,  Nichita Stănescu, Horaţiu Mălăele, Ioan Es.Pop, Nicolae Dabija, George Topârceanu, Lucian Vasilescu sau I.L.Caragiale  în postura de poet;

- Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu" – ora 9:00 - Lansarea Revistei "Ritmuri incandescente", urmată de spectacolul " inspirat din opera lui Mihai Eminescu;

- Statuia Poetului Naţional Mihai Eminescu, ora 10:00 – organizatori Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Judeţean, Universitatea Oradea, Inspectoratul Judeţean Şcolar Judeţean Bihor, Garnizoana Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor 

10:00 – 10:03 Cuvânt introductiv - Conferenţiar universitar dr. Veronica Buciuman, Decan - Facultatea de Litere, Universitatea din Oradea

10:03 – 10:06 Intonarea Imnului Naţional al României

10:06 – 10:12 - Discurs "Eminescu - un scriitor surprinzător"- Lector universitar dr. Anca Tomoioagă, specialist eminescolog, Facultatea de Litere, Uinversitatea din Oradea

10:12 – 10:15 - Discurs "Iosif Vulcan şi Mihai Eminescu" - Dr. Ioan F. Pop, Directorul Muzeului memorial "Iosif Vulcan", Oradea

10:15 – 10:20 Recitare poezii Murăşan Janna, studenta Facultăţii de Litere, specializarea Română-Engleză

10:20 – 10:40 Recital de poeme - Mihai Eminescu, aşezate pe muzică de compozitori orădeni (Florian  Chelu, Romeo Rîmbu, Boross Ludovic - Lali şi M.C. Hentes) 

Vor cânta: Alexandrina, Iuliana si Florian Chelu - Rock Filarmonica Oradea

10:40 – 10:50 Festivitatea depunerii de buchete de flori la Statuia Poetului Mihai Eminescu

- Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", ora 11:00: "Cultura, Hrană pentru suflet" un spectacol susţinut de Şerban Borda  despre cultura şi rolul ei astăzi presărat cu opinii ale unor intelectuali ca  Andrei Pleşu sau Cezar Ivănescu şi poezii ale poeţilor Ana Blandiana, Ion Pribeagu, Marin Sorescu,  Nichita Stănescu, Horaţiu Mălăele, Ioan Es.Pop, Nicolae Dabija, George Topârceanu, Lucian Vasilescu sau I.L.Caragiale  în postura de poet;

- Teatrul Regina Maria, ora 11:00: Întâlnire-dialog cu elevii de la mai multe şcoli orădene, susţinută de autorii Adina Popescu, Alex Moldovan şi Mircea Pricăjan, cu lecturi oferite de actori ai Teatrului Regina Maria din Oradea;

- Muzeul Ţării Crişurilor, ora 14:00 – Vernisaj -  Expoziţie de artă decorativă –  (expoziţia va fi deschisă până în 10 februarie);

- Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, conferința „Contemporaneitatea lui Eminescu”, susținută de Dr. Ioan F. Pop;

- Sala Mare a Teatrului Regina Maria, ora 19:00 – Spectacol dedicate lui Eugen Ţugulea – Recital Eminescu susţinut de artist.

Tinca

- Centrul Cultural Tinca, ora 11:00. Piesă de teatru -  "Apolodor, Pinguinul Călător" de Gellu Naum, un spectacol de Ion Mâinea, sub coordonarea artistică a lui Sebastian Lupu.

Ştei

- Casa de cultură "Miron Pompiliu", ora 13:00. "Recital Mihai Eminescu: Nemărginirea Cuvintelor" recital de poezie susţinut de actorul Sebastian Lupu;

Beiuş

- Casa de cultură "Ioan Ciordaş", ora 18:00. Recital Mihai Eminescu: Nemărginirea Cuvintelor - recital de poezie susţinut de actorul Sebastian Lupu;


Joi, 16 ianuarie 2025

Oradea

- Casa Darvas-La-Roche, ora 19:00 - "Nina Cassian 100. Memoria ca zestre" - recital de poezie dedicat uneia dintre cele mai remarcabile figuri feminine din literatura contemporană: Nina Cassian. Recitatul face parte din seria de evenimente dedicate poeziei "TRM poezie" şi va fi susţinut de actorii Ioana Dragoş Gajdó, Anda Tămăşanu, Lucia Rogoz, Anca Sigmirean, Ciprian Ciuciu şi Cosmin Petruţ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8269 RON
  • 1 EUR = 4.9736 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON