Ziua Mondială Art Nouveau are în acest an un program inedit în Oradea. Pe cerul orașului va fi prezentat sâmbătă seară un show cu 200 de drone, care vor recrea decorațiuni Art Nouveau, inspirate de cele care se găsesc pe Palatul Vulturul Negru, vedeta acestei ediții.
Atât sâmbătă, cât și duminică, orădenii sunt invitați în fostul cinematograf Libertatea, aflat în stare de conservare, unde vor fi amenajate expoziții „imersive” cu lasere și oglinzi.
Vizită la Libertatea
Programul complet al evenimentelor organizate în Oradea pentru celebrarea Zilei Mondiale Art Nouveau (10 iunie) a fost prezentat joi într-o conferință de presă de Angela Lupșea, directoarea executivă a Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, organizatorul principal al evenimentelor, Carmen Rus, managerul Filarmonicii orădene, Daniel Panait, președintele filialei Bihor a Ordinului Arhitecților din România, și Mădălin Preda, co-fondatorul firmei Evsky Show, care va aduce spectacolul cu drone pe cerul orașului.
Ediția din acest an cuprinde o serie de evenimente, însă probabil cele mai așteptate vor avea loc în acest weekend în centrul Oradiei. După mai mulți ani, va fi deschis publicului fostul Cinematograf Libertatea, cu o istorie bogată și cu decorațiuni Art Nouveau spectaculoase.
Aici vor fi organizate mai multe expoziții, descrise ca fiind „imersive” și menite să pună în valoare „decorațiunile în stare de conservare în interiorul Palatului Vulturul Negru”, spune Angela Lupșea.
Sala oglinzilor
Organizatoarea a explicat că oaspeții vor intra din strada Independenței în fostul cinematograf, iar în holul principal, unde pe vremuri se aflau casieriile, vor vedea un spectacol cu lasere conice, care vor scoate la iveală detalii din mozaicul original al pavajului.
„Experiența va continua la etaj, unde, discret luminate, se vor vedea în expoziție obiecte din domeniul audiovizualului, o parte sunt cele originale care au fost păstrate in situ, precum role de film și aparatură, dar și bunuri cu valoare culturală din colecția domnului Dinicu Braghină”, a precizat Lupșea.
În sala mare a fostului cinematograf, organizatorii au gândit o expoziție interesantă: o serie de oglinzi plasate pe podea vor reflecta detaliile ample ale tavanului acelei încăperi.
Oaspeții vor putea păși pe oglinzi, iar doamnele și domnișoarele care vor să facă asta sunt sfătuite să nu poarte fuste, din motive lesne de înțeles.
În fine, în parteneriat cu OAR Bihor, în fosta cafenea va fi prezentată o expoziție cu mai multe scaune de epocă. „Din fiecare tip de scaun vor fi prezentate trei bucăți: una nerestaurată, una reinterpretată și una restaurată”, a explicat Lupșea. Daniel Panait a spus că „am vrut să arătăm publicului ce poate fi făcut din patrimoniul mobil, de decor” și „să apropiem publicul larg nu doar de imaginea restaurată sau frumoasă a mobilierului, ci și de procesul de a-l pune în valoare”. La proiectul de restaurare a scaunelor au participat și studenți de la Arhitectură din Oradea.
Curioșii vor putea vizita fostul Cinematograf Libertatea sâmbătă și duminică, între orele 10 și 20. Deschis în 1911 și abandonat în anii 2000, acest cinematograf s-a degradat de-a lungul anilor, iar acum se află în stare de conservare. Primăria Oradea a pregătit un proiect de reabilitare a acestuia, însă deocamdată nu a obținut finanțarea necesară.
Spectacol pe cer
Sâmbătă seară, de la ora 21, orădenii sunt chemați să se bucure în Piața Unirii de un concert vocal-simfonic, Harmonies of Art Nouveau, care va fi susținut de Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea și soliștii: Brigitta Kele, soprană orădeană, Florin Estefan, bariton orădean, și tenorul Ioan Hotea. Concertul va fi dirijat de David Crescenzi și va cuprinde titluri atent alese din repertoriul operistic universal al marilor compozitori Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verd, Francesco Cilea și Giacomo Puccini.
După concert, de la ora 22.30, pe cerul Oradiei va fi prezentat în premieră un show cu drone și muzică, un tip de spectacol tot mai căutat și în țara noastră.
Show-ul va fi realizat de o firmă bucureșteană, Evsky Show, prima din România care a organizat astfel de evenimente. Prezent la conferință, co-fondatorul firmei, Mădălin Preda, a spus că vor fi conturate cu ajutorul dronelor cele mai reprezentative decorațiuni Art Nouveau de pe Palatul Vulturul Negru.
Show-ul va dura 12-15 minute, dronele vor fi ridicate din zona statuii lui Mihai Eminescu, iar spațiul din care vor fi văzute cel mai bine este Piața Unirii. „Acest proiect spune o poveste pe cer, pentru că cel mai mare ecran din lume este cerul”, a spus Preda, adăugând că aterizarea și decolarea fac parte din show, că dronele vor fi ridicate la 120 de metri, iar lungimea animației pe cer va fi de 100 de metri.
În cadrul celebrărilor Art Nouveau din acest an a fost inclusă și organizarea la Sinagoga Sion și la Casa Darvas La Roche, în perioada 7-11 iunie, a unui festival cu bijuterii handmade aduse de creatori din mai multe țări (ART Jewelry Festival).
De asemenea, la Bruxelles, în Galeria Halles Saint-Géry, au fost prezentate două expoziții: una cu palatele orădene și una cu imaginile create de Larisa Birta cu ajutorul inteligenței artificiale care prezintă nimfe pe fațadele acestor palate.
Bugetul total al manifestărilor este de 500.000 de lei, banii fiind alocați de Consiliul Local. Din acești bani, circa 100.000 de lei costă show-ul cu drone.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.