URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2021, 21:00

Şi sub Bolojan, Consiliul Judeţean Bihor alocă bani bisericilor. Ce-i drept, mai puţini ca-n trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni au votat, joi, acordarea sumei de 400.000 lei din bugetul Bihorului către unităţi de cult din afara Oradiei, la propunerea executivului condus de Ilie Bolojan.

Alocarea de sume din bani publici către biserici este deja o tradiţie a autorităţilor locale şi judeţene, pe care Bolojan nu vrea să o întrerupă, însă a diminuat fondurile.

În iunie 2020, înainte de alegeri, la propunerea preşedintelui de atunci, Pásztor Sándor, CJ Bihor a împărţit bisericilor nu mai puţin de 2 milioane de lei. Aceeaşi sumă a fost împărţită şi în 2019. 

Bisericile au "rol important"

În şedinţa de joi, proiectul a fost votat de PNL şi UDMR, iar PSD-iştii s-au abţinut. Conform documentului, Consiliul Judeţean Bihor va repartiza suma de 400.000 lei pentru cultele religioase, în funcţie de câteva criterii: procentul credincioşilor din fiecare confesiune, lucrările de construcţie desfăşurate, componenta socială, precum şi dacă este vorba despre parhohii şi comunităţi mici, sărace. 

Într-o conferinţă de presă ce a precedat şedinţa, Ilie Bolojan a precizat că a ajuns la o înţelegere cu Primăria Oradea. Astfel, municipalitatea alocă bani bisericilor din oraș, iar CJ Bihor celor din judeţ. Tot atunci, Bolojan a justificat demersul spunând: "În fiecare an Consiliul Judeţean avea bugete la dispoziţie pentru susţinerea activităţii cultelor, activitate pe care noi dorim să o continuăm, întrucât cultele din judeţul Bihor au un rol important în viaţa judeţului şi desfăşoară activităţi de susţinere a comunităţilor". 

Cum s-a făcut împărţirea

Concret, comunitatea ortodoxă, cea mai numeroasă (58%) beneficiază de 220.000 lei. Pentru parohiile reformate (18,7%) a fost alocat un buget de 75.000 lei, către restul cultelor fiind repartizată suma de 105.000 lei. În urma repartizării pe unităţi de cult a sumei de 400.000 lei, 22 de biserici şi parohii primesc sume între 5.000 de lei şi 110.000 lei (cea din urmă sumă fiind alocată pentru Parohia Ortodoxă Română Marghita "Sf. Cuvioasă Parascheva"). 

"Sprijinul financiar se acordă pe baza unor documente, cum ar fi devizul de lucrări pentru construcţii şi reparaţii, avize din partea cultelor pentru diverse activităţi, proiectul acţiunii în cazul solicitărilor privind asistenţa socială şi alte tipuri de documente justificative menţionate în proiectul de hotărâre", se precizează într-o informare a CJ Bihor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RUȘINE
Acești cerșetori sigur nu urmează exemplul lui Hristos. Doar pentru bani își oferă serviciile lor politicienilor, că o..... Ibovnicilor. RUȘINE
Postat 16 Septembrie 2021, 21:42 de Valcov
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON