Promenada de pe malul Crișului Repede ar putea fi numită Dan Andrei Aldea, după numele celebrului muzician care a devenit orădean prin adopție în 2014, la întoarcerea în țară din Germania.
Consiliul Local Oradea va decide joi rebotezarea aleii de pe partea dreaptă a râului, pe tronsonul delimitat de podurile Sfântul Ladislau și Ovid Densusianu.
După cum BIHOREANUL a mai scris, celebrul muzician, decedat în ianuarie 2020, a devenit orădean la întoarcerea în ţară, după 33 de ani petrecuţi în străinătate.
"Sfinxul" muzicii româneşti s-a ataşat de Oradea. "E un oraş fenomenal, cu o arhitectură deosebită. Are cea mai blândă climă, un oraş îngrijit, nu ca Dâmboviţa. De la primar până la directorul Filarmonicii, toţi s-au comportat prieteneşte cu mine", declara în decembrie 2014 BIHOREANULUI regretatul artist.
După cum se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de Hotărâre de Consiliu Local, Dan Andrei Aldea, liderul formaţiei de rock progresiv din anii ʼ70 Sfinx, a fost un cântăreţ multi-instrumentist (chitară, vioară, claviculă, blockflöte, muzicuţă, chitară bass).
Aldea a scris şi interpretat piese Sfinx precum "Om bun", "Şirul de cocori", a realizat albumul - concept „Zamolxe” şi a participat ca instrumentist sau compozitor la înregistrarea discurilor unor artişti ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă ori Vali Sterian.
Muzicianul a abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o după emigrarea în anii ʼ80 în Germania interpretând muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk ori country.
"La întoarcerea în ţară şi-a stabilit reşedinţa la Oradea, primind diplomă de excelenţă din partea municipalităţii, ca semn de preţuire", se menţionează în document.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.