URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Octombrie 2024, 09:46

Șoc în Republica Moldova: referendum pro-UE validat, dar majoritatea alegătorilor din țară sunt contra. Basarabenii din Oradea, vot 90% DA

Șoc în Republica Moldova: referendum pro-UE validat, dar majoritatea alegătorilor din țară sunt contra. Basarabenii din Oradea, vot 90% DA foto generic, sursa www.digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Opțiunea europeană a Republicii Moldova a primit o lovitură grea, arată rezultatele încă nedefinitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului prin care integrarea în UE ar urma să fie consfințită în Constituția țării. După numărarea a 99% dintre voturi, tabăra DA este într-un avantaj minor și, de aceea, ușor de contestat, iar președintei în exercițiu, Maiei Sandu, deși se situează la mare diferență de candidatul de pe locul secund, nu îi va fi ușor să câștige al doilea tur, programat pe 3 noiembrie.

90% dintre basarabenii aflați în Oradea au votat pentru ea și DA la referendum.

O zi istorică și dramatică

Încă de la miezul zilei de duminică, validarea referendumului la care alegătorii aveau de răspuns la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană” era certă, președinta Comisiei Electorale Centrale anunțând la ora 15.00 că fusese deja atins pragul de 33,33% al prezenței necesare din totalul celor aproximativ 3,3 milioane cetățeni cu drept de vot.

De-a lungul întregii nopți, însă, pe parcursul numărării voturilor, a devenit clar că în ciuda optimismului determinat de prezența mare la urne, de peste jumătate din numărul total al cetățenilor cu drept de vot (51,41%, peste prezența de 45,6% din 2020), rezultatul referendumului este departe de a indica preferința majorității locuitorilor Republicii Moldova pentru integrarea în UE, ba dimpotrivă.

La miezul nopții, după numărarea a 1,11 milioane voturi, se constata că 54,57% din alegătorii prezenți votaseră NU la referendum.

În ce privește prezidențialele, Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, avea la ora 9 a dimineții 41,82% din sufragii, iar cel al Partidului Socialiștilor, găgăuzul Alexandru Stoianoglo, adversar al integrării în UE, primise 26,36%, mult peste cele 9% cu cât fusese cotat în ultimul sondaj, dat publicității chiar săptămâna trecută.

Diaspora, decisivă

Pe parcursul întregii nopți, pe măsură ce se numărau voturile, taberele NU și DA conduceau alternativ cu diferențe de câteva zeci de mii și apoi, spre dimineață, de câteva sute și de câteva mii de voturi, rezultatul final depinzând de ultimele buletine de vot numărate în afara granițelor Republicii Moldova, în condițiile în care în Diaspora au votat peste 200.000 de basarabeni.

La secția de votare din Oradea, amenajată în localul Colegiului Economic Onisifor Ghibu, au fost înregistrați aproape 900 alegători. Potrivit surselor BIHOREANULUI - care îl citează pe președintele secției de votare, un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la București.- au votat 760 de cetățeni moldoveni, dintre care „peste 90%” pentru Maia Sandu și cu DA la referendum.

Mai exact, 692 au votat DA și 68 NU la referendum, iar la prezidențiale 700 au votat pentru Maia Sandu (92,10%), iar 60 cu ceilalți candidați.

Per total, ultimul rezultat al numărării voturilor, la ora 9.00, indica – potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, un avans de aproximativ 2.000 de voturi în favoarea taberei DA, cu 732.780 sufragii, în timp ce NU a adunat 730.664 sufragii.

Un eșec al desprinderii de Rusia

Indiferent de rezultatul final oficial, referendumul pentru consfințirea în Constituția Republicii Moldova a aderării al UE este considerat de observatori drept un eșec, întrucât chiar și victoria la limită a taberei DA nu poate avea forța legitimării unei desprinderi totale de Rusia, care a investit în sute de site-uri și conturi pe rețele de socializare pentru a deturna consultarea populară așa încât adeziunea populației la opțiunea pro-europeană să fie imposibilă.

De altfel, în Găgăuzia, regiune autonomă rusofonă în cadrul Republicii Moldova, rezultatul la referendum a fost de 95% pentru tabăra NU, iar în Transnistria au spus NU 66% dintre votanți.

O surpriză a fost rezultatul la referendum în raioanele Cahul și Ungheni, care au beneficiat de cele mai multe fonduri din partea UE: în Cahul 56% din alegători au spus NU, iar în Ungheni 57%.

În capitala Chișinău raportul între DA și NU este de 56% la 44%.

Potrivit observatorilor, rezultatul încurajează forțele pro-ruse să se mobilizeze pentru al doilea tur de scrutin, pe 3 noiembrie, în care vor candida Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo.

Satisfacție în Rusia: frigiderul și televizorul

Rezultatul la referendum a fost primit cu satisfacție de Rusia, Konstantin Kosacev, vicepreședinte al Consiliului Federației Ruse, declarând că propaganda pro-europeană s-a dovedit neputincioasă, fără a se referi – bineînțeles – la cea rusă. „Mâna Bruxellesului s-a dovedit scurtă și slabă. Dacă cu o interferență atât de nerușinată a Occidentului în afacerile interne ale acestei țări rezultatul s-a dovedit a fi opusul pariului său, înseamnă că frigiderul s-a dovedit mai aproape decât televizorul pentru cetățenii moldoveni”, a spus oficialul rus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5865 RON
  • 1 EUR = 4.9724 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON