URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2023, 10:20

Separat sau penalizat! Primăriile din Bihor, încurajate să aplice penalități cetățenilor care nu colectează selectiv deșeurile

Separat sau penalizat! Primăriile din Bihor, încurajate să aplice penalități cetățenilor care nu colectează selectiv deșeurile CUM ARUNCĂM? Regulile colectării deșeurilor în Bihor sunt destul de simple. În mediul rural, se colectează separat deșeurile din plastic și metal (în saci galbeni), de hârtie și carton (saci albaștri), de sticlă (pubele verzi) și cele reziduale (pubela neagră). În orașele din Bihor se strâng separat și deșeurile biodegradabile (pubela maro), pe care oamenii care stau la țară le pot folosi pentru compost
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care nu aruncă deşeurile aşa cum trebuie s-ar putea trezi cu datorii. În premieră, Ecolect, asociaţia care gestionează salubritatea din Bihor, a instituit penalităţi pe care autorităţile locale le pot aplica cetăţenilor care nu respectă colectarea separată. Mai rămâne de văzut dacă primarii se vor îndura să-şi sancţioneze concetăţenii.

Control de la Bucureşti

La finalul anului trecut, Agenţia Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a făcut un control în Bihor, verificând sistemul judeţean de management integrat al deşeurilor (SMID).

Bihorul este unul dintre puţinele judeţe care are un SMID funcţional, ceea ce înseamnă că a implementat colectarea separată a deşeurilor în fiecare localitate, cetăţenii au la dispoziţie recipiente sau saci în care să arunce fiecare fracţie de deşeuri, iar toate resturile colectate de operatorii de salubritate ajung la centrul judeţean de management al deşeurilor.

Controlul ANRSC a constatat, însă, o problemă: în timp ce OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor prevede că autorităţile trebuie să-i penalizeze pe cetăţenii care nu respectă regulile colectării separate, în Bihor nu erau legiferate aceste amenzi.

Dublul tarifului

Mircea Mălan, vicepreşedinte cj Bihor"ANRSC a impus că trebuie să stabilim un cuantum al acestor penalităţi şi ne-am conformat, votându-le în adunarea generală a acţionarilor", spune preşedintele Ecolect, Mircea Mălan (foto).

Decizia luată de cei 88 de primari care au luat parte la şedinţă a fost ca penalităţile să fie între 30 şi 1.000 de lei, în funcţie de volumul recipientelor şi de zona în care se aplică. "Cuantumul penalităţilor este, de fapt, dublul tarifului de colectare pentru pubela respectivă", explică Mălan.

Pentru Oradea, penalităţile sunt de 30 de lei pentru deşeuri amestecate în pubelele de 60 de litri şi de 70 de lei pentru pubelele de 120 de litri, în timp ce în Zona Metropolitană Oradea sunt mai mari: 80 de lei pentru pubelele de 60 de litri şi 150 de lei pentru cele cu volum dublu. 

În celelalte zone din judeţ, penalităţile sunt şi mai mari: 100 de lei pentru pubelele mici cu deşeuri amestecate şi 150 de lei pentru cele de 120 de litri. Pentru containere de 1.100 de litri penalităţile ajung la 1.000 de lei.

Încă nu e momentul

Ioan Gligor, primar OşorheiDeocamdată, însă, edilii bihoreni nu prea îşi doresc să îi sancţioneze pe cetăţeni pentru colectarea deşeurilor. "Este clar că trebuie să-i învăţăm pe oameni cum să colecteze, pentru că primăria plăteşte în fiecare an penalităţi la Fondul de Mediu, că nu-şi atinge obiectivul de reciclare. Dar problema este că în comune se colectează doar patru feluri de deşeuri şi multe lucruri oamenii n-au unde să le arunce. De exemplu, ce fac cu polistirenul?", spune primarul din Oşorhei, Ioan Gligor (foto).

Cu bani de la Consiliul Judeţean, în comună se va amenaja o platformă de colectare separată a deşeurilor care nu se ridică de firmele de salubritate, iar când ea va fi dată în folosinţă, edilul promite că nu va mai fi la fel de blând. 

"Şi acum suntem duşmanii celor care aruncă gunoaiele în natură. Chiar eu am prins un cetăţean care mergea pe stradă cu o roabă de gunoaie. A avut ghinion că l-a văzut primarul şi am chemat Poliţia Locală, care l-a amendat. L-am pus şi pe Facebook, să ştie lumea că cine face ca el ca el va păţi", mai zice Gligor. 

Bine că aruncă în pubele!

Cristian Laza, primar SanmartinÎn Sânmartin, comună care anul acesta a plătit o amendă de 72.000 de lei pentru că în 2022 n-a reciclat destul, zilnic doi angajaţi sunt pe teren şi verifică salubritatea. "Noi dăm amenzi la blocuri, unde avem probleme cu gunoaie aruncate pe lângă recipiente", zice primarul Cristian Laza (foto)

Edilul nu ia în calcul să verifice, deocamdată, şi conţinutul pubelelor. Comuna are şi o altă problemă: o comunitate numeroasă de romi. "Mă bucur că măcar aruncă deşeurile în pubele. Încet, vom învăţa toţi şi cum să aruncăm", mai spune Laza.

În schimb, primarul din Marghita, Marcel Sas-Adăscăliţii, spune că, în mod cert, prin oraş vor patrula poliţiştii locali, în căutarea celor care nu respectă colectarea separată. "Am mai făcut acest experiment la blocuri şi urmarea a fost că nimeni nu mai mergea să arunce gunoiul cât timp erau poliţiştii locali acolo. Dar e important să îl prinzi pe om în flagrant, să înţeleagă ce a greşit şi să conştientizeze că riscă o amendă", spune primarul. 

De voie, de nevoie, bihorenii vor trebui să înveţe că gozurile nu se aruncă oricum...


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre faptul că primăriile pot impune penalităţi pentru cetăţenii care nu colectează selectiv deşeurile?

Bine că alte judeţe pot aduce gunoi la noi, şi tot noi suntem penalizaţi pentru că nu colectăm selectiv. Şi rămânem şi cu gunoaiele altora pe cap!
Mioara

Locuiesc într-o asociaţie mare, cu multe scări. Cum vom putea stabili cine merită penalizarea sau vom plăti toţi? Nu este corect.
Marian Lascu

Eu colectez separat şi, când duc gunoiul, mă minunez de ce văd în pubele. Sunt de acord, dar să stea poliţistul la ţarc, să vadă cine aruncă.
Florin 

Românii nu pot învăţa altfel, decât dacă-i atingi la buzunar. Ne tot plângem că vrem o ţară ca afară, dar noi nu suntem ca europenii. 
anonim

Penalităţile poate că se pot aplica la case în Oradea, dar dacă îl amendează pe baciu’ Ion pentru gunoaie, ăla nu mai aruncă nimic, că le dă foc.
Ciprian Popa

Cine să dea penalităţile? Că dacă mergi prin sate, o să găseşti primari care habar nu au cum se aruncă gunoaiele. Ei să fie amendaţi primii!
Ioana Sferle

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Retardații ca tine nu stiu sa selecteze. Retardații ca tine arunca gunoaiele unde vor. Retardații ca tine se caca in spatele casei.
Postat 15 Martie 2023, 01:04 de Sandu2100
Retardații de la consiliul judetean ...
... știe una și bună. Să dea amenzi. Tâmpenia din capul ăstora e nelimitată. Nimic nu-i poate face să înțeleagă că toată procedura de selectare a deșeurilor, conform legislației în domeniu, privește administrația publică ... nu cetățenii. Legea e clară în acest sens, având ca reper legislația europeană în materie și care este mult avansată în privința soluțiilor și metodelor. Practic, legea obligă autoritățile locale să asigure gestionarea deșeurilor ... nu pe clienții operatorilor licențiați în acest domeniu. Conform legii, cetățenii nu pot fi amendați pentru că normele și regulile se referă la administrațiile publice locale și județene, respectiv la operatorii locali, zonali sau regionali din acest sector de activitate... nu față de persoane fizice sau de "gospodării". Concret, operatorii pot refuza ridicarea deșeurilor neselectate, în baza contractelor și prevederilor exprese din acestea cu clienții. Consiliul județean Bihor, Ecolect și Mălan, pot doar să amendeze operatorii pentru eventuale neconformități, nu și pe clienții acestora. Cetățenii pot fi în schimb încurajați să selecteze, prin stabilirea la nivel județean a unor eventuale reduceri de tarife pentru corecta selectare de gunoaie la nivel individual. Dar, pentru a încuraja corecta selectare, la Ecolect și la județ ar trebui să avem niște edili inteligenți, nu niște "câini fără stăpân" cum sunt cei de acum. "Neterminații" ăștia nu înțeleg că administrarea treburilor publice trebuie sa se dacă în favoarea contribuabililor, nu împotriva lor.
Postat 14 Martie 2023, 19:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON