URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2012, 12:54

Şmecher degeaba!

Şmecher degeaba! LA TRIBUNAL! Revoltat că reprezentanţii PNL, PSD şi UDMR din Consiliul Judeţean l-au împiedicat să ocupe un fotoliu de consilier, PDL-istul Călin Mocan (foto) i-a ameninţat pe toţi cu judecata. "Să se consemneze vot nominal!", a cerut el, pentru a şti cui să pretindă despăgubiri dacă Tribunalul Bihor îi va da dreptate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine umblă cu tertipuri devine, mai devreme sau mai târziu, victima lor. E şi cazul PDL-istului Călin Mocan, care n-a reuşit să ajungă consilier judeţean chiar dacă în 10 iunie fusese ales pe lista partidului.

În premieră pentru politica şi administraţia judeţeană, mandatul său a fost invalidat prin votul celorlalţi aleşi ai bihorenilor, care au decis că la momentul depunerii candidaturii Mocan nu îndeplinea condiţiile legale, fiind şef al Gărzii de Mediu Bihor şi, deci, ca funcţionar public cu funcţie de răspundere nu avea voie să candideze. Culmea, PDL-istul încercase să fenteze legea, dar artificiul nu i-a ieşit...

Festivitate stricată    

Ceea ce trebuia să fie o sărbătoare în cariera politică a lui Călin Mocan, ales pentru prima oară prin vot cetăţenesc într-o funcţie de demnitate publică, şi nu numit într-una de conducere de către partid, s-a transformat într-o zi pe care o poate trece cu negru în calendarul personal. Sâmbăta trecută, la constituirea noului Consiliu Judeţean, în care a fost ales ca al şaptelea şi ultim reprezentant al PDL, Mocan a aflat că nu va ocupa această poziţie în următorii patru ani. Cel puţin nu fără a mai lupta încă o dată pentru ea. Dar nu în faţa alegătorilor, ci a judecătorilor!

Motivul? În baza unei solicitări a Prefecturii, care a constatat că pe 1 mai, la depunerea candidaturii, Mocan, pe atunci prim-comisar al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, avea calitatea de funcţionar public cu funcţie de răspundere şi, ca atare, nu putea candida, Comisia de validare a CJ, formată din cinci aleşi, a propus plenului să nu-i valideze mandatul. Iar votul i-a fost defavorabil, Mocan neobţinând majoritatea necesară validării: "pentru" s-au pronunţat doar 6 consilieri (dintre care 5 din PDL), în timp ce 26 s-au abţinut şi 2 au votat contra validării.

A fost primul scandal al noului CJ. Liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, a acuzat prompt "restul lumii" de săvârşirea unei nedreptăţi. Mocan însuşi a avertizat că va ataca hotărârea CJ în justiţie şi a cerut consemnarea modului în care a votat fiecare ales. "Să se ştie cine va trebui să plătească daune!", a ameninţat el. După care a căzut pe fotoliul unde se aşezase la masa Consiliului, refuzând să-l părăsească până la finalul şedinţei. Asta chit că nu i s-a mai permis nici să depună jurământul, nici să voteze celelelte chestiuni de pe ordinea de zi, de la alegerea celor doi vicepreşedinţi până la a comisiilor de specialitate.

"Surpriză" previzibilă

Situaţia lui Mocan putea fi prevăzută, totuşi, încă de acum două săptămâni. Imediat după alegeri, BIHOREANUL a dezvăluit că PDL-istul profitase de relaţii şi de partid pentru a ocoli Legea funcţionarilor publici, căreia - ca şef al Gărzii de Mediu - trebuia să i se supună. Potrivit acesteia, „funcţionarii publici cu funcţii de conducere pot candida pentru o funcţie de demnitate publică numai în condiţiile încetării raporturilor de muncă", măsura fiind luată tocmai pentru a împiedica funcţionarii să-şi folosească poziţiile pentru pune instituţiile în slujba partidelor sau a lor personală.

Aşa cum arăta BIHOREANUL, Mocan găsise o soluţie pentru a candida fără să renunţe la fotoliul de şef. Legal, credea el. Pentru că simplii funcţionari, fără funcţii de conducere, pot candida doar suspendându-şi raporturile de muncă, PDL-istul s-a „retrogradat" temporar ca lefegiu de rând la Comisariatul Judeţean Cluj al Gărzii, până la 11 iunie, adică după alegeri, când urma să-şi reia funcţia de la Oradea. Pe 23 aprilie, când Guvernul era condus de Mihai Răzvan Ungureanu, iar Garda Naţională de Mediu de unul din cei mai influenţi lideri ai PDL, Silvian Ionescu, Mocan şi-a cerut „mutarea temporară pe o funcţie de execuţie, pentru o perioadă de două luni, în condiţiile legii". Ionescu i-a aprobat cererea ultrarapid, într-o singură zi, iar după încă o zi i-a aprobat şi suspendarea din funcţia de simplu „comisar I la Comisariatul Cluj".

Trucurile lui Mocan au fost descoperite abia după schimbarea Guvernului, când la conducerea GNM a ajuns orădeanul Ovidiu Dăescu. Prefectura Bihor a trimis CJ o solicitare pentru a-i analiza legalitatea candidaturii, iar câte una Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Contre pe chichiţe

Dacă nici conducerea GNM, nici cea a ANFP nu s-au mai pronunţat fiindcă pe 12 iunie Mocan şi-a depus demisia din calitatea de angajat al Gărzii, în schimb secretariatul CJ a considerat că situaţia lui Mocan nu permite validarea mandatului său de consilier judeţean.

06 Traian Bogdan.jpgDe ce anume? Explicaţia a dat-o preşedintele Comisiei de validare, Traian Bogdan (foto), şi el tot jurist. "E adevărat că, din punct de vedere formal, la momentul depunerii candidaturii domnul Mocan avea calitatea de funcţionar public suspendat, şi din acest punct de vedere nu încălca legea, dar prin faptul că mutarea sa de pe funcţia de conducere de la Oradea pe cea de execuţie de la Cluj era doar temporară, şi-a păstrat, tot formal, funcţia de conducere. Or, dacă şi-a păstrat funcţia de conducere, a încălcat Legea funcţionarilor publici, care cere imperativ ca funcţionarii cu funcţii de conducere să candideze numai dacă în prealabil îşi încetează relaţiile de muncă cu instituţia. Domnul Mocan şi-a încetat relaţiile de muncă cu Garda abia pe 12 iunie, deci la o lună şi 11 zile după ce şi-a depus candidatura", a spus Bogdan.

La fel ca juriştii Prefecturii şi ai CJ, şeful Comisiei de validare e convins că, chiar dacă va ataca hotărârea de Consiliu în instanţa de contencios administrativ, Mocan va pierde procesul şi, în acest caz, PDL va propune înlocuirea sa în Consiliu cu următorul candidat de pe listă: Mihai Toderici, fost consilier şi în mandatul trecut. Aşa că, şi în cazul lui Mocan, se confirmă încă o dată zicala cu socoteala avantajoasă de acasă şi cea păguboasă din târg...


AVEM CONSILIU

Oameni vechi şi noi

După scrutinul din 10 iunie, săptămâna trecută au fost finalizate şi formalităţile pentru ca noii aleşi ai bihorenilor să treacă la treabă. Startul l-a dat vineri noul preşedinte al Consiliului Judeţean, liberalul Cornel Popa (foto), care a depus jurământul în faţa preşedintelui Tribunalului Bihor, Constantin Manoliu, şi a prefectului Claudiu Pop.

06 Cornel Popa.jpgÎntrebat cu ce gând porneşte pe noul drum, Popa a spus că trebuie să construiască o echipă împreună cu care îşi va duce la bun sfârşit proiectele, exprimându-şi încrederea că în această echipă se vor regăsi angajaţii CJ, deoarece în cei 4 ani de mandate „este de tras". El a adăugat că, între altele, va face demersuri să obţină salarii motivante pentru angajaţii CJ şi a enumerat  printre priorităţi întreaga infrastructură de transport şi canalizare din judeţ.

O zi mai târziu, a fost rândul consilierilor judeţeni să depună jurământul, în cadrul şedinţei de constituire a noului CJ. Aşa cum era de aşteptat, conform înţelegerii dintre PNL, PSD şi UDMR, liderii celor din urmă două formaţiuni, Ioan Mang şi Alexandru Kiss, au fost votaţi vicepreşedinţi. USL şi UDMR controlează şi cele 7 comisii de specialitate ale Consiliului, niciun reprezentant al PDL sau PPDD neprimind vreo poziţie în conducerea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Domnia si prostia se plateste1
Traian Bogdan, fenotip de betivan notoriu si pervers, capabil sa vanda, in nume propriu si al celor pe care considera ca-i reprezinta, si clantele de la sediul PC Bihor. Mocane, n-ai fost deloc orientat!
Postat 04 Iulie 2012, 20:39 de Oradean
Trist, dar adevarat!
Mocan nu este smecher, ci prost in adevaratul sens al cuvantului.
Postat 04 Iulie 2012, 19:55 de Apolitic.
mediu care pute
garda de mediu da amenzi, dupa ce primeste telefoane de la oameni ca pentie... cam atat despre garda de mediu. SI daca are sef ca mocan... imi fac parerea si despre asta... atat
Postat 04 Iulie 2012, 17:46 de ko
tupeu de Mitocan
pai normal ca Mitocanu vrea sa ceara daune materiale ,acum de cand e somer trebuie sa faca rost de ceva bani saracu......treci la munca Mitocanule ca pana acum ai profitat numai de partidul care te-a pus in functie ,pe criterii politice nu pe competenta ta .....asa ca apuca-te iar de vandut telefoane, cartele sau gogosi ca ti se potriveste mai bine! Ce zici de idee e buna nu?deoarece oricum la mediu nu ne-ai impresionat cu nimic benefic pentru urbe numai cu scandalurile din presa cu luare de mita si uz de functie .....
Postat 03 Iulie 2012, 21:08 de florin
in politica nu merge sa muncesca ci sa fure banul public, birurile.
in PDL erau bineveniti toti care isi suportau campania nu conta ca ai intelect si logic ca asa e in oricare partid :))) de aceea nu mai cred in Primar, Subprefect poate fi orice hot bani sa aiaba:))) gata cu vrajeala de copii, hotii intra in politica nicidecum cei harnici, aia nu au nevoie de politica ce muncesc mananca nu ce fura:)))) in politica nu merge sa muncesca ci sa fure banul public, birurile. CUM SA promoveze cultura ROMANEASCA HOTIIII:)))) EI FURA atat stiu ....
Postat 03 Iulie 2012, 19:40 de nu mai cred in PRIM
ce ghinion avem cu atatia boi in Romania !
scapam de boi si vin ceilalti boi :)))))))) ceva mai de DOAMNE, DOAMNE nu avem !
Postat 03 Iulie 2012, 18:51 de ha, ha, ha, ha
Si fututtttt si cu banii luati
Achitat de Mocan la partid suma de 25.000 lei in campania electorala. Pus de partid astfel pe loc eligibil. PDL a fost votat, pentru consiliul judetean, pe o lista comuna, fara a avea importanta cine era acolo inscris si ce mama lui facea cand era mic. Asadar, depre ce vot cetatenesc in favoarea smecherului care nu mai are nici slujba, nici functie politica, ci doar un CV din care rezulta ca pana nu demult, individul era agent de vanzari telefoane mobile. Omul potrivit la locul potrivit. Iar tu Cris, nu mai amesteca votul uninominal cu cel de pe liste, ca nu-ti face bine ignoranta, interesata doar de spaga luata de la un mocan ca sa nu-i strici frizura prea tare.
Postat 03 Iulie 2012, 18:47 de PSDist revoltat
bravooooooo
aoooooleu si amantica lui lascau e pe acolo ce tie cu politicus:)))
Postat 03 Iulie 2012, 18:46 de asa da
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON