URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Octombrie 2023, 18:00

SMURD Bihor împlinește 30 de ani. De la înființare, echipajele de salvare au avut peste 141.000 de misiuni

SMURD Bihor împlinește 30 de ani. De la înființare, echipajele de salvare au avut peste 141.000 de misiuni (sursa foto: ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 12 octombrie, SMURD Bihor va împlini 30 de ani de la înființare, ocazie cu care organizează un concurs pentru elevii din județ, la care și-au anunțat deja participarea 255 de liceeni din Oradea, Beiuș și Marghita, și demonstrații în Piața Unirii din Oradea.

Miercuri, 11 octombrie, în centrul Oradiei, echipajele SMURD vor prezenta tehnica folosită în misiuni, vor face exerciții demonstrative și vor ține ateliere de instruire în domeniul acordării primului ajutor.

Primul echipaj SMURD, unul de terapie intensivă mobilă, a fost creat pe 12 octombrie 1993, în cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea. Bihorul a fost al doilea județ din țară care a avut acest tip de serviciu dedicat salvării de vieți omenești.

„În anul 1993, SMURD Bihor și-a început activitatea cu o ambulanță veche, primită din donație, iar în prezent, are în dotare peste 25 de ambulanțe și autospeciale: ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă de tip C1, ambulanță SMURD de tip neonatologie, ambulanțe SMURD de tip B2 - echipaj de prim ajutor cu capacitate de evacuare a victimei, autospeciale de transport personal şi victime multiple, autospecială pentru transportul pacienților critici înalt contagioși, o unitate mobilă ATI cu 12 paturi, posturi medicale avansate, autospeciala medicului de urgență și autospeciale de descarcerare”, a transmis ISU Crișana.

ISU a făcut și bilanțul misiunilor SMURD Bihor, anunțând că, de la înființare și până în prezent, medicii, asistenții și pompierii militari din acest serviciu de urgență au desfășurat peste 141.400 de misiuni de salvare a vieților omenești, adică o medie de 4.700 pe an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De nu era Raed...
...și azi eram în beznă, umblam cu salvările alea știți voi care, cu întrebări multe, și acțiuni puține. Pe vremea când Raed a înfințat la Tg. Mureș SMURD, sistemul medical îl sabota mai ales cei de la SALVARE vă aduceți aminte? Dădeai telefon la salvare ți se punea 100 de întrebări iar dacă spuneai că are pacientul peste 60 de ani nu mai era benzină, ba că mașinile toate sunt în teren, ba ajungeau după 2 ore la mai multe insistențe telefonice.
Postat 06 Octombrie 2023, 21:02 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON