Bătrânii, bolnavii și gravidele din satul Șerani și dintr-un cătun apropiat ajung cu mare greutate la medic pentru că drumurile spre centrul comunei Borod se umplu de noroi la fiecare ploaie, devenind impracticabile, iar Primăria nu le pietruiește, deși a primit bani de la Guvern pentru asta.
Este discriminare, îl acuză o localnică pe primarul din Borod, care susține, însă, că a asfaltat mai multe drumuri spre comunitățile slovace decât în restul comunei.
„Abuz asupra minorităților slovace”
Primarul comunei Borod, Sorin Sarca, comite un abuz asupra minorităților slovace din Șerani și cătunul Dealul Corbului, acuză o cititoare a BIHOREANULUI, Cristina Sala, care locuiește în acest cătun, aflat pe raza județului Sălaj, dar care deține un teren agricol în Șerani, sat din comuna Borod, unde nu poate ajunge din cauza stării proaste a drumurilor.
„Drumurile sunt din pământ, ca pe câmp, pe unde trec tractoarele. Cu o mașină obișnuită nu poți merge când plouă, că rămâi împotmolit. Am o vecină gravidă care săptămânal trebuie să meargă la control medical în Aleșd, abia se descurcă să ajungă”, afirmă femeia.
Potrivit acesteia, „un grup de locuitori din satul Șerani, etnici slovaci, a înregistrat anul trecut o sesizare oficială cu privire la starea degradată a drumurilor din sat, dar Primăria nu a dat niciun răspuns”. Oamenii, spune femeia, sunt cu atât mai nemulțumiți cu cât „Primăria a primit o parte din fonduri pentru reabilitarea drumului” ca urmare a unor demersuri făcute de deputatul Adrian Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România.
„Minoritățile slovace din aceste sate au de suferit, drumurile fiind greu accesibile, mai ales cele din Șerani. Dorim să se oprească abuzurile primarului Sarca asupra minorităților slovace și nu numai. Singurii care mai repară drumul sunt sătenii. De obicei înainte de Sărbatoarea Paștelui se adună cu tractor, plug, sape și greble și îl mai îndreaptă. Că de nu erau ei, era mult mai rău. De 20 de ani, de când este acest primar, drumurile noastre nu au fost reparate niciodată”, a descris situația Cristina Sala.
Deputatul Merka: „Am încercat tot posibilul”
Contactat de BIHOREANUL, deputatul UDSCR Adrian Merka afirmă că are cunoștință despre problemene locuitorilor slovaci din zonă, a căror pondere este de o zecime din populația comunei. Din acest motiv, a arătat el, prin amendamente la proiectele Legii Bugetului de Stat, a obținut alocarea unor fonduri pentru pietruirea drumurilor spre satul Șerani și spre cătunul Dealul Corbului, atât anul trecut, cât și anul acesta.
„Anul trecut, prin Anexa 7 la Legea Bugetului am obținut pentru pietruirea acestor drumuri 50.000 de lei, anul acesta încă 70.000 de lei. Într-adevăr, lucrările nu s-au făcut, pentru că domnul primar a spus că banii nu sunt suficienți, dar a spus că se vor face anul acesta”, a declarat deputatul Merka.
Pe de altă parte, Merka a afirmat că „oamenii din Șerani se plâng că mai mult a făcut domnul primar în satul centru de comună și foarte puțin pentru ei în sat, unde sunt numai slovaci. Omul spune că dacă la alții faci și mie nu-mi faci e discriminare etnică. Vom cere Primăriei să ne arate ce procent s-a investit pentru comunitatea slovacă și cât s-a cheltuit pentru celelalte comunități”, spune deputatul slovac.
Primarul: „Nicio discriminare”
Edilul comunei Borod, Sorin Sarca, susține, însă, că nu poate fi învinuit de „nicio discriminare”, pentru că, în realitate, în timpul mandatelor sale ar fi asfaltat mai multe drumuri către comunitățile slovace din Șerani și din Dealul Corbului decât în restul comunei.
„Când s-au accesat fonduri europene și s-au asfaltat 10,2 km de drumuri forestiere în Șerani, 7,2 km în Valea Răchiții tot discriminare a fost? Oamenii ar vrea să facem tot dintr-odată. În Șerani numărul de kilometri asfaltați este mai mare decât în restul celorlalte cinci sate”, a ripostat Sarca, în discuția cu BIHOREANUL.
Acesta a confirmat că Primăria a primit bani de la bugetul de stat pentru pietruirea drumurilor dintre Șerani și Dealul Corbului, dar sumele au fost insuficiente, astfel că a programat lucrările să înceapă în această vară.
Edilul a afirmat că nu a putut repara mai multe drumuri din Șerani și pentru că o parte a terenurilor de sub ele sunt în proprietatea privată a unor localnici, iar Primăria trebuie să intre în proprietatea lor.
„În timp, oamenii au croit drumuri spre proprietățile lor, iar drumurile nu sunt în acte ale Primăriei, ci tot ale lor. Nu putem băga bani în terenuri care nu sunt ale Primăriei”, spune Sarca. Primarul a adăugat că aceste terenuri trebuie fie donate comunei, fie expropriate de administrația locală, fără a lămuri de ce nu au fost făcute demersuri în acest scop.
Așa că, până la rezolvarea problemelor juridice și apoi la repararea drumurilor, oamenii se vor lupta în continuare cu noroaiele, la fel ca până acum...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.