Forfotă mare, vineri seara, la sediul Poliţiei Bihor din Parcul Traian. Conducerea instituţiei analiza, la cald, situaţia: doi angajaţi fuseseră reţinuţi după o acţiune a poliţiştilor anticorupţie, care i-au prins în flagrant cu o şpagă de 7.000 euro.
Cei doi nu sunt chiar fitecine. Agentul şef George Botto e subofiţer în structura din Bihor a "Doi şi'un sfert", celebrul serviciu secret din subordinea Ministerului de Interne. Subinspectorul Loredana Coste este psiholoaga Poliţiei Bihor şi fiica unei celebrităţi locale, preşedintele secţiei locale a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, Mirel Coste, şi el fost poliţist în cadrul Serviciului Rutier. Cel puţin pentru o lună, cei doi "oameni ai legii" şi-au schimbat "domiciliile"...
Şpagă în tranşe
Subinspectorul Loredana Coste şi agentul şef George Botto au fost reţinuţi, vineri seara, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată. Fuseseră prinşi în flagrant în urma unei acţiuni a poliţiştilor DGA Bihor, în momentul în care primeau 7.000 de euro, "doar" o tranşă din suma totală de 39.000 euro pe care ar fi pretins-o de la un afacerist orădean, în numele unui ofiţer de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor.
Potrivit unui comunicat făcut public vineri seara de biroul de presă al DNA, Coste şi Botto fuseseră denunţaţi chiar de afaceristul de la care ceruseră banii. Respectivul, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, este anchetat în mai multe dosare pentru o fraudă fiscală de peste un milion de euro, prin eludarea plăţii TVA datorat bugetului de stat în urma unor achiziţii intracomunitare de zahăr şi ulei.
Intervenţii pentru... intervenţii
Potrivit surselor BIHOREANULUI, afaceristul a fost abordat anul trecut de agentul şef George Botto. Acesta a fost anterior poliţist de frontieră, iar din 2005 e subofiţer al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor, la Serviciul tehnic, unde se îndeletnicea, printre altele, cu ascultarea telefoanelor. Botto s-a oferit să-l ajute pe evazionist şi să îi "îmbuneze" pe ofiţerii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) care îl cercetau, astfel încât să dea soluţii de neîncepere a urmăririi penale în dosarele sale.
Totul se putea face, zicea poliţistul, prin intermediul amicei sale, subinspectorul Loredana Coste, psiholoaga IPJ Bihor, care avea "intrare" pe lângă poliţiştii antifraudă. Femeia lucra de trei ani în Poliţie, unde a intrat, spun colegii ei, mulţumită ajutorului dat de propriul tată, personaj influent în Inspectorat. Fost şef al Poliţiei Rutiere Oradea, în prezent pensionar, Mirel Coste (foto) e antrenorul echipei de fotbal din instituţie şi preşedintele regiunii 1 Bihor a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor - secţia română, din care poziţie colecta sponsorizări şi organiza deplasările pe care fotbaliştii Poliţiei Bihor, şi nu numai, le fac la campionatele interpoliţieneşti prin Europa.
Negocieri
Cum de a reuşit agentul "Doi şi-un sfert" să-l fraierească pe afacerist? Cei doi erau cunoştinţe vechi. Poliţistul are mai multe spaţii în oraş pe care le închiriază, iar afaceristul "ocupa" de câţiva ani 4 dintre ele, ca sedii fictive pentru firmele pe care le folosea în afacerile ilicite. Deşi, ca ofiţer de informaţii, în mod normal ar fi trebuit să-l denunţe, Botto a devenit părtaşul evazionistului, acceptând ca acesta să-şi înfiinţeze firme fantomă cu sedii stabilite şi în locuinţa lui şi în cea a socrului său.
Anul trecut, când afaceristul i s-a plâns că are belele, lui Botto i-a fost uşor să-l convingă că poate să-l ajute. Iniţial, spun procurorii DNA, din octombrie 2012 şi până în vara acestui an, omul de la SIPI şi amica lui psiholoagă l-au "tapat", în mai multe tranşe, de un total de 11.000 euro. Ulterior, în perioada iunie - iulie 2013, poliţiştii au revenit cu alte pretenţii. Aveau nevoie de încă 18.000 euro pentru clasarea dosarelor sale.
Afaceristul a declinat oferta, dându-şi seama probabil că a fost fraierit, însă la începutul lunii octombrie a fost "săltat" într-o acţiune a poliţiştilor SIF. Când i s-a dat drumul, Botto şi Coste l-au luat în primire. "Vezi dacă n-ai dat? Dacă dădeai, nu te luau", i-ar fi zis, oferindu-şi din nou "serviciile". "Îţi iei un telefon şi noi îţi vom trimite un mesaj în care gradele Celsius vor reprezenta miile de euro pe care trebuie să le dai", i-au explicat cei doi. Iar afaceristul le-a intrat în joc, denunţându-i totodată DNA-ului.
Banii la mânecă
Procurorii anticorupţie n-au trebuit să aştepte prea mult. La începutul săptămânii trecute, afaceristul a primit şi mesajul: "În Germania sunt 10 grade". Pe româneşte, trebuia să plătească 10.000 de euro!
Tranzacţia s-a derulat în restaurantul Casa Românească din Băile Felix, supravegheat îndeaproape de poliţiştii DGA şi de un procuror al DNA Oradea. Aici, afaceristul le-a înmânat un plic cu 7.000 euro din cei 10.000 ceruţi. Banii au fost luaţi de Coste, care i-a introdus în mâneca hainei cu care era îmbrăcată, după care s-au ridicat şi au plecat. Au fost opriţi de ofiţerii DGA Bihor la 20 de metri de restaurant, în timp ce se îndreptau spre maşina cu care veniseră. Botto nu s-a opus, însă femeia şi-a scos repede haina, lăsând să alunece şi plicul pe jos, sperând probabil că în acest fel va putea scăpa.
Conduşi la sediul DNA Oradea, Loredana Coste şi George Botto au refuzat să facă vreo declaraţie. Au fost reţinuţi imediat pentru 24 de ore şi prezentaţi, sâmbătă, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Cântec pe două voci
Dacă în faţa procurorilor refuzaseră să facă vreo declaraţie, la Tribunalul Bihor cei doi au acceptat să vorbească. Fiecare, altceva... În timp ce Botto a negat că ar avea vreo implicare în afacerea de corupţie, pretinzând că a fost doar "însoţitorul doamnei" la întâlnirea de la restaurant, Coste a recunoscut acuzaţiile. Parţial, adică doar şpaga de 7.000 de euro cu care a fost prinsă asupra ei.
În plus, a precizat psiholoaga, banii ar fi urmat să rămână la ea şi la amicul Botto, căci nici nu a discutat şi nici nu avea de gând să intervină pe lângă ofiţerii SIF care aveau în lucru dosarele afaceristului. Un mic "tun", cum ar veni, dat unui ţepar. Ca-ntre oameni de acelaşi calibru...
MĂSURI
Se delimitează de ei
Imediat după reţinerea celor doi poliţişti la Oradea, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) a transmis un comunicat în care precizează că faptele imputate subofiţerului de la SIPI Bihor nu au legătură cu activitatea acestuia din cadrul instituţiei. "Botto George Alexandru nu a folosit date sau informaţii cu care ar fi putut veni în contact în exercitarea atribuţiilor profesionale", se precizează în comunicat.
Potrivit informării, cazul va fi analizat "în funcţie de evoluţia situaţiei", urmând ca, în final, "Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă să dispună măsurile legale în plan intern cu privire la situaţia profesională a agentului de poliţie".
La rândul său, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa (foto), consideră că persoanele care săvârşesc fapte de corupţie "trebuie să plece din sistem". "Susţinem activitatea DNA şi, ori de câte ori va fi nevoie, Inspectoratul de Poliţie Bihor va oferi suportul pentru combaterea actelor de corupţie. Poliţia trebuie să scape de persoanele care pătează imaginea instituţiei", a declarat chestorul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.