Mulţi orădeni probabil că n-au văzut niciodată cum arată groapa de gunoi a Bihorului, de la capătul cartierului Episcopia, unde ajung şi mizeriile din pubelele municipiului. În fiecare zi, utilajele de salubritate urcă pe "muntele" înalt de 20 de metri şi întins pe mai bine de 22 de hectare, descărcând aici toate resturile ce nu mai pot fi valorificate. Cu cât sunt mai multe, cu atât creşte mormanul uriaş...
Multe dintre gunoaie ajung, însă, aici nu pentru că nu ar putea fi reciclate, ci pentru că au fost aruncate de-a valma cu alte mizerii, care le-au compromis.
Cum aruncăm gunoaiele
Studiile arată că, din cantitatea zilnică de deşeuri produse de o familie, cel puţin 60% ar putea fi refolosită. Este vorba de deşeurile de ambalaje, care pot fi reciclate şi transformate în noi materii prime, şi de biodeşeuri, adică acele resturi alimentare şi vegetale care, sortate şi maturate, se transformă în îngrăşământ vegetal.
Regulamentul de salubritate al Oradiei impune obligaţia colectării separate a deşeurilor. Toţi orădenii, indiferent că stau la case sau la bloc, trebuie să arunce separat deşeurile reciclabile (PET-uri, pungi, folii, cutii de iaurt, lapte, cosmetice, hârtii şi cartoane, doze de metal etc.) de cele biodegradabile (fructe şi legume, resturi alimentare, coji de ouă, pâine, zaţ de cafea, frunze, crengi etc.). Toate aceste reguli sunt disponibile şi pe site-ul operatorului de salubritate, www.rervest.ro.
Gunoaiele care rămân după această sortare (cum ar fi chiştoacele de ţigări, scutecele, tampoanele, conţinutul sacului de aspirator) reprezintă fracţia reziduală, singura care ar trebui să ajungă la haldă.
Nu amestecaţi!
Pentru valorificarea deşeurilor reciclabile şi biodegradabile, este esenţial să nu fie amestecate cu resturi reziduale. De exemplu, cojile de fructe şi legume nu pot fi aruncate laolaltă cu deşeuri de ambalaje, nici măcar cu saci din plastic, deoarece produsul final, compostul, ar avea în el particule poluante. Nimeni nu vrea să pună în grădină un îngrăşământ cu plastic!
Primăria şi RER Vest au asigurat infrastructura necesară colectării separate pentru toţi orădenii, care au acum pubele diferite pentru fiecare fracţie de deşeuri. Depinde de ei dacă le şi folosesc corect...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.