Consilierii judeţeni au votat, joi, acordarea sumei de 400.000 lei din bugetul Bihorului către unităţi de cult din afara Oradiei, la propunerea executivului condus de Ilie Bolojan.
Alocarea de sume din bani publici către biserici este deja o tradiţie a autorităţilor locale şi judeţene, pe care Bolojan nu vrea să o întrerupă, însă a diminuat fondurile.
În iunie 2020, înainte de alegeri, la propunerea preşedintelui de atunci, Pásztor Sándor, CJ Bihor a împărţit bisericilor nu mai puţin de 2 milioane de lei. Aceeaşi sumă a fost împărţită şi în 2019.
Bisericile au "rol important"
În şedinţa de joi, proiectul a fost votat de PNL şi UDMR, iar PSD-iştii s-au abţinut. Conform documentului, Consiliul Judeţean Bihor va repartiza suma de 400.000 lei pentru cultele religioase, în funcţie de câteva criterii: procentul credincioşilor din fiecare confesiune, lucrările de construcţie desfăşurate, componenta socială, precum şi dacă este vorba despre parhohii şi comunităţi mici, sărace.
Într-o conferinţă de presă ce a precedat şedinţa, Ilie Bolojan a precizat că a ajuns la o înţelegere cu Primăria Oradea. Astfel, municipalitatea alocă bani bisericilor din oraș, iar CJ Bihor celor din judeţ. Tot atunci, Bolojan a justificat demersul spunând: "În fiecare an Consiliul Judeţean avea bugete la dispoziţie pentru susţinerea activităţii cultelor, activitate pe care noi dorim să o continuăm, întrucât cultele din judeţul Bihor au un rol important în viaţa judeţului şi desfăşoară activităţi de susţinere a comunităţilor".
Cum s-a făcut împărţirea
Concret, comunitatea ortodoxă, cea mai numeroasă (58%) beneficiază de 220.000 lei. Pentru parohiile reformate (18,7%) a fost alocat un buget de 75.000 lei, către restul cultelor fiind repartizată suma de 105.000 lei. În urma repartizării pe unităţi de cult a sumei de 400.000 lei, 22 de biserici şi parohii primesc sume între 5.000 de lei şi 110.000 lei (cea din urmă sumă fiind alocată pentru Parohia Ortodoxă Română Marghita "Sf. Cuvioasă Parascheva").
"Sprijinul financiar se acordă pe baza unor documente, cum ar fi devizul de lucrări pentru construcţii şi reparaţii, avize din partea cultelor pentru diverse activităţi, proiectul acţiunii în cazul solicitărilor privind asistenţa socială şi alte tipuri de documente justificative menţionate în proiectul de hotărâre", se precizează într-o informare a CJ Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.