URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2024, 18:45

Șoseaua Oradea - Biharia va fi lărgită la 4 benzi. Au fost selectați, încă o dată, constructorii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O porțiune de 3,7 km din Drumul Național 19, de la ieșire din Oradea până la intrarea în Biharia, va fi lărgită la patru benzi, inițiativa aparținând Consiliului Județean Bihor și fiind motivată de traficul intens din acea zonă.

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a transmis că, după reevaluarea ofertelor impusă de o contestație la CNSC, au fost desemnați viitorii constructori care vor realiza lucrarea, fiind vorba tot de firmele selectate inițial.

Astfel, proiectul ar urma să fie pus în practică de asocierea de firme Asfamixt SRL (lider) și SC OPR Asfalt, valoarea investiției fiind de 36,6 milioane de lei cu TVA. Firmele concurente mai pot depune contestații, însă, până pe 26 iulie. 

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, se va putea semna contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor (3 luni proiectare și avizare, 6 luni execuție). 

„Din Oradea până la intrarea în Biharia vom avea patru benzi, iar din sensul giratoriu de unde pleacă centura Biharia, din nou vor fi două benzi pe actualul drum și alte două benzi pe centura Biharia (n.r. - aflată în lucru printr-un alt proiect al CJ)”, a spus Bolojan, într-o conferință de presă susținută joi. 

„Vom începe cu relocarea utilităților, iar cel mai târziu în primăvară vom începe lucrările propriu-zise, ca din toamna anului viitor să se poată circula în condiții mai bune”, a mai spus șeful CJ. 

Tronsonul vizat de lucrări începe de la benzinăria Socar, continuă spre sensul giratoriu din zona hipermarketului Remarkt/Jumbo și ajunge la intersecția cu varianta de ocolire Biharia, aflată în execuție.

Un proiect similar se află în implementare pe DN79, au precizat reprezentanții CJ Bihor într-un comunicat de presă trimis după conferință. „Firma Dumexim va proiecta și va executa lucrările de lărgire la patru benzi pe un tronson de 1,6 kilometri, cuprins între Aeroportul Internațional Oradea și intersecția cu drumul către Livada de Bihor, unde va fi amenajat un sens giratoriu (aici se vor intersecta trei drumuri: DN 79, DC 77 spre Livada de Bihor și noua centură dintre Oradea și Nojorid)”, se arată în informarea instituției.

Cele două proiecte sunt realizate în baza parteneriatului dintre Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cu finanțare din fonduri europene.

Pe de altă parte, în zonă se mai lucrează la centura Biharia și la realizarea unui drum de legătură cu localitatea Paleu.

„Săptămâna viitoare vom semna contractul pentru relocarea unor magistrale de gaz ale Transgaz. Conform discuțiilor cu firma de construcții, în luna noiembrie a acestui an va fi deschis circulației brațul care ocolește localitate Biharia, centura propriu-zisă. Drumul de legătură cu Paleu va fi deschis în primăvara anului viitor. Deschiderea centurii Biharia va ușura tranzitul prin localitate, va asigura fluența circulației în zonă și va reduce numărul de accidente”, a mai spus Bolojan. 

Centura Biharia are o lungime de 5,6 kilometri, iar drumul de legătură dintre centură și localitatea Paleu, 3 kilometri. Lucrările, începute la sfârșitul lunii octombrie 2023, sunt executate de asocierea de firme Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group. 

CJ Bihor amintește că în aceeași zonă se va construi un nou pasaj suprateran, peste sensul giratoriu de lângă hipermarketul Remarkt. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@kp
Zic baietii de pe forum ca esti hoasca batrana. Daca esti tot timpul cu gandul la mine, inseamna ca te-ai dedulci cu unul mai tinerel, dar eu am alte planuri. Dar poti sa folosesti in continuare picioarele de la mese sau dovlecii din piatza. Daca baietii de pe forum se insala si esti mascul, asta inseamna ca esti pe invers? Cred ca cel mai bine e sa urmezi sfatul lui Sandu si sa vezi de urgenta un medic, sfatul meu este sa te duci totusi la un chirurg pt o lobotomie. Cu psihiatrul nu rezolvi nimic, ai trecut demult de faza asta.
Postat 22 Iulie 2024, 07:13 de Kid
KP
Încearcă un psihiatru de la Vaslui, te rezolva ăla.
Postat 21 Iulie 2024, 20:09 de Sandu2100
Re: Kid ... ai ghicit la fix copilu' lui gugal.
Tot timpul sunt cu gândul la tine ...
Postat 21 Iulie 2024, 20:00 de KP
Nu stie taranul!
Daca un drum de 10 km are 10 benzi pe sens, dar pe o portiune de 100 de metri are o banda pe sens, aia va fi capacitatea de trecere, o banda pe sens! E asa numitul efect de palnie, foarte vizibil la pasajul cfr de pe Matei Corvin. Degeaba, nu au invatat, birtinezul&gasca! Blocaje la ieșirea din noul drum DX 16 pe autostradă spre punctul de trecere a frontierei Borș II. Cauza: o portiune de drum este cu o banda care e ocupata de TIR-uri (multumim prietenilor unguri!). https://www.ebihoreanul.ro/stiri/blocaje-la-iesirea-din-noul-drum-dx-16-pe-autostrada-spre-punctul-de-trecere-a-frontierei-bors-ii-iata-din-ce-cauza-185934.html
Postat 21 Iulie 2024, 16:24 de pinonel
Servus Grigore
Te doare rău si pe tine când vezi dezvoltare.
Postat 21 Iulie 2024, 10:03 de Sandu2100
@kp
Numa la sula iti este gandul! Deocamdata pe indicatoare scrie DX16, pe gugal meps la fel. Iti dau o scara si o cutie cu vopsea sa scrii tu ce vrei pe el. Da-l in poola mea de drum expres sau neexpres, nu despre asta era vorba in comentariul meu, dar tu ca de obicei te bagi in seama si tot ca de obicei, dai cu karata in kakat. Esti ca musca in kurul calului!
Postat 21 Iulie 2024, 09:30 de Kid
KP
Nu-ți bate tu capul, ca nu ai , la fel ca predecesorii lui Bolojan, pt ca dacă aveai cap tu Mang si Piszta aveam drumuri si pasaje mai multe si marunte
Postat 21 Iulie 2024, 09:13 de Sandu2100
Sando ... Bolojan face exact ce faci și tu.
E deja știut când un prost plagiator de proiecte face pe deșteptul.
Postat 21 Iulie 2024, 08:16 de KP
#kid ...
... confunzi "sula cu prefectura". Drumul expres (DX) nu a început încă, pe lotul de la Oradea spre Salonta și nici pe celelalte două până la Arad.
Postat 21 Iulie 2024, 08:13 de KP
Conform programului Interreg (transfrontalier) ...
... centura Biharia și lărgirea la 4 benzi de la ieșirea din Oradea către aceasta, trebuia inaugurată în 2014. De atunci au trecut fix 10 ani. Nu e clar care-i lauda ... că li s-a deblocat abia acum birtinezilor mintea, după ce au ocupat orașul în urmă cu 16 ani și mai apoi tot județul?
Postat 21 Iulie 2024, 08:10 de KP
Facem, facem dar cu mai multa atentie
Am fost ieri pe DX, am urcat in fatza la Peugeot si am mers spre Calea Aradului. Am condus fara stres, ca doar e drumul nou si am intrat in doua gropi de am crezut ca rup masina in doua bucati. Nu lipsea asfalt (era mai bine, ca apucam sa le vad si sa franez sau sa le ocolesc) ci erau doua adancituri, asfaltul era denivelat extrem de tare. Parca ma asteptam sa tina mai mult lucrarea! WTF?!!!?
Postat 20 Iulie 2024, 21:44 de Kid
A zis Mang Ion ca a asfatat si el ceva ::::))))
https://m.ebihoreanul.ro/stiri/asfalt-mango-cj-bihor-toaca-285-milioane-de-lei-pentru-asfaltari-stabilite-discretionar-de-vicepresedintele-ioan-mang-150883.html
Postat 20 Iulie 2024, 21:36 de Sandu2100
Ferit-o Dumnezeu ce face Bolojan
Hai propaganda, cu stimulent ::::))))
Postat 20 Iulie 2024, 19:09 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON