URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bihorul nu stă grozav cu conectivitatea. Autostrada zace în nelucrare de 20 de ani și, deși tronsoanele din județ sunt licitate și atribuite, încă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru că Guvernul nu mai are nicio lețcaie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2024, 11:22

Sezonul răcelilor: DSP Bihor a înregistrat în ultima săptămână mii de infecții acute ale căilor respiratorii și de pneumonii

Sezonul răcelilor: DSP Bihor a înregistrat în ultima săptămână mii de infecții acute ale căilor respiratorii și de pneumonii foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă vă este înfundat nasul și vă curge, vă doare gâtul și vă este greu să înghițiți, dacă tușiți, strănutați și aveți febră este din cauza unei infecții acute respiratorii a căilor respiratorii superioare.

Tot mai multe persoane au astfel de simptome, pentru că am intrat în plin sezon de „răceli”, arată datele Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Sunt și pacienți spitalizați

Potrivit dr. Daniela Rahotă, șefa DSP Bihor, în cursul săptămânii trecute, în județ s-au înregistrat 5.596 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 31 de pacienți necesitând internări în spitale, din cauza manifestărilor mai agresive ale afecțiunilor virale.

Tot săptămâna trecută, în Bihor au fost diagnosticate 1.043 pneumonii, iar 109 pacienți au avut nevoie de spitalizare, precum și 7 cazuri clinice de gripă, cu o internare.

„Față de aceeași perioadă a anului trecut nu sunt diferențe semnificative. Săptămâna trecută am avut cu 60 mai multe infecții acute ale căilor respiratorii superioare decât în săptămâna similară a anului 2023 și cu 11 mai puține pneumonii”, a declarat BIHOREANULUI directoarea DSP Bihor.

În ce privește epidemia de Covid-19, în cursul zilei precedente, marți, au fost depistate în Bihor 6 persoane infectate cu SARS-CoV2, iar numărul persoanelor internate cu Covid, în general vârstnici și cu comorbidități, era de 26, dintre care 6 pacienți se aflau la ATI.

Măsuri profilactice

Pentru evitarea îmbolnăvirilor și răspândirea virusurilor, specialiștii în sănătate publică recomandă întărirea organismului prin consumul de fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C, consum de lichide (ceaiuri, supe/ciorbe și sucuri naturale), evitarea consumului de alcool și tutun, dar și a stresului, precum și petrecerea timpului liber în aer curat.

De asemenea, oamenii trebuie să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, să evite expunerea la frig timp îndelungat, precum și aglomerațiile, să aerisească spațiile de lucru și locuințele, să respecte regulile de igienă personală.

Persoanele cu simptome trebuie să se abțină de la frecventarea colectivităților, iar în caz de boală să se adreseze medicilor de familie și să respecte indicațiile acestora, nu să recurgă la automedicație. Preventiv, se recomandă vaccinarea antigripală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9733 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON