Pompierii le reamintesc bihorenilor că trebuie să fie precauți, pe timpul iernii, cu hornurile caselor, anunțând că luni au avut loc două asemenea incendii.
Înainte de prânz, au fost chemați să stingă focul izbucnit la coșul de fum al unei case de pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Oradea.
„Incendiul a fost stins în aproximativ 5 minute. În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de coșul de fum necurățat de funingine, nu s-au înregistrat daune materiale”, a declarat lt. col. Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Crișana.
La scurt timp după ce militarii orădeni au finalizat misiunea, cei din Ștei au primit un apel similar. În satul Câmpani, coșul de fum al unei case a declanșat un incendiu, iar pompierii au mers acolo de urgență.
„Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate”, a declarat Roșca.
În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.
Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.