După ce au învăţat să arunce separat deşeurile biodegradabile, orădenii care locuiesc în cele 126 de asociaţii de proprietari unde se aplică deja colectarea în trei fracţii vor selecta eficient şi sticla.
În prezent, sticlele se pot arunca doar la centrele de colectare separată amenajate de RER Vest sau la platformele modulare montate de Primărie prin oraş. Municipalitatea şi operatorul de salubritate vor, însă, să le asigure orădenilor o soluţie mult mai comodă.
Reciclată la infinit
În 2018, Primăria şi RER Vest au dat startul unui program pilot de colectare selectivă în trei fracţii la blocurile din 126 de asociaţii de proprietari, menit să reducă din deşeurile abandonate la halda ecologică. Cei circa 12.000 de orădeni cuprinşi în acest experiment au învăţat să arunce separat resturile alimentare sau vegetale care pot fi transformate în compost.
Proiectul s-a dovedit un succes, astfel că de anul viitor Primăria va implementa colectarea selectivă în trei fracţii în tot oraşul. Până atunci, însă, municipalitatea şi RER Vest caută şi alte soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului de salubrizare. Iar o problemă care are nevoie de un răspuns cât mai rapid este colectarea separată a sticlei, material care poate fi reciclat la nesfârşit, prin topire.
La îndemână
În prezent, orădenii pot trimite sticlele la reciclat dacă le predau, gratuit, la centrele de colectare separată amenajate de RER Vest pe străzile Uzinelor şi Thurzo Sandor, sau în cele 11 platforme modulare amplasate de Primărie în cvartalele de blocuri din oraş.
Pentru că este nevoie şi de o soluţie mai comodă, Primăria şi RER Vest au convenit că vor dota blocurile cu noi pubele, anume concepute pentru colectarea sticlei, deoarece au orificii în capac, perfecte pentru aruncarea acestor recipiente.
"În primă fază, vom amplasa aceste pubele la asociaţiile din programul pilot, urmând apoi să extindem ideea în tot oraşul, dacă se dovedeşte eficientă", a declarat viceprimarul Florin Birta. RER Vest va colecta sticlele gratuit, la fel cum face şi cu celelalte deşeuri reciclabile ori cu biodeşeurile.
Înainte de a cumpăra recipientele, operatorul de salubritate mai trebuie doar să primească acordul Consiliului Local. Apoi, va fi o chestiune de zile până când sticlele orădenilor îşi vor găsi calea spre reciclare...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.