URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Martie 2023, 09:36

Sfinxul de Oradea. Promenada de pe malul Crișului Repede se va numi Dan Andrei Aldea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promenada de pe malul Crișului Repede ar putea fi numită Dan Andrei Aldea, după numele celebrului muzician care a devenit orădean prin adopție în 2014, la întoarcerea în țară din Germania.

Consiliul Local Oradea va decide joi rebotezarea aleii de pe partea dreaptă a râului, pe tronsonul delimitat de podurile Sfântul Ladislau și Ovid Densusianu.

După cum BIHOREANUL a mai scris, celebrul muzician, decedat în ianuarie 2020, a devenit orădean la întoarcerea în ţară, după 33 de ani petrecuţi în străinătate.

"Sfinxul" muzicii româneşti s-a ataşat de Oradea. "E un oraş fenomenal, cu o arhitectură deosebită. Are cea mai blândă climă, un oraş îngrijit, nu ca Dâmboviţa. De la primar până la directorul Filarmonicii, toţi s-au comportat prieteneşte cu mine", declara în decembrie 2014 BIHOREANULUI regretatul artist.

După cum se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de Hotărâre de Consiliu Local, Dan Andrei Aldea, liderul formaţiei de rock progresiv din anii ʼ70 Sfinx, a fost un cântăreţ multi-instrumentist (chitară, vioară, claviculă, blockflöte, muzicuţă, chitară bass).

Aldea a scris şi interpretat piese Sfinx precum "Om bun", "Şirul de cocori", a realizat albumul - concept „Zamolxe” şi a participat ca instrumentist sau compozitor la înregistrarea discurilor unor artişti ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă ori Vali Sterian.

Muzicianul a abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o după emigrarea în anii ʼ80 în Germania interpretând muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk ori country.

"La întoarcerea în ţară şi-a stabilit reşedinţa la Oradea, primind diplomă de excelenţă din partea municipalităţii, ca semn de preţuire", se menţionează în document.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce o fi acel instrument de CLAVICULĂ?
...am înțeles și nu am înțeles de claviatură am auzit la pian, orgă, sintetizatorului sau orgi ori mai sunt în alte domenii, dar de CLAVICULĂ citez din articol ”a fost un cântăreţ multi-instrumentist (chitară, vioară, claviculă, blockflöte, muzicuţă, chitară bass)” nu am auzit. Dar posibil să fi cântat și la umăr.... :))))
Postat 30 Martie 2023, 14:55 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON