URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2021, 20:00

Serile muzicii: La a V-a ediţie a European Music Open, în centrul Oradiei vor răsuna canţonete şi fragmente din opere celebre (VIDEO)

Serile muzicii: La a V-a ediţie a European Music Open, în centrul Oradiei vor răsuna canţonete şi fragmente din opere celebre (VIDEO) UN TALENT. Maria Rădeanu a participat la cea mai recentă ediţie a emisiunii "Românii au talent", unde, ajutându-se şi de vioară, a impresionat juraţii şi a ajuns în semifinală 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cele mai importante evenimente din agenda Oradiei, European Music Open, revine după o pauză cauzată de pandemie, cu mai multe evenimente care vor avea loc la finalul verii, în aer liber. 

Dacă în alţi ani festivalul, al cărui "selecţioner" este tenorul orădean Alexandru Badea, aducea importanţi artişti şi oameni de cultură din străinătate, de data aceasta, împinşi şi de incertitudinea dictată de pandemie, organizatorii au decis să promoveze talentele autohtone, din ţară. "Reţeta acestui festival se bazează pe forţele interne şi m-am gândit că această ediţie ar trebui dedicată tinerei generaţii", explică tenorul.

Expoziţie Paul Neagu

European Music Open, eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) alături de tenorul Alexandru Badea ca director artistic şi de Filarmonica de Stat, care va contribui la unul dintre concerte, va avea loc în perioada 26-29 august. 

Festivalul va debuta, joi, 26 august, de la ora 19, la Muzeul Ţării Crişurilor, cu vernisarea unei expoziţii cu lucrări reprezentative semnate de Paul Neagu (1938-2004) un important artist român care de-a lungul vieţii a creat picturi, sculpturi şi desene, stabilindu-se în 1970 la Londra. Lucrările sale se găsesc în muzee şi colecţii din Marea Britanie (Tate Britain, Victoria and Albert Museum, Scottish National Gallery – Edinburgh, Arts Council, The Henry Moore Foundation, Goodwood etc), Germania, Elveţia, Canada, Statele Unite (Philadelphia Museum of Art, Chicago Art Institute), Japonia (Fukuoka Museum, Toshigi Museum), România (Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Banatului etc). 

Con te partiro... 

Pe 27 august, de la ora 20.30, orădenii sunt chemaţi în Piaţa Unirii, la un concert extraordinar Alexandru Badea & Simona Strungaru Symphonics, invitaţi fiind soprana Maria Răducanu (prezentată de Badea drept "una dintre cele mai minunate voci ale tinerei generaţii") şi Sebastian Burneci (trompetist şi solist al Big Band-ului Radio, absolvent al Prince Claus Conservatoire din Olanda).

Orădeanul Alexandru Badea este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de operă ai generaţiei sale. Succesul repurtat în urma debutului internaţional pe scenele din Viena şi Salzburg i-a deschis calea către cele mai importante teatre de operă şi filarmonici din Europa, America şi Asia. Dintre momentele notabile ale carierei sale se poate aminti concertul din deschiderea Expoziţiei Mondiale de la Hanovra (2000), unde a cântat alături de José Carreras şi Patricia Kaas, precum şi debutul american, pe scena Operei din Washington (2001), la invitaţia lui Placido Domingo. 

"M-am gândit să ofer publicului un program accesibil tuturor. Veţi regăsi repertoriu tradiţional italian, canţonete cunoscute, dar şi You raise me up, Besame mucho, Con te partiro", spune tenorul despre concertul de la Oradea. 

Gala tinerilor 

Pe 28 august, de la ora 20.30, tot în Piaţa Unirii, va avea loc concertul "De la baroc... la rock", susţinut de ansamblul cameral Violoncellissimo, sub conducerea maestrului Marin Cazacu. În ultimii ani, ansamblul a susţinut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România şi străinătate: concert aniversar la 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, Ziua Culturii Naţionale, Gala premiilor UNITER şi Hope Concert 2016. 

În fine, pe 29 august, de la aceeaşi oră, în piaţa centrală va avea loc o Gală de operă sub numele "Excelenţe ale tinerei generaţii de muzicieni", în cadrul căreia publicul va putea asculta studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, alături de orchestra şi corul Filarmonicii de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului Radu Popa. Solişti vor fi soprana Maria Rădeanu, mezzosoprana Camelia Cuzub, tenorii Andrei Petre şi Constantin Pastramă, baritonul Alin Munteanu şi basul Alexandru Matei. 

În program au fost incluse fragmente din opere ca "Bărbierul din Sevilla" de G. Rossini, "Carmen" şi "Pescuitorii de perle" de G. Bizet, "Faust" de Charles Gounod şi "Trubadurul" lui G. Verdi. 

Pentru European Music Open, Piaţa Unirii va fi delimitată, iar biletele urmează să fie puse în vânzare. Orădenii ar putea avea parte şi de o surpriză, un alt concert, susţinut de un artist internaţional. Deocamdată, însă, numele acestuia e secret... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON