URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Decembrie 2020, 09:30

„Smart Industries”: Universitatea din Oradea construieşte un centru de transfer tehnologic, pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a câştigat finanţare europeană pentru un proiect în valoare totală de 31,7 milioane de lei, care presupune dezvoltarea unui Centru de Transfer Tehnologic „Smart Industries”.

Ministerul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că a semnat mai multe contracte de finanţare în Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar primul pe listă este cel al Universităţii.

„Acest proiect va crea o clădire nouă, înspre cimitir, între Hala T şi clădirea în construcţie a specializării Muzică. Vom achiziţiona dotări pentru jumătate de spaţii, dotări la care vor avea acces companiile din Bihor, pentru că împreună am scris necesarul de tehnică”, a declarat rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.

Concret, Centrul de Transfer Tehnologic „Smart Industries” va avea patru laboratoare (Fabricaţie, Automatizări – Robotică, Industry 4.0 şi Calitate), iar printre aparatele performante pe care studenţii le vor găsi aici se numără o maşină-unealtă CNC Laser – 5 axe, ideală pentru realizarea prototipurilor şi experimentarea de soluţii tehnologice inovative, doi roboţi de manipulare, asamblare şi procesări sau echipamente moderne de filmare digitală de mare viteză. De asemenea, Universitatea va cumpăra două servere performante, care vor permite comunicarea între toate aceste echipamente, dar şi cu exteriorul.

Laboratoarele vor fi folosite de studenţii, masteranzii şi doctoranzii orădeni, care studiază la specializări inginereşti. De asemenea, centrul va avea spaţii de conferinţe, cursuri, prezentări, o zonă expoziţională şi birouri de cercetare şi inovare. Durata de execuţie a proiectului este de 36 de luni.

Fără Primărie

Iniţial, Universitatea a gândit acest proiect în parteneriat cu Primăria Oradea, care era dispusă să asigure cofinanţarea proiectului, în cuantum de 3,5 milioane de euro, deoarece această axă din POR obligă beneficiarul să suporte 50% din valoarea proiectului.

Finanţatorul a decis însă că acest parteneriat nu este eligibil, aşa că Universitatea a depus din nou cerere de finanţare, de data aceasta de una singură. „Am purtat discuţii în continuare cu Primăria Oradea, care ne-a asigurat că va sprijini în continuare inovarea din Universitate. Nu se va implica în acest proiect, dar va bugeta Universitatea pentru investiţii”, a precizat rectorul.

Bungău a subliniat că parteneriatul Universitate – Primăria Oradea – companii pentru dezvoltarea tehnologiilor inovatoare în campusul studenţesc va aduce plusvaloare întregului judeţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON