A trecut jumătate de an de când toţi bihorenii au acces la o firmă de salubritate şi trebuie să colecteze separat deşeurile reciclabile de cele care nu mai pot fi valorificate. Împreună cu toate primăriile din judeţ, Consiliul Judeţean a implementat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), iar rezultatele obţinute până acum sunt analizate de aleşii bihorenilor.
Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan (totodată preşedintele ADI Ecolect), s-a întâlnit cu primarii şi operatorii de salubritate din Bihor, dezbătând problemele întâmpinate la punerea în funcţiune a SMID. Potrivit unui comunicat transmis joi de CJ Bihor, Mălan s-a văzut până acum cu primarii din zonele Marghita, Săcueni, Salonta şi Zona Metropolitană Oradea.
"La şase luni de la punerea în practică a SMID, judeţul Bihor a ajuns în cele mai multe zone la procente cuprinse între 20 şi 35% în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor. Judeţul Covasna, care a început implementarea SMID în urmă cu patru ani şi este un exemplu de bună practică în acest domeniu, a ajuns la un procent de 32%", se arată în comunicat.
Potrivit lui Mălan, în prezent 80% dintre bihoreni colectează selectiv deşeurile, însă doar cel mult 35% sunt corect aruncate.
Pentru a-i încuraja pe cetăţeni să trimită deşeurile la reciclat, autorităţile iau în calcul să organizeze campanii de premiere a celor care respectă reciclează o parte cât mai mare din deşeuri.
În cadrul SMID Bihor, judeţul a fost împărţit în şapte zone, iar în urma licitaţiilor, în Oradea şi 25 de comune din jur operator de salubritate este RER Vest, în zona Aleşd este firma Salubri Aleşd, iar în restul oraşelor şi comunelor Ave Bihor.
Pe de altă parte, la aceste întâlniri, Mălan le reaminteşte primarilor că au obligaţii privind curăţarea drumurilor judeţene. Totodată, în perioada următoare, în toate staţiile de autobuze din judeţ vor fi puse pubele pentru deşeuri.
În acelaşi timp, CJ şi primăriile din Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd vor amenaja centre de colectare a deşeurilor, unde bihorenii vor putea preda gratuit gunoaie, aşa cum pot face orădenii, la cele două platforme construite de RER Vest pe străzile Uzinelor şi Thurzo Sandor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.