Reprezentanţii PSD insistă să declare că măsurile fiscale recent adoptate sunt bune, chiar dacă patronatele, sindicatele, analiştii şi chiar primari din acest partid au contestat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codul Fiscal, ajungând să declare că "România este victima unui jaf al gulerelor albe, foarte albe".
Expresia aparţine senatorului Şerban Nicolae, unul dintre "durii" partidului, aflat vineri la Oradea, unde a susţinut o conferinţă de presă alături de şeful filialei PSD Bihor, Ioan Mang, şi de deputatul de Bihor Ioan Roman.
Protestaţi pentru asta!
În ton cu linia de discurs oficială a partidului, tot mai pronunţată împotriva investiţiilor străine, Nicolae a sugerat că oamenii care protestează împotriva trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat ar trebui s-o facă, mai degrabă, pentru că multinaţionalele nu plătesc impozitele pe profit.
"Mă surprinde că nimeni nu se indignează pentru că băncile din România, companii multinaţionale, raportează pierderi sau profit zero de ani de zile, se extind ca activitate, au sedii foarte luxoase, parc auto absolut spectaculos, fac team-building-uri în statiuni dintre cele mai căutate, dar merg în continuare pe profit zero sau pe pierdere. Şi nimeni nu caută o explicaţie raţională. Nimeni nu protesteaza că aceste companii acţionează pe piaţa românească şi cu toate astea beneficiile aşteptate de la investitorii străini nu apar. Poate lucrurile vor începe să se schimbe. Sau poate cei care protestează vor înţelege că, de fapt, Romania este victima unui jaf al gulerelor albe, foarte albe", a vituperat Şerban Nicolae.
Pentru bani de investiţii
Întrebat de BIHOREANUL care este legătura între transferarea contribuţiilor sociale şi eventuala evaziune practicată de aceste bănci, care plătesc contribuţiile, Nicolae a afirmat că din cauza "optimizărilor fiscale" de acest fel bugetul nu are bani pentru investiţii.
"Nu spun că (n.r. – băncile) nu plătesc contribuţiile angajatilor, ci că raportează profit zero sau pierderi de ani de zile, foarte multe dintre ele, motiv pentru care încercăm să luam măsuri în aşa fel încât să nu se mai procedeze la aşa-numitele optimizări fiscale care externalizează profitul realizat".
Senatorul a mai spus că, de altfel, Codul Fiscal nici nu şi-a propus să stimuleze mediul de afaceri, ci să impună disciplinarea firmelor. "Nu am spus nicio secundă că plata defalcată a TVA sau transferul evidenţei contribuţiilor de la angajator la angajat ar fi măsuri de stimulare a mediului de afaceri. Sunt măsuri de disciplinare fiscală, care să asigure că la bugetul de stat - pentru autostrazi, spitale, pentru alte elemente de infrastructura - sunt resursele necesare", a mai spus Şerban Nicolae.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.