URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2023, 11:31

Sf. Ladislau vs. Mihai Viteazul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pregătirile pentru instalarea în curtea Cetății Oradiei a unei statui ecvestre a Regelui Ladislau, considerat întemeietorul orașului, a reaprins în mințile românilor verzi focul naționalist.

Fotografii din 2018 ilustrând demontarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii au fost alăturate pozelor recente cu bucăți din cea a Sf. Ladislau și împrăștiate pe site-uri obscure ori complet compromise, gen desteptarea.ro, 60m.ro, stiridinsurse.ro, ziarelive.ro, aurnews.ro, evz.ro, cotidianul.ro, capital.ro ș.a.m.d., care fac orice, numai nu presă și informare publică onestă. Titlurile acestora sunt inflamante - „Se petrece la Oradea! E dureros!”, „La Oradea, după ce a fost dată jos statuia lui Mihai Viteazul, este ridicată statuia regelui Ladislau I al Ungariei”, „Umilință totală pentru România! Ce fac ungurii în Transilvania”, „PNL pune statuia Regelui Ungariei în Cetatea Oradea” - și au ca scop propagarea minciunii că statuia voievodului român a fost evacuată din inima urbei pentru a-i face loc celei a regelui ungar.

O manipulare care n-ar trebui să ne mire, totuși, de vreme ce și cu câțiva ani în urmă site-uri la fel de sulfuroase, precum glasul.info ori j4media.biz, titrau la fel de incendiator: „Ilie Bolojan, felicitat de unguri pentru îndepărtarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea”.

Cum fake-urile sunt distribuite copios pe Facebook („indignarea” catalizează), recursul la adevăr e binevenit, pentru ca tărăboiul statuilor să nu degenereze într-un „război”, fie el dus exclusiv în țestele înfierbântate de naționalism analfabet.

În 2019 statuia lui Mihai Viteazul, cam kitschoasă, a fost înlocuită în Piața Unirii cu cea a Regelui Ferdinand Întregitorul, superioară estetic, într-o acțiune de restaurare: monumentul suveranului sub al cărui sceptru a fost creată România Mare se afla acolo înaintea celui al voievodului, din perioada interbelică, pentru a celebra vizita făcută de Rege și de Regina Maria în Oradea cu 100 de ani mai devreme, pe când cel al lui Mihai Viteazul a fost plantat în anii 90 fără ca voievodul să fi avut vreo legătură cu orașul.

Prin anii 90 și 2000, UDMR voia musai să pună și statuia lui Ladislau în Piața Unirii, dintr-o țâfnă etnicistă dezamorsată abia anul trecut, când episcopul romano-catolic Böcskei László și primarul Oradiei au convenit ca monumentul regelui ungar să fie amplasat în Cetate, căci acolo-i vatra vechiului Varadinum și tot acolo existau în secolul XIV primele statui ale sale, una pedestră și una ecvestră. Angajamentul municipalității de a sprijini inițiativa prin finanțarea soclului a fost un semn de înțelepciune, la fel ca pledoaria episcopului catolic, iar, într-un oraș multietnic ca Oradea, ar trebui apreciat, nu denaturat.

Odată pus în Cetate, monumentul lui Ladislau va fi în decorul potrivit și, dacă a mai rămas ceva de făcut, nu contestarea este, ci transformarea locului într-unul care să atragă cât mai mulți turiști, români, unguri și de orice alte nații. Cei care vor profita de asta vor fi tot orădenii, toți, indiferent de etnie, inclusiv rrromânii verzi, căci la fiecare se va întoarce un bănuț de pe urma vizitatorilor.


VOCEA STRĂZII:

Ce părere aveți despre amplasarea statuii Regelui Ladislau în Cetatea Oradea?

Este locul cel mai potrivit pentru un astfel de monument. Felicitările mele Primăriei și tuturor celor implicați în proiect!

Gabriel Grigore

Fondatorul orașului nostru merită un asemenea loc. Tot respectul pentru cei implicați. Avem cel mai frumos oraș din România.

Roland Norbert

Nu aceste formalități ne fac viața mai bună sau mai rea. Dacă ne-am agita măcar pe un sfert când vine vorba de chestiuni relevante...

Vlad

Poate era o idee bună să pună statuia după ce termină de amenajat tot centrul. Acum, cu atâtea lucrări, nici nu putem ajunge în Cetate.

Lucian Pătrulescu

Statuia Regelui Ladislau a fost topită de turci, așa cum a fost statuia Regelui Ferdinand. Trebuia repusă, așa cum a fost și statuia Întregitorului.

Gheorghe Roșu

Văd o maghiarizare a Oradiei. De ce nu Avram Iancu, de ce nu Mihai Viteazul? Sau alți oameni care au adus plusvaloare României...

Cristi Bălan

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
betonul sa curga, vindem si pe mama pentru beton si vot
Ce nu face Bolojan pentru niste voturi in plus, sa se puna bine pe langa UDMR
Postat 01 Septembrie 2023, 19:32 de vasi13
Statuile cotropitorilor rasar ca ciupercile dupa ploaie
Statuile simbol ale Unitatii romanilor, personalitati datorita carorora azi romanii au si ei drepturi pe propriile teritorii sunt date jos. Dispar una dupa alta. Va mai mirati ca nu va merge bine. Cineva, de undeva va vede.
Postat 31 August 2023, 13:50 de Timi
fake news
Hai, serios? În centrul Oradiei au apărut în ultimii ani statuia lui Ferdinand, a Reginei Maria, a episcopilor români ortodox și greco catolic Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, cea a lui Iuliu Maniu... Pe astea nu le vezi?
Postat 31 August 2023, 15:24 de Moderator
Top 15 tari exportatoare de grau in 2022
1. Australia: US$10.2 billion (15.4% of total wheat exports) 2. United States: $8.52 billion (12.9%) 3. Canada: $7.9 billion (12%) 4. France: $7.4 billion (11.2%) 5. Russia: $6.8 billion (10.3%) 6. Argentina: $3.1 billion (4.7%) 7. Ukraine: $2.7 billion (4%) 8. Germany: $2.2 billion (3.3%) India: $2.13 billion (3.2%) 9. Romania: $2.1 billion (3.2%) 10. Kazakhstan: $1.9 billion (2.9%) 11. Bulgaria: $1.5 billion (2.2%) 12. Poland: $1.4 billion (2.1%) 13. Lithuania: $1 billion (1.5%) 14. Brazil: $967.3 million (1.5%). Romania, este pe locul 9-10 la egalitate cu India. Ca sa vezi cu ce colosi concuram la export. Nu-i asa ca parca nu ti-ar vine sa crezi ranchinosule, rautacios. Tare te-ai mai ramolit. Sursa: worldstopexports.com
Postat 31 August 2023, 07:09 de Riviera
Bece
Hai sa-ti dau eu un motiv pt care eu sunt mandru ca sunt roman. Ai grija sa nu-ti explodeze vreo vena in cap ceva. Romania este pe locul zece in lume la exportul de grau in anul 2022. In Europa este pe locul cinci dupa Franta, Rusia, Ucraina si Germania. Iti mai dau si altele, cate vrei, pana cand te saturi.
Postat 31 August 2023, 06:46 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON