Universitatea din Oradea a câştigat finanţare europeană pentru un proiect în valoare totală de 31,7 milioane de lei, care presupune dezvoltarea unui Centru de Transfer Tehnologic „Smart Industries”.
Ministerul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că a semnat mai multe contracte de finanţare în Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar primul pe listă este cel al Universităţii.
„Acest proiect va crea o clădire nouă, înspre cimitir, între Hala T şi clădirea în construcţie a specializării Muzică. Vom achiziţiona dotări pentru jumătate de spaţii, dotări la care vor avea acces companiile din Bihor, pentru că împreună am scris necesarul de tehnică”, a declarat rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.
Concret, Centrul de Transfer Tehnologic „Smart Industries” va avea patru laboratoare (Fabricaţie, Automatizări – Robotică, Industry 4.0 şi Calitate), iar printre aparatele performante pe care studenţii le vor găsi aici se numără o maşină-unealtă CNC Laser – 5 axe, ideală pentru realizarea prototipurilor şi experimentarea de soluţii tehnologice inovative, doi roboţi de manipulare, asamblare şi procesări sau echipamente moderne de filmare digitală de mare viteză. De asemenea, Universitatea va cumpăra două servere performante, care vor permite comunicarea între toate aceste echipamente, dar şi cu exteriorul.
Laboratoarele vor fi folosite de studenţii, masteranzii şi doctoranzii orădeni, care studiază la specializări inginereşti. De asemenea, centrul va avea spaţii de conferinţe, cursuri, prezentări, o zonă expoziţională şi birouri de cercetare şi inovare. Durata de execuţie a proiectului este de 36 de luni.
Fără Primărie
Iniţial, Universitatea a gândit acest proiect în parteneriat cu Primăria Oradea, care era dispusă să asigure cofinanţarea proiectului, în cuantum de 3,5 milioane de euro, deoarece această axă din POR obligă beneficiarul să suporte 50% din valoarea proiectului.
Finanţatorul a decis însă că acest parteneriat nu este eligibil, aşa că Universitatea a depus din nou cerere de finanţare, de data aceasta de una singură. „Am purtat discuţii în continuare cu Primăria Oradea, care ne-a asigurat că va sprijini în continuare inovarea din Universitate. Nu se va implica în acest proiect, dar va bugeta Universitatea pentru investiţii”, a precizat rectorul.
Bungău a subliniat că parteneriatul Universitate – Primăria Oradea – companii pentru dezvoltarea tehnologiilor inovatoare în campusul studenţesc va aduce plusvaloare întregului judeţ.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.