URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2021, 15:21

Seri muzicale de vară cu lucrări și artiști celebri, în Cetatea Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii, și nu numai, au parte în această vară de seri muzicale cu lucrări celebre, în interpretarea unor artiști de renume. Melomanii sunt așteptați în lunile iulie și august la o serie de concerte atractive, în Cetatea Oradea, iar, în caz de vreme nefavorabilă, în sala Filarmonicii de Stat.

Proiect de vară, în Cetate

În cadrul proiectului Initio, Filarmonica de Stat Oradea aduce pe scenă, miercuri, 14 iulie, de la ora 20, celebra lucrare Carmina Burana de Carl Orff, avându-l la pupitru pe maestrul Tiberiu Soare, iar ca soliști pe Diana Țugui (soprană la Opera Națională Română Cluj-Napoca), Nicolae Bejan (tenor, artist liric în Corul Filarmonicii de Stat Oradea) și Sebastian Balaj (bariton la Opera Națională Română Cluj-Napoca), alături de Corul Filarmonicii de Stat Oradea, condus de Lászlóffy Zsolt, și de Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniuˮ, dirijat de Nicoleta Țâmpu. În caz de vreme nefavorabilă, concertul se va ține o zi mai târziu.

Joia următoare, în 22 iulie, tot în Cetate și de la aceeași oră, maestrul Vladimir Lungu va dirija concertul Ceaikovski Unlimited, avându-l ca solist pe Mihai Diaconescu la ineditul pian Concert Grand 280VC – Vienna Concert, un instrument care surprinde de fiecare dată.

Și luna august va fi generoasă în evenimente artistice unice. În data de 6, de la ora 20, orchestra de suflători, condusă de maestrul Lorenzo Moroni, va reaminti de celebrele piese interpretate de Edith Piaf, Frank Sinatra, The Queen, Whitney Houston, Elton John și Lady Gaga, în concertul Classic Evergreen.

Mesaje artistice anti-război

Seara de 13 august aduce în primă audiție la Oradea lucrarea The Armed Man (A Mass for Peace) a lui Karl Jenkins, o piesă anti-război bazată pe o missă catolică, „având la bază un text care încorporează cuvinte din diferite surse religioase și istorice, inclusiv chemarea islamică la rugăciune, interpretată de Muezinul Refi Erghiun, Biblia (de exemplu, Psalmii și Apocalipsa) și Mahabharata. Scriitorii ale căror cuvinte apar în lucrare îi includ pe Rudyard Kipling, Alfred Lord Tennyson și Sankichi Toge, care au supraviețuit atentatului de la Hiroshima”, notează organizatorii proiectului Initio 2021.

Sub bagheta maestrului Flavius Filip vor evolua, alături de corul și orchestra Filarmonicii: soprana Diana Țugui, mezzo-soprana Alexandra Leșiu, tenorul Cristian Mogoșan și muezinul Refi Erghiun.

În paralel, pe un ecran, va rula o peliculă emoționantă, care potențează mesajul muzical pe întreg parcursul lucrării.

Seria concertelor estivale continuă cu Dansuri ungare de Johannes Brahms, o seară muzicală ce marchează Ziua Națională a Ungariei prin piese inspirate din folclorul maghiar, sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu.

La European Music Open

Gala de Operă încheie suita evenimentelor de vară, Filarmonica de Stat Oradea participând și în acest an la festivalul cultural European Music Open, ediția a V-a 2021, alături de promotorul evenimentului, cunoscutul tenor Alexandru Badea.

Initio este un proiect cultural inovativ al Filarmonicii de Stat din Oradea, cu scopul de a împărtăși publicului larg muzică simfonică, vocal-simfonică, artă lirică în spații neconvenționale, respectiv în fortăreața orădeană.

„Dorim, ca prin acest demers, să răspândim peste frumosul nostru oraș Art Nouveau miresmele tari ale muzicii de calitate, ale desfătărilor sonore de care avem atâta nevoie”, adaugă organizatorii Initio.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON