URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2020, 10:33

Spânzurători şi ţepe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.

Pe vremea construcţiei sale, Turnul Eiffel a fost criticat dur de artiştii şi vocile publice ale vremii. Guy de Maupassant şi Alexandre Dumas jr. au fost doar doi dintre numeroşii scriitori, pictori şi arhitecţi care au adresat o scrisoare deschisă celor care conduceau lucrările. Paul Verlaine a denumit turnul "schelet de clopotniţă", în timp ce alţii i-au zis "lampadar stradal tragic" sau "aparat de gimnastică incomplet, confuz şi deformat". Toate criticile, însă, au murit de la sine după terminarea construcţiei şi după imensul succes la public din anul inaugurării.

Aproape 100 de ani mai târziu, piramida de sticlă ridicată la Muzeul Luvru din Paris avea să stârnească o reacţie şi mai dură. Deja lumea se afla în epoca modernă a comunicării, iar reacţiile au venit din toată lumea. New York Times a definit proiectul drept "o glumă arhitecturală, o oroare, o intruziune anacronică a simbolismului egiptean în mijlocul Parisului, o nebunie şi o megalomanie a preşedintelui Miterrand". 

Arhitectul, un chinez născut în China, crescut în Hong Kong şi mutat în SUA, spunea că după ce şi-a făcut ideea publică, 90% din reacţii au fost împotrivă. Astăzi, însă, Turnul Eiffel şi Piramida de la Luvru sunt cele mai vizitate şi fotografiate obiective turistice din Paris.

Nici mie nu îmi place proiectul câştigător de la Oradea, cel cu ţepile, dar mărturisesc că nici nu am imaginea de ansamblu completă şi nici nu înţeleg pe deplin funcţionalitatea acelor stâlpi. Pe de altă parte, un proiect arhitectural care să placă tuturor nu există şi nici nu cred că a existat vreodată. Arhitecţii au o formaţie aparte, ei văd altfel spaţiile şi realitatea, puterea lor de imaginaţie este mult diferită, iar viziunea nu le este întotdeauna înţeleasă. Sper că arhitectul bucureştean a fost măcar o dată în vizită de documentare la Oradea, pentru a înţelege că trebuie să-şi plaseze creaţia lângă un şir de lămpi stradale poreclite de orădeni "spânzurători".

Am dat exemplele de la Paris tocmai pentru a-mi rezerva dreptul de a nu înţelege în momentul de faţă care va fi impactul instalaţiei de deasupra parcării de pe strada Independenţei şi cum se va integra în zona centrală. Prea avangardistă pentru acum, e posibil ca peste 50 de ani să fie considerată banală sau, cine ştie, chiar frumoasă. 

Un lucru mi-e totuşi limpede: se vede de la o poştă că proiectul a fost făcut de cineva care nu cunoaşte şi, mai ales, nu iubeşte Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON