URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iunie 2024, 17:33

Spaimă în Cetatea Oradea: O rafală puternică de vânt a ridicat tobogane gonflabile de la sol. Șase copii au avut nevoie de îngrijiri medicale (FOTO/VIDEO) 

Spaimă în Cetatea Oradea: O rafală puternică de vânt a ridicat tobogane gonflabile de la sol. Șase copii au avut nevoie de îngrijiri medicale (FOTO/VIDEO)  foto: cititor eBihoreanul
Spaimă în Cetatea Oradea: O rafală puternică de vânt a ridicat tobogane gonflabile de la sol. Șase copii au avut nevoie de îngrijiri medicale (FOTO/VIDEO)  Mai mulți copii s-au distrat pe toboganele gonflabile din Cetatea Oradea înainte ca vântul se năpustească asupra zonei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un incident a provocat spaimă, sâmbătă după-amiaza, după ora 15, în Cetatea Oradea, când Festivalul Copiilor era în plină desfășurare. O rafală puternică de vânt a ridicat de la sol două tobogane gonflabile instalate în curte, mutându-le de la locul lor. Pe ele se aflau copii, iar șase dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale. Din fericire, niciunul n-a fost rănit grav. 

„Fenomenul meteo neprevăzut care a afectat zona centrală a orașului a ajuns și la Cetate. O rafală puternică de vânt a ridicat de la sol două unități gonflabile. În urma acesteia, șase copii au necesitat îngrijiri medicale, trei dintre aceștia fiind transportați la Unitatea de Primiri Urgențe pentru investigații suplimentare. În urma evaluării medicale, niciun copil nu a necesitat spitalizare iar în acest moment, toți copiii sunt în afara oricărui pericol”, se arată într-un mesaj publicat de organizatorii de la Visit Oradea, pe pagina Festivalului Copiilor. 

Intervenția a fost rapidă, dat fiind că la fața locului se aflau cadre medicale, care organizaseră, alături de ISU, diferite activități pentru copii, în cadrul festivalului. 

Organizatorii au mai precizat că după incident și „date fiind condițiile meteo imprevizibile, s-a procedat la demontarea tuturor unităților gonflabile din cadrul evenimentului”.

Nu este clar cât de bine erau ancorate la sol toboganele pe care vântul le-a luat pe sus. 

Contactat de BIHOREANUL, Alexandru Chira, directorul Visit Oradea, a spus că este responsabilitatea fiecărui comerciant din cadrul evenimentului să respecte toate normele de protecție și să aibă avizele necesare, comercianții asumându-și asta când se înscriu și semnează contractele pentru participarea la festival. „Este responsabilitatea fiecăruia să respecte toate normele de siguranță și să aibă avizele în vigoare. Noi, practic, le punem la dispoziție spațiul. Este responsabilitatea operatorului să respecte normele pentru utilajul sau instalația gonflabilă pe care o are”, a spus Alexandru Chira, directorul Visit Oradea. 

Întrebat ce informații are în legătură cu ancorarea celor 2 togobane care au fost mutate de vânt, el a spus: „Din ce știu eu și din ce au văzut colegii mei, da, erau ancorate”. 

În curțile fortăreței au fost instalate de către firme de profil mai multe astfel de unități gonflabile, cu ocazia Festivalului Copiilor. Nu puțini au fost copiii care s-au dat pe ele pe parcursul zilei, costul fiind de 15 lei / 5 minute. 

Merită precizat că Oradea nu s-a aflat sâmbătă sub incidența vreunei alerte de vreme rea emise de Administrația de Meteorologie. Pentru alte câteva localități din județ, cum ar fi Marghita, Biharia și Sălard, ANM a publicat sâmbătă după amiaza o alertă imediată, care a fost valabilă între orele 15.45 și 17, vizând „descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 25…30 l/mp, intensificări ale vântului”.

UPDATE: Intervenția ISU 

Ulterior publicării acestei știri, ISU Crișana a transmis un comunicat legat de această situație, menționând un singur tobogan care ar fi fost răsturnat de vânt.

„Echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Crișana" al județului Bihor, care au fost dislocate pentru a fi prezente la evenimentul de 1 Iunie organizat în Cetatea Oradea au intervenit prompt pentru salvarea a 6 copii, între 3 și 7 ani, care se aflau pe un tobogan gonflabil în momentul în care o rafală puternică de vânt l-a răsturnat. De asemenea, la fața locului au ajuns cu operativitate și echipajul de prim ajutor al Detașamentului 2 de Pompieri Oradea și echipajul de Terapie Intensivă al SMURD Bihor. Copiii au primit îngrijiri la fața locului, iar în urma evaluărilor medicale, 3 dintre aceștia au fost transportați la spital. De asemenea, o persoană adultă de sex feminin a fost și ea rănită ușor, aceasta refuzând transportul la spital”, a precizat sergent major Alina Butaci, purtător de cuvânt în cadrul ISU.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@Timi
Organizatorul este obligat legal si moral sa verifice prin personal propriu de specialitate daca comerciantii respecta conditiile impuse prin autorizatii si avize.
Postat 03 Iunie 2024, 11:57 de Advertorial
advertorial
Ti-a pierdut si bruma de minte pe care ai avut-o. VEzi unde ai ajuns din cauza sovinismului ? Te-ai tampit de tot. Poate un primar, oricare ar fi el, sa stea de paza simultan, langa fiecare comerciant in zeci de locuri intr-o localitate? Normal ca este responsabilitatea comerciantului care isi desfasoara activitatea, din moment ce are toate avizele obtinute pt activitatea respectiva.
Postat 02 Iunie 2024, 17:11 de Timi
Vinovat: Dumnezeu!!!
de vina este dumnezeu care a pornit vintul de 1 iunie pentru ca el nu iubeste copiii.. nu uitati ce i-a facut lui fiu-so!
Postat 02 Iunie 2024, 01:51 de TanarSiNelinistit
@Piggie
Nu poti trai fara sa vorbeste cu mine?? Ai facut armata, daca retin bine... Pe vremuri, plutonul meu , prin rotatie ajungea de serviciu la BA (bloc alimentar). Scoala militara, batalion infanterie 1000+ soldati TR. Eu eram scribalau la Birou Front. La masa, ai mei colegi lansasera niste zvonuri interne cum ca nu stiu care ar fi scuipat sau chiar urinat in mincare, in oalele alea imense de inox. Optiunea iti apartine-a, maninci sau nu maninci o portie de fasole. A fi sau a nu fi. Fasolea in armata atinge-a apoteoza culinara. Vrei si tu o portie ?
Postat 01 Iunie 2024, 22:35 de excalibur
Tipic romanesc....
..dam vina pe altul.... "directorul Visit Oradea, a spus că este responsabilitatea fiecărui comerciant din cadrul evenimentului să respecte toate normele de protecție și să aibă avizele necesare, comercianții asumându-și asta când se înscriu și semnează contractele pentru participarea la festival. „Este responsabilitatea fiecăruia să respecte toate normele de siguranță și să aibă avizele în vigoare. Noi, practic, le punem la dispoziție spațiul. "
Postat 01 Iunie 2024, 21:43 de Advertorial
@excalibur
Vrei ciorba de fasole? Fa-ti acasa si manananca pana te spargi! Chiar e greu sa-ti faci? Sau e nevoie sa te milogesti sa iei si tu o portie gratis?
Postat 01 Iunie 2024, 19:58 de Biggie
Sa dea tara asta ceva GRATIS copiilor ei, din ce in ce mai putini
Tot respectul pentru businessul fiecaruia, oricare ar fi el. Daca tot s-a creat mix-ul asta de zile speciale & tirguri de produse , unde omul mai iese la o plimbare, o gustare, o bauturica, un event ... dati, ma, ceva moka din bugetul mega-abundent al orasului, copiilor, de intii iunie, care sa contrabalanseze cupiditatea oneroasa a privatilor de carton, si astia alergati de taxele Primariei galactice. Ca ciorba de fasole de 1 decembrie ati desfiintat-o, dar acolo dam vina pe Armata, probabil...
Postat 01 Iunie 2024, 18:23 de excalibur
"atracţii" de bâlci de ţară !
Astea sunt "manifestările din Cetate, parcu' Barcăului etc. ! Făcute doar să fie făcute, plin de plastice şi tobogane gonflabile şi linghişpiruri chicioase şi chiar PERICULOASE pentru copii (faptul că nu se întâmplă incidente grave este DOAR pentru că nu bate vântul sau vreo furtună, altfel treaba e nasoală). Cum bate o rafală se răstoarnă. Cel mai penibil era un...vagon în dreapta porţii principale, unde copiii erau MOMIŢI să tragă cu nişte puşcoace cu bile, ca să "câştige" ceva maimuţoi de pluş. Să nu mai vorbim de linghişpirul de "20 de lei 3 minute" sau alte idioţenii. Ar fi de preferat, de o mie de ori, nişte activităţi interactive unde copiii să şi înveţe ceva. Anii trecuţi parcă mai erau de-astea, anul ăsta totul a luat-o razna, probabil linghişpirurile şi plasticele gonflabile au acelaşi patron care cotizează unde trebuie.
Postat 01 Iunie 2024, 18:08 de topograf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON