URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2021, 15:00

SMID Bihor, după şase luni: Între 20 şi 35% dintre deşeurile aruncate de bihoreni sunt colectate selectiv

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trecut jumătate de an de când toţi bihorenii au acces la o firmă de salubritate şi trebuie să colecteze separat deşeurile reciclabile de cele care nu mai pot fi valorificate. Împreună cu toate primăriile din judeţ, Consiliul Judeţean a implementat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), iar rezultatele obţinute până acum sunt analizate de aleşii bihorenilor.

Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan (totodată preşedintele ADI Ecolect), s-a întâlnit cu primarii şi operatorii de salubritate din Bihor, dezbătând problemele întâmpinate la punerea în funcţiune a SMID. Potrivit unui comunicat transmis joi de CJ Bihor, Mălan s-a văzut până acum cu primarii din zonele Marghita, Săcueni, Salonta şi Zona Metropolitană Oradea.

"La şase luni de la punerea în practică a SMID, judeţul Bihor a ajuns în cele mai multe zone la procente cuprinse între 20 şi 35% în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor. Judeţul Covasna, care a început implementarea SMID în urmă cu patru ani şi este un exemplu de bună practică în acest domeniu, a ajuns la un procent de 32%", se arată în comunicat.

Potrivit lui Mălan, în prezent 80% dintre bihoreni colectează selectiv deşeurile, însă doar cel mult 35% sunt corect aruncate. 

Pentru a-i încuraja pe cetăţeni să trimită deşeurile la reciclat, autorităţile iau în calcul să organizeze campanii de premiere a celor care respectă reciclează o parte cât mai mare din deşeuri.

În cadrul SMID Bihor, judeţul a fost împărţit în şapte zone, iar în urma licitaţiilor, în Oradea şi 25 de comune din jur operator de salubritate este RER Vest, în zona Aleşd este firma Salubri Aleşd, iar în restul oraşelor şi comunelor Ave Bihor.

Pe de altă parte, la aceste întâlniri, Mălan le reaminteşte primarilor că au obligaţii privind curăţarea drumurilor judeţene. Totodată, în perioada următoare, în toate staţiile de autobuze din judeţ vor fi puse pubele pentru deşeuri.

În acelaşi timp, CJ şi primăriile din Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd vor amenaja centre de colectare a deşeurilor, unde bihorenii vor putea preda gratuit gunoaie, aşa cum pot face orădenii, la cele două platforme construite de RER Vest pe străzile Uzinelor şi Thurzo Sandor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De noi depinde
Cine e isteț scoate pubela doar când e plină cu vârf și nu pune plastic si hârtie la rezidual
Postat 15 Aprilie 2021, 22:09 de Valcov
Habarnismul e literă de lege la Consiliul județean Bihor.
Colectarea selectivă se face la unitatea de măsură KILOGRAM, nu la METRU CUB. O știe oricine, de la Timiș la Brăila și de la Suceava la Mehedinți. Doar la Bihor există "cântare" ce măsoară "volumul" recipientului utilizat.
Postat 15 Aprilie 2021, 20:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON