URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2024, 13:22

Sondaj: Mircea Geoană, primul în preferințe la alegerile prezidențiale. Cum stau Ciolacu, Lasconi, Ciucă și spre cine înclină alegătorii în „finală”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mircea Geoană conduce în clasamentului intenției de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale, urmat de Marcel Ciolacu și de Elena Lasconi, arată un nou sondaj de opinie realizat în această lună de INSCOP Research, la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație.

După „podium” urmează Diana Șoșoacă și George Simion, în timp ce Nicolae Ciucă este doar al șaselea în preferințele românilor, conform acestui sondaj. 

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

„După confirmarea oficială a candidaturilor de către principalii competitori, sondajul INSCOP Research prezintă prima fotografie care măsoară intenția de vot pentru alegerile prezidențiale în condiții de campanie electorală, urmând ca în săptămânile următoare să observăm și tendințele. Prezența declarată la turul 1 de către cei care aleg un candidat este de aproximativ 60% din totalul populației, ceea ce confirmă ipoteza că la alegerile prezidențiale vor vota mai mulți cetățeni decât la alegerile locale și europarlamentare”, a precizat Remus Ștefureac, directorul institutului de sondare. 

Tot el a prezentat succint câteva concluzii ce reies din sondaj. Astfel, „în ceea ce privește intenția de vot, observăm doi candidați care își dispută prima poziție – Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, singurii care obțin scoruri de peste 20% și se plasează la o distanță de 5-7 procente de Elena Lasconi”.

Reprezentantul INSCOP arată că numărul mare de candidați măsurați înainte de finalizarea procedurilor de strângere a semnăturilor și validarea finală a competitorilor duce la o fragmentare mare a intenției de vot, iar prezența candidaților independenți „generează o situație nouă pentru democrația recentă a României în care este posibil ca în turul al doilea să se califice finaliști cu scoruri de sub 25% în turul 1”. 

„Din acest motiv, competiția pentru primul tur al alegerilor prezidențiale va fi mult mai disputată decât la alte scrutinuri prezidențiale. În ceea ce privește estimările pentru turul al doilea, candidații care nu se limitează la un anumit bazin electoral, ci atrag voturi din mai multe zone precum Mircea Geoană, au o intenție de vot semnificativ mai mare în toate scenariile în care participă. În absența lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu se clasează pe primul loc, dar cu scoruri mai strânse. Cei doi candidați ai dreptei, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi ar fi practic la egalitate în turul al doilea”, a precizat Remus Ștefureac. 

Rezultatele sondajului: 

Estimare participare alegeri prezidențiale

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 9,1%% dintre români au ales 1, 0,6% au ales 2, 0.9% au ales 3, 0,3% au ales 4, 5,1% au ales 5, 2,7% au ales 6, 3,4% au ales 7. 4,3% indică 8, 3,9% – 9 și 69% – 10.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot (87,4% din total eșantion, eroare 3.16%), 21,4% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 14,2% pentru Elena Lasconi (USR), 13,6% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 7,1% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,7%, iar pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,7%. Pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) ar vota 1,9%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,7%. 0,4% spun că ar vota alt candidat.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (61,8% din total eșantion, eroare 3.76%), 20,8% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 16% pentru Elena Lasconi (USR), 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12,4%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 5,6% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,6%,  pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) 2%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,9%. 1.2% spun că ar vota alt candidat.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Scenarii turul al II-lea

Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 47,8% dintre respondenți spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 34,2% pe actualul premier. 1,8% nu s-au hotărât, 13,9% declară că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 58,3% ar vota cu Mircea Geoană și 41,7% cu Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, 37% dintre respondenți l-ar vota pe liderul PNL, iar 36,7% pe lidera USR. 1% nu s-au hotărât, 22,3% declară că nu ar vota, iar 3% nu știu sau nu răspund.  Raportat la respondenții care au ales un candidat, 50,2% ar vota cu Nicolae Ciucă și 49,8% cu Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 27,9% pe președintele Senatului. 1,3% nu s-au hotărât, 18.4% spun că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 64,2% ar vota cu Mircea Geoană și 35,8% cu Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 43,5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 36,8% pe lidera USR. 0,7% nu s-au hotărât, 16,6% spun că nu ar vota, iar 2,4% nu știu sau nu răspund. 54,2% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar 45,8% pe Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs. Elena Lasconi

Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 46,9% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 29,2% pe lidera USR. 1,6% nu s-au hotărât, 19,4% spun că nu ar vota, iar 2,9% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 61.7% ar vota cu Mircea Geoană, iar 38,3% cu Elena Lasconi.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Iliuță va fi cireaşa de pe tort!
Atât am avut de zis.
Postat 19 Septembrie 2024, 22:41 de Maikeltroll
Povești de INSCOP, ca de obicei.
Singurul sondaj adevărat este cel cu Ciucă președinte din primul tur și liberalii majoritari la parlamentare, astfel ca sfârșitul anului să ne prindă cu programul PNL îndeplinit ... Prezidente de țară Nicu de la batalionul de lângă Nasyria, președinte de Senat Klaus de la reprezentanța BMW Sibiu și prim-ministru Ilie din Birtin.
Postat 19 Septembrie 2024, 18:26 de KP
O gluma.
Nu stiu cum au facut acest "sondaj" dar daca Geona e pe primul loc,maica-mea sigur ocupa locul doi. La putina distanta...:-))))
Postat 19 Septembrie 2024, 15:56 de Citizen
Programare predictivă se cheamă...
Adică ei pregătesc masele de vot astfel încât să le programeze mental că votul tău oricum nu contează pentru că va ieși pe primul loc acela prezentat ca și câștigător în sondajul plătit. Face parte din manualele de manipulare a maselor. Te păcălesc să nu mai crezi în votul tău pentru că oricum va ieși Icsulescu și ti-l prezintă pe Icsulescu ca un candidat "potent". Asta au făcut KGB-isti si americanii de când îi lumea și cu asta se ocupă și alții pe la noi.
Postat 19 Septembrie 2024, 15:21 de georgemarian
Sondajele "moderne"
...făcute în general de firmele de casă ale partidelor, nu sunt altceva decât niște instrumente de manipulare, nimic mai mult. Situația reală se va vedea la vot. Afirmația despre Mircea Geoană că este independent și că nu este o altă față a PSD-ului este una credibilă doar de către copiii de grădiniță. PRactic PSD+PNL+compania, partidele sistemului, și-au aruncat în luptă mai mulți candidați, tocmai ca voturile să rămână tot în ograda lor. Este un lucru de care nici nu se ascund!
Postat 19 Septembrie 2024, 14:29 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON