URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Octombrie 2021, 13:49

Şpagă demascată: Cum a încercat să „rezolve” directoarea unei şcoli din Oradea un control al Inspectoratului Şcolar (AUDIO)

Şpagă demascată: Cum a încercat să „rezolve” directoarea unei şcoli din Oradea un control al Inspectoratului Şcolar (AUDIO) NO COMMENT. Prinsă că a colectat bani de la colegi, Gheorghina Bîrlădeanu (foto) a demisionat din funcţie, dar s-a înscris din nou la concursul de director. Totuşi, refuză să dea vreo explicaţie pentru ce a făcut. „Pentru mine, BIHOREANUL este zero. De-o vară mă hărţuiţi, vă rog să încetaţi”, a spus ea, înainte de a închide telefonul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Părinţii nu sunt singurii care trebuie să ducă bani la școală, ci şi profesorii! Nu pentru cele necesare lecţiilor, ci pentru „atenţii” pregătite pentru inspectori. S-a întâmplat la Şcoala Gimnazială Avram Iancu din Oradea, unde în primăvară, înaintea unui control al Inspectoratului Şcolar, directoarea Gheorghina Bîrlădeanu le-a cerut profesorilor să doneze fiecare câte 150 lei pentru... „protocol”.

O înregistrare care dovedeşte „cheta” a fost transmisă acum BIHOREANULUI de o sursă care a cerut să rămână anonimă. „Directoarea care aspiră la un nou mandat e aceeaşi care în urmă cu câteva luni aduna bani de la profesori, ca să mituiască inspectorii care îi controlau şcoala”, a explicat sursa. Grav e şi că mai-marii învăţământului bihorean au ştiut povestea, dar nu au luat măsuri...

2.000 de euro, pentru protocol!

În luna mai a acestui an, IŞJ Bihor, condus atunci de Virgil Blage, a programat o inspecţie de fond la Şcoala Avram Iancu - control periodic care se face în toate unităţile de învăţământ. Aşa cum BIHOREANUL a scris atunci, inspecţia s-a lăsat cu o plângere penală, pentru că şcoala folosea o ştampilă falsă, dar şi cu demisia bruscă a directoarei Gheorghina Bîrlădeanu (foto), care nici n-a aşteptat raportul de control.

Tot atunci, BIHOREANUL a aflat, din surse neoficiale, că unii profesori ar fi strâns bani de protocol, anterior controlului IŞJ. Ce nu s-a ştiut a fost că, de fapt, toţi cei 60 de dascăli au dat câte 150 lei, şi nu din proprie iniţiativă, ci la cererea directoarei.

Aceasta nu a făcut solicitarea direct, ci prin şefii de catedre, pe care i-a convocat anume la o şedinţă. În total, directoarea urma să adune 9.000 lei, o sumă mult prea mare pentru cafele, ape şi sărăţele, dovadă că, probabil, avea în plan să cumpere „atenţii” serioase.

„Cadou” de Paşti

În urma întâlnirii, profesorii şi-au anunţat colegii despre „chetă”. O asemenea discuţie, care a avut loc pe 29 aprilie, în Joia Mare dinainte de Paştele ortodox, a fost înregistrată. „Astăzi eu nu am fost la şcoală, dar a avut loc o întâlnire a doamnei director cu responsabilele de comisii (n.r. catedrele din şcoală), a mers Angela în locul meu, şi s-a hotărât la nivel de şcoală că fiecare membru din comisie să adune o sumă pentru inspecţia generală. Un fel de protocol, acuma... Suma este de 150 lei”, îi spune şefa de catedră colegei pe care a sunat-o.

Contrariată, profesoara a răspuns că era cam strâmtorată, mai ales că urma să aibă nişte vizite medicale. „Bineînţeles, sănătatea e pe primul loc. Eu transmit mesajul mai departe, ştiu, înţeleg. Tu decizi, eu nu oblig, transmit în calitate de responsabil de comisie. Termenul de predare, ca să se organizeze ei, este în 5, când ne întoarcem la şcoală. N-o fi capăt de lume dacă-i dai în 6 sau în 7”, o consolează şefa de catedră. „Aş fi vrut să-ţi spun ceva mai fericit şi mai frumos. Asta este...”, a concluzionat ea.

Înregistrarea conversaţiei dintre cele două profesoare:

A scăpat prin demisie

Strâmtoraţi sau nu, dascălii au decartat. „Mai mulţi profesori au fost nemulţumiţi, dar de frica directoarei nimeni n-a comentat”, a relatat sursa BIHOREANULUI. Câteva zile mai târziu, însă, toţi şi-au primit banii înapoi, dar nu datorită vreunei revelații morale, ci pentru că inspectorul şcolar general a primit înregistrarea! Totuşi, în loc să reclame situaţia procurorilor ori să o ancheteze disciplinar pe Bîrlădeanu, Blage s-a rezumat să descindă în şcoală, unde a determinat-o pe directoare să demisioneze.

Nici profesorii n-au făcut vreo plângere, iar acum se gândesc că Bîrlădeanu, care s-a înscris la concursul de directori, se va răzbuna. „Inspectoratul n-a cercetat-o, ba mai mult, la evaluarea tuturor directorilor, din septembrie (n.r. când deja inspector general era Horea Abrudan), a primit calificativul „foarte bine”, ceea ce i-a permis să se înscrie la concurs. O directoare care vrea să dea şpăgi la controale este foarte bună pentru Inspectoratul Şcolar!”, a reclamat sursa BIHOREANULUI.

„Dacă eram eu...”

Contactat de BIHOREANUL, fostul şef al IŞJ recunoaşte că a auzit înregistrarea înainte de control, dar susţine că n-a luat alte măsuri pentru că nu era responsabilitatea lui! „I-am încurajat să meargă la Poliţie şi acolo ar fi trebuit să meargă! Nu puteam să mă duc eu, pentru că nu era materialul meu, nu puteam dovedi autenticitatea lui”, a declarat Virgil Blage (foto).

„Acolo au fost şi alte fapte grave, problema cu sigiliul, şi am făcut ce trebuia să fac”, mai spune fostul şef al IŞJ, cu referire la plângerea făcută pentru ştampilă. Cât despre faptul că, ulterior, directoarea a primit calificativul maxim, Blage se delimitează: „Nu eu am dat acel calificativ. Dacă eram eu (n.r. în funcţie), nu ăsta era calificativul”. El, însă, a plecat şi i-a lăsat pe alţii la butoane...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Restabilirea Adevărului
Doamna director nu a făcut nimic decât cu acceptul inspectorului de atunci Abrudan, membru în consiliul de administrație al școlii, verificați și asta, să vedeți circuitul banilor.
Postat 27 Octombrie 2021, 19:01 de CalinDMS
Demascați transferul lui Abrudan de la ”Viteazul” la ”Eminescu”
Multe lucruri ar mai trebui demascate, de exemplu, transferul fraudulos, alactualului inspector general, Abrudan de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul la Colegiul Național Eminescu. Ghici cine i-a semnat transferul ca să nu îl semneze el? exact colegul lui de birou de la Resurse Umane și groparul învățământului BIHOREAN, Virgil Blage. DNA, sunteți cu noi? sau cu PNL?
Postat 27 Octombrie 2021, 18:58 de CalinDMS
Felicitări! Demascați și angajarea copilului vitreg al ISG Abrudan la Ghibu
Actualul demagog, inspector general Abrudan, susținut de Bolojan, și-a angajat copilul vitreg la liceul Ghibu, condus de directorul Timar Iulius, la schimb cu aducerea cumnatei sale din Marghita la Ghibu. Mai mult, după ruperea lanțului de iubire între Abrudan și Timar, copilul vitreg al lui Abrudan, a fost sancționat de către conducerea GHIBU. Curaj, Bihoreanul!!
Postat 27 Octombrie 2021, 18:55 de CalinDMS
valori
Din pacate astea sunt valorile tot mai evidente ale poporului nostru. Mai avem cale lunga sa iesim din feudalism...
Postat 27 Octombrie 2021, 15:39 de mitru
felicitari „domnului” inspector Abrudan pentru calificativ
pe aceasta cale tin sa-i urez „multumiri” domnului inspector Horia Abrundan pentru calificativul de foarte bine, oferit fostei directoare Gheorghina Bîrlădeanu (avand in vedere toate neregulile comise).Nu de alta dar sa fie si el si directoarea un exemplu de bune practici pentru fiica lui care este eleva la Avram Iancu. Asa se educa viitorul acestei tari.
Postat 27 Octombrie 2021, 14:30 de Bihoreann
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON