Pe lângă concerte de tot felul, petreceri tematice şi festivaluri cu mâncăruri "de stradă", vara aceasta a adus în Oradea şi proiecţii de film, inclusiv în aer liber.
Spectacolele de cinema au loc într-o grădină idilică, situată în centrul urbei, iar după vizionări publicul e invitat să rămână la discuţii şi chiar dezbateri. Oferta este captivantă...
Lângă parc
MA Hub, o asociaţie cultural-artistică din Oradea, propune localnicilor şi turiştilor o sumedenie de evenimente estivale, toate într-o grădină de lângă Parcul Brătianu. Pe lângă spectacole ale unor trupe locale şi nu numai, seri cu DJ, ateliere de yoga şi dans, în această perioadă MA Hub găzduieşte şi proiecţii de filme.
Câteva dintre acestea sunt cuprinse în programul KineDok, unic în Europa prin amploarea sa. În fiecare an, în şase ţări partenere (Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România) au loc vizionări de filme documentare, mai precis o selecţie de producţii interesante, care nu circulă în cinematografele "tradiţionale".
"Parteneriatul cu One World Romania (n.r. organizator la nivel naţional) şi programul KineDok oferă publicului o experienţă cultural-artistică prin vizionarea documentarelor şi una, sperăm noi, cât mai educaţională prin dialogurile generate de proiecţii", spun oamenii din spatele MA Hub.
Asta deoarece KineDok trece dincolo de experienţa pasivă a sălii de cinema, iar după proiecţii se ţin, de regulă, şi mici dezbateri despre cele prezentate în documentare.
Chemarea
Săptămâna aceasta, mai exact miercuri, de la ora 21, în cadrul KineDok va fi proiectat documentarul "Never Happened / Nu s-a întâmplat nimic" (r. Barbora Berezňáková, 2019, 82 minute, Slovacia, Republica Cehă). Documentarul văzut de regizoare ca un film "politic-poetic" are în centru moartea, la mijlocul anilor 90, în Slovacia, a omului de afaceri Róbert Remiáš, într-o explozie de maşină, considerat un posibil atentat cu motiv politic. Totuşi, premierul de atunci, Vladimir Mečiar, a înăbuşit ancheta, dând o amnistie în caz. Timp de cinci ani, Barbora Berezňáková, absolventă a Academiei de Artă din Bratislava şi a Academiei de Film din New York, a făcut o serie de interviuri cu personaje-cheie ale acestui caz.
Tot în cadrul KineDok, duminică, de la aceeaşi oră, va avea loc proiecţia "The Calling / Chemarea" (Erik Praus, Slovacia, 2019, 70 min), un documentar despre trei călugări, care, filmaţi în timp ce-şi duc zilele într-o mănăstire ortodoxă, povestesc despre experienţele lumeşti de dinainte de a simţi chemarea către viaţa monahală.
Distanţa dintre mine şi mine
Din programul KineDok pentru lunile august, septembrie şi octombrie fac parte şi producţii româneşti. Prezentat ca un film despre "credinţe, artă şi putere", "Distanţa dintre mine şi mine" (Mona Nicoară şi Dana Bunescu, România) spune povestea autoarei Nina Cassian. Gândurile acesteia în ultimul an de viaţă sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariţii TV, înregistrări private şi documente de urmărire de la Securitate.
Totodată, va fi proiectat şi documentarul "Acasă" (regia Radu Ciorniciuc, produs de orădeanca Monica Lăzurean Gorgan), despre o familie săracă cu mulţi copii care a trăit timp de 20 de ani în Delta Văcăreşti (din Bucureşti), până când locul a căpătat statutul de zonă protejată.
Cu donaţii
În plus, MA Hub organizează propriile proiecţii de filme artistice interesante (sub denumirea CineMA sau, în cazul celor nerecomandate minorilor sub 16 ani, Midnight Movies). Spre exemplu, marţi, de la ora 21, va avea loc proiecţia peliculei "Salaam Cinema" (1995), a premiatului regizor iranian Mohsen Makhmalbaf, care a filmat procesul de audiţii pentru o producţie proprie, închinând astfel, spun criticii, o odă cinematografiei, dar şi reflectând asupra domeniului.
Pe lista viitoarelor proiecţii se mai află producţii ca "Stroszek" (r. Werner Herzog, Germania, 1977), "Face of Another" (r. Hiroshi Teshigahara, Japonia, 1966) şi Adam’s Apples (Anders Thomas Jenses, Danemarca, 2005). Ca la toate celelalte evenimente MA Hub, organizatorii nu stabilesc un preţ de intrare, dar invită participanţii să ofere donaţii pentru a asigura continuarea activităţilor asociaţiei.
O altă veste bună pentru cinefili e că în perioada 16-19 septembrie va avea loc o nouă ediţie a TIFF Oradea, tot cu proiecţii în aer liber. Poveştile, deci, continuă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.