URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2025, 09:59

Slovacii din Borod îl acuză pe primar de discriminare, fiindcă a primit bani de la Guvern, dar nu le-a reparat drumurile. Edilul: Cel mai mult am asfaltat la ei (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bătrânii, bolnavii și gravidele din satul Șerani și dintr-un cătun apropiat ajung cu mare greutate la medic pentru că drumurile spre centrul comunei Borod se umplu de noroi la fiecare ploaie, devenind impracticabile, iar Primăria nu le pietruiește, deși a primit bani de la Guvern pentru asta.

Este discriminare, îl acuză o localnică pe primarul din Borod, care susține, însă, că a asfaltat mai multe drumuri spre comunitățile slovace decât în restul comunei.

„Abuz asupra minorităților slovace”

Primarul comunei Borod, Sorin Sarca, comite un abuz asupra minorităților slovace din Șerani și cătunul Dealul Corbului, acuză o cititoare a BIHOREANULUI, Cristina Sala, care locuiește în acest cătun, aflat pe raza județului Sălaj, dar care deține un teren agricol în Șerani, sat din comuna Borod, unde nu poate ajunge din cauza stării proaste a drumurilor.

„Drumurile sunt din pământ, ca pe câmp, pe unde trec tractoarele. Cu o mașină obișnuită nu poți merge când plouă, că rămâi împotmolit. Am o vecină gravidă care săptămânal trebuie să meargă la control medical în Aleșd, abia se descurcă să ajungă”, afirmă femeia.

Potrivit acesteia, „un grup de locuitori din satul Șerani, etnici slovaci, a înregistrat anul trecut o sesizare oficială cu privire la starea degradată a drumurilor din sat, dar Primăria nu a dat niciun răspuns”. Oamenii, spune femeia, sunt cu atât mai nemulțumiți cu cât „Primăria a primit o parte din fonduri pentru reabilitarea drumului” ca urmare a unor demersuri făcute de deputatul Adrian Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România.

„Minoritățile slovace din aceste sate au de suferit, drumurile fiind greu accesibile, mai ales cele din Șerani. Dorim să se oprească abuzurile primarului Sarca asupra minorităților slovace și nu numai. Singurii care mai repară drumul sunt sătenii. De obicei înainte de Sărbatoarea Paștelui se adună cu tractor, plug, sape și greble și îl mai îndreaptă. Că de nu erau ei, era mult mai rău. De 20 de ani, de când este acest primar, drumurile noastre nu au fost reparate niciodată”, a descris situația Cristina Sala.

Deputatul Merka: „Am încercat tot posibilul”

Contactat de BIHOREANUL, deputatul UDSCR Adrian Merka afirmă că are cunoștință despre problemene locuitorilor slovaci din zonă, a căror pondere este de o zecime din populația comunei. Din acest motiv, a arătat el, prin amendamente la proiectele Legii Bugetului de Stat, a obținut alocarea unor fonduri pentru pietruirea drumurilor spre satul Șerani și spre cătunul Dealul Corbului, atât anul trecut, cât și anul acesta.

„Anul trecut, prin Anexa 7 la Legea Bugetului am obținut pentru pietruirea acestor drumuri 50.000 de lei, anul acesta încă 70.000 de lei. Într-adevăr, lucrările nu s-au făcut, pentru că domnul primar a spus că banii nu sunt suficienți, dar a spus că se vor face anul acesta”, a declarat deputatul Merka.

Pe de altă parte, Merka a afirmat că „oamenii din Șerani se plâng că mai mult a făcut domnul primar în satul centru de comună și foarte puțin pentru ei în sat, unde sunt numai slovaci. Omul spune că dacă la alții faci și mie nu-mi faci e discriminare etnică. Vom cere Primăriei să ne arate ce procent s-a investit pentru comunitatea slovacă și cât s-a cheltuit pentru celelalte comunități”, spune deputatul slovac.

Primarul: „Nicio discriminare”

Edilul comunei Borod, Sorin Sarca, susține, însă, că nu poate fi învinuit de „nicio discriminare”, pentru că, în realitate, în timpul mandatelor sale ar fi asfaltat mai multe drumuri către comunitățile slovace din Șerani și din Dealul Corbului decât în restul comunei.

„Când s-au accesat fonduri europene și s-au asfaltat 10,2 km de drumuri forestiere în Șerani, 7,2 km în Valea Răchiții tot discriminare a fost? Oamenii ar vrea să facem tot dintr-odată. În Șerani numărul de kilometri asfaltați este mai mare decât în restul celorlalte cinci sate”, a ripostat Sarca, în discuția cu BIHOREANUL.

Acesta a confirmat că Primăria a primit bani de la bugetul de stat pentru pietruirea drumurilor dintre Șerani și Dealul Corbului, dar sumele au fost insuficiente, astfel că a programat lucrările să înceapă în această vară.

Edilul a afirmat că nu a putut repara mai multe drumuri din Șerani și pentru că o parte a terenurilor de sub ele sunt în proprietatea privată a unor localnici, iar Primăria trebuie să intre în proprietatea lor.

„În timp, oamenii au croit drumuri spre proprietățile lor, iar drumurile nu sunt în acte ale Primăriei, ci tot ale lor. Nu putem băga bani în terenuri care nu sunt ale Primăriei”, spune Sarca. Primarul a adăugat că aceste terenuri trebuie fie donate comunei, fie expropriate de administrația locală, fără a lămuri de ce nu au fost făcute demersuri în acest scop.

Așa că, până la rezolvarea problemelor juridice și apoi la repararea drumurilor, oamenii se vor lupta în continuare cu noroaiele, la fel ca până acum...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON