URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iulie 2020, 07:54

Şpăgari la judecată: Frontieriștii din Borș care „taxau” românii întorși acasă în pandemie, trimiși în judecată

Şpăgari la judecată: Frontieriștii din Borș care „taxau” românii întorși acasă în pandemie, trimiși în judecată TRAŞI PE DREAPTA. Odată cu trimiterea în judecată, agenţii Munteanu Matei (stânga) şi Viorel Chiş (dreapta) au fost puşi la dispoziţia conducerii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră. Matei a fost mutat la Girişu de Criş, iar Chiş la sediul ITPF din Oradea, ambii primind sarcini strict administrative
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei luni de cercetări, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat ancheta în cazul celor doi poliţişti de frontieră din Borş, Munteanu Matei şi Viorel Chiş, ridicaţi la sfârşitul lunii aprilie de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie chiar din gheretă şi puşi sub inculpare pentru corupţie.

Acuzaţiile sunt numeroase şi vizează modul în care, în timpul stării de urgenţă, cei doi au încălcat legea înregistrând drept şoferi profesionişti un grup de 7 "stranieri" întorşi din Germania, aşa încât să evite carantina, Matei primind în schimb, zic anchetatorii, o "atenţie" de 200 euro.

Din rechizitoriul transmis într-o formă ciuntită BIHOREANULUI, anchetatorii au tăiat toate referirile la şpaga care ar fi fost pretinsă de Matei, descriind în schimb cu lux de detalii modul în care a decurs combinaţia, cum au măsluit declaraţii frontieriştii, cum au făcut înregistrări false în sistemul informatic, încercând în final să-şi acopere urmele, dosind documente.

DGA, pe fir

Despre cazul celor doi agenţi din PTF Borş BIHOREANUL a scris la începutul lunii mai, la scurt timp după ce, pe 29 aprilie, fuseseră încătuşaţi de ofiţerii Serviciului judeţean al DGA, pentru abuz în serviciu, luare de mită, fals informatic, instigare la fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Ancheta pornise de la constatările şefului Postului de Poliţie Tăuteu, Florin Ciarnău, care a descoperit că cei 7 săteni întorşi din Germania fuseseră lăsaţi acasă şi nu trimişi în carantină pe motiv că ar fi şoferi profesionişti, deşi nu aveau documente de la vreun angajator, iar doi dintre ei nici nu aveau dreptul să urce la volan: unul nu avusese niciodată permis, iar celuilalt îi fusese anulat.

O maşină, trei şoferi

Ancheta coordonată de procurorii Parchetului Bihor a scos la iveală că bărbaţii au beneficiat de ajutorul lui Munteanu Matei şi Viorel Chiş. Potrivit rechizitoriului transmis redacţiei sub forma unui extras anonimizat, cei 7 au ajuns la graniţa ungaro-română în două grupuri.

Primii care au intrat în ţară au fost trei localnici din Tăuteu, pe 10 aprilie, la ora 6 dimineaţa. În Germania lucraseră ca muncitori necalificaţi în pardoseli şi călătoreau cu un Opel condus de unul dintre ei. Şoferul a oprit maşina la ghereta lui Chiş. Acesta le-a verificat cărţile de identitate, permisele de conducere şi, deşi nici unul nu avea adeverinţă de la angajator care să ateste că sunt şoferi pe maşini de transport marfă, frontieristul le-a dat câte un formular destinat acestei categorii.

După ce şi-au trecut datele, Chiş a bifat pe documente rubrica "revenirea dintr-o cursă externă şi plecarea în cursa următoare fără cazare pe teritoriul României, inclusiv tranzitul teritoriului României de către conducătorul auto român", indicându-le să precizeze, în subsolul declaraţiilor, că deplasarea se face cu autovehiculul având numărul de înmatriculare al Opelului. În final, Chiş a introdus datele false în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră, dar, în loc de autoturism, a bifat camion, iar pe cei trei i-a pus, pe toţi, ca şoferi, chit că unul nu avea niciun fel de permis.

"Ulterior, inculpatul i-a lăsat să plece acasă, fără a mai fi supuşi controlului epidemiologic al reprezentanţilor DSP Bihor detaşaţi în punctul de frontieră. Totodată, inculpatul nu a prezentat declaraţiile martorilor în cauză reprezentanţilor DSP Bihor pentru a fi completate de către aceştia la rubrica privind măsura dispusă", precizează rechizitoriul.

Un amic şi o "taxă"

Din forma transmisă BIHOREANULUI, procurorii au şters referirile la motivele care l-au determinat pe Chiş să încalce legea, la fel cum au şters şi descrierea modului în care colegul său, Munteanu Matei, a comis cele 4 infracţiuni de luare de mită, invocând că "sunt mijloace de probă exceptate comunicării".

BIHOREANUL a aflat din propriile surse, totuşi, că Viorel Chiş ar fi fost amic cu unul dintre muncitori şi, la rugămintea acestuia, i-a ajutat pe toţi să scape de carantină, fără vreo recompensă. Acesta ar fi motivul pentru care, imediat după plecarea din Borş, unul dintre muncitori şi-a sunat ceilalţi 4 colegi aflaţi încă pe drum, cu toţii din comuna Popeşti, direcţionându-i spre şirul de autoturisme pe care le verifica acelaşi Chiş.

Trei dintre membrii celui de-al doilea grup veneau cu maşinile personale, iar cel de-al patrulea era pasager, dar din cauza aglomeraţiei oamenii n-au reuşit să ajungă la "amicul" colegului lor. Au stat în zonă, pentru o perioadă, fiind reperaţi la un moment dat de Munteanu Matei, care, aflând ce vor, le-ar fi spus care e "taxa", iar apoi i-a direcţionat spre ghereta sa.

În extrasul din rechizitoriu se arată că Matei le-a dat câte un formular de "Declaraţie pe proprie răspundere" destinat transportatorilor de marfă, "spunându-le că dacă îi dau fiecare suma de 50 de euro vor putea să plece acasă, fără a mai intra în carantină instituţionalizată, cu toate că se întorceau în ţară dintr-o zonă roşie". Cum s-a făcut plata nu scrie în extras.

Servicii complete

Cert e că, pentru banii primiţi, frontieristul a completat personal declaraţiile în locul celor 4 bărbaţi, a bifat rubrica "izolare voluntară" la adresa de domiciliu, iar în partea de antet a fiecărei declaraţii a scris cu litere de tipar "şofer intracomunitar".

Apoi, la fel cum făcuse şi Chiş, Matei a introdus în baza de date informaţiile false, înregistrându-i pe toţi ca şoferi pe camion, deşi, zic anchetatorii, unul nici nu avea cum să conducă vreo maşină deoarece permisul îi fusese anulat. În final, oamenii au fost trimişi spre casele lor, fără a mai fi controlaţi de reprezentanţii DSP.

Dacă şeful de post nu ar fi fost cu băgare de seamă, povestea s-ar fi terminat, cel mai probabil, aici. Descoperind, însă, că aceştia nu aveau acte de la angajatori şi că doi dintre ei nici dreptul de a şofa, pe 13 aprilie poliţistul le-a întocmit dosare penale pentru fals în declaraţii, oamenii fiind plasaţi în aceeaşi zi într-un centru de carantină din Băile Felix, unde în scurt timp au ajuns şi ceilalţi 4 săteni din Popeşti. Ca să-şi uşureze situaţia, cu toţii au denunţat combinaţia din Borş ofiţerilor DGA, inclusiv şpaga plătită la intrarea în ţară.

"Bine integraţi"

Ridicaţi din Borş pe 27 aprilie, Matei şi Chiş au şi fost reţinuţi în aceeaşi zi şi apoi, pe 28 aprilie, arestaţi preventiv de Tribunalul Bihor. Pe 4 mai au scăpat, judecătorii Laura Soane şi Rareş Şerban de la Curtea de Apel Oradea hotărând că puteau fi cercetaţi sub control judiciar.

Argumentul? Deşi poliţiştii erau acuzaţi de fapte grave, "care au avut o rezonanţă în rândul comunităţii", cei doi judecători au conchis că Matei şi Chiş nu au comis fapte cu violenţă şi, deci, "nu se justifică strict luarea măsurii arestului preventiv". În plus, au subliniat magistraţii indulgenţi, cei doi "sunt bine integraţi în societate, sunt la primul contact cu legea penală, au familii şi lucrează ca agenţi de poliţie de frontieră de aproximativ 20 de ani, fără să aibă constatate abateri". Cum ar veni, aveau meritul că până atunci nu au mai fost prinşi...

La judecată

Ancheta a continuat până pe 22 iunie, când cercetările au fost finalizate şi cei doi au fost trimişi în judecată. În total, sunt acuzaţi de 27 fapte penale: lui Matei i s-au reţinut câte 4 infracţiuni de luare de mită, zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare la fals în declaraţii, plus 3 infracţiuni de fals informatic, iar lui Chiş câte 3 infracţiuni de abuz în serviciu, fals informatic, zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare la fals în declaraţii.

Procesul va fi judecat la Tribunalul Bihor, unde instanţa a şi decis menţinerea măsurii controlului judiciar dispus de procurori pentru ambii inculpaţi, iar în următoarea perioadă, rechizitoriul şi probele din dosar vor fi analizate sub aspectul legalităţii.

Până atunci, Munteanu Matei şi Viorel Chiş vor avea timp să-şi pregătească apărarea, în condiţiile în care, în faţa procurorilor, cel dintâi a negat că şi-ar fi încălcat obligaţiile de serviciu, iar Chiş a pledat vinovat doar pentru... neglijenţă.


DOSAR DIN DOSAR
Încă o anchetă

Odată cu trimiterea în judecată a celor doi poliţişti de frontieră, procurorii Parchetului Bihor au decis continuarea anchetei şi pentru alte două încălcări ale legii descoperite în timpul anchetei.

În extrasul din rechizitoriu transmis BIHOREANULUI nu se face nicio referire la persoanele care au comis faptele, fiind menţionat doar faptul că acuzele vizează infracţiuni de abuz în serviciu, zădărnicirea combaterii bolilor, fals în declaraţii şi fals informatic, cercetările urmând să fie continuate de Parchetul Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON