Bihorenii care nu aruncă deşeurile aşa cum trebuie s-ar putea trezi cu datorii. În premieră, Ecolect, asociaţia care gestionează salubritatea din Bihor, a instituit penalităţi pe care autorităţile locale le pot aplica cetăţenilor care nu respectă colectarea separată. Mai rămâne de văzut dacă primarii se vor îndura să-şi sancţioneze concetăţenii.
Control de la Bucureşti
La finalul anului trecut, Agenţia Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a făcut un control în Bihor, verificând sistemul judeţean de management integrat al deşeurilor (SMID).
Bihorul este unul dintre puţinele judeţe care are un SMID funcţional, ceea ce înseamnă că a implementat colectarea separată a deşeurilor în fiecare localitate, cetăţenii au la dispoziţie recipiente sau saci în care să arunce fiecare fracţie de deşeuri, iar toate resturile colectate de operatorii de salubritate ajung la centrul judeţean de management al deşeurilor.
Controlul ANRSC a constatat, însă, o problemă: în timp ce OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor prevede că autorităţile trebuie să-i penalizeze pe cetăţenii care nu respectă regulile colectării separate, în Bihor nu erau legiferate aceste amenzi.
Dublul tarifului
"ANRSC a impus că trebuie să stabilim un cuantum al acestor penalităţi şi ne-am conformat, votându-le în adunarea generală a acţionarilor", spune preşedintele Ecolect, Mircea Mălan (foto).
Decizia luată de cei 88 de primari care au luat parte la şedinţă a fost ca penalităţile să fie între 30 şi 1.000 de lei, în funcţie de volumul recipientelor şi de zona în care se aplică. "Cuantumul penalităţilor este, de fapt, dublul tarifului de colectare pentru pubela respectivă", explică Mălan.
Pentru Oradea, penalităţile sunt de 30 de lei pentru deşeuri amestecate în pubelele de 60 de litri şi de 70 de lei pentru pubelele de 120 de litri, în timp ce în Zona Metropolitană Oradea sunt mai mari: 80 de lei pentru pubelele de 60 de litri şi 150 de lei pentru cele cu volum dublu.
În celelalte zone din judeţ, penalităţile sunt şi mai mari: 100 de lei pentru pubelele mici cu deşeuri amestecate şi 150 de lei pentru cele de 120 de litri. Pentru containere de 1.100 de litri penalităţile ajung la 1.000 de lei.
Încă nu e momentul
Deocamdată, însă, edilii bihoreni nu prea îşi doresc să îi sancţioneze pe cetăţeni pentru colectarea deşeurilor. "Este clar că trebuie să-i învăţăm pe oameni cum să colecteze, pentru că primăria plăteşte în fiecare an penalităţi la Fondul de Mediu, că nu-şi atinge obiectivul de reciclare. Dar problema este că în comune se colectează doar patru feluri de deşeuri şi multe lucruri oamenii n-au unde să le arunce. De exemplu, ce fac cu polistirenul?", spune primarul din Oşorhei, Ioan Gligor (foto).
Cu bani de la Consiliul Judeţean, în comună se va amenaja o platformă de colectare separată a deşeurilor care nu se ridică de firmele de salubritate, iar când ea va fi dată în folosinţă, edilul promite că nu va mai fi la fel de blând.
"Şi acum suntem duşmanii celor care aruncă gunoaiele în natură. Chiar eu am prins un cetăţean care mergea pe stradă cu o roabă de gunoaie. A avut ghinion că l-a văzut primarul şi am chemat Poliţia Locală, care l-a amendat. L-am pus şi pe Facebook, să ştie lumea că cine face ca el ca el va păţi", mai zice Gligor.
Bine că aruncă în pubele!
În Sânmartin, comună care anul acesta a plătit o amendă de 72.000 de lei pentru că în 2022 n-a reciclat destul, zilnic doi angajaţi sunt pe teren şi verifică salubritatea. "Noi dăm amenzi la blocuri, unde avem probleme cu gunoaie aruncate pe lângă recipiente", zice primarul Cristian Laza (foto).
Edilul nu ia în calcul să verifice, deocamdată, şi conţinutul pubelelor. Comuna are şi o altă problemă: o comunitate numeroasă de romi. "Mă bucur că măcar aruncă deşeurile în pubele. Încet, vom învăţa toţi şi cum să aruncăm", mai spune Laza.
În schimb, primarul din Marghita, Marcel Sas-Adăscăliţii, spune că, în mod cert, prin oraş vor patrula poliţiştii locali, în căutarea celor care nu respectă colectarea separată. "Am mai făcut acest experiment la blocuri şi urmarea a fost că nimeni nu mai mergea să arunce gunoiul cât timp erau poliţiştii locali acolo. Dar e important să îl prinzi pe om în flagrant, să înţeleagă ce a greşit şi să conştientizeze că riscă o amendă", spune primarul.
De voie, de nevoie, bihorenii vor trebui să înveţe că gozurile nu se aruncă oricum...
VOCEA STRĂZII
Ce părere aveţi despre faptul că primăriile pot impune penalităţi pentru cetăţenii care nu colectează selectiv deşeurile?
Bine că alte judeţe pot aduce gunoi la noi, şi tot noi suntem penalizaţi pentru că nu colectăm selectiv. Şi rămânem şi cu gunoaiele altora pe cap!
Mioara
Locuiesc într-o asociaţie mare, cu multe scări. Cum vom putea stabili cine merită penalizarea sau vom plăti toţi? Nu este corect.
Marian Lascu
Eu colectez separat şi, când duc gunoiul, mă minunez de ce văd în pubele. Sunt de acord, dar să stea poliţistul la ţarc, să vadă cine aruncă.
Florin
Românii nu pot învăţa altfel, decât dacă-i atingi la buzunar. Ne tot plângem că vrem o ţară ca afară, dar noi nu suntem ca europenii.
anonim
Penalităţile poate că se pot aplica la case în Oradea, dar dacă îl amendează pe baciu’ Ion pentru gunoaie, ăla nu mai aruncă nimic, că le dă foc.
Ciprian Popa
Cine să dea penalităţile? Că dacă mergi prin sate, o să găseşti primari care habar nu au cum se aruncă gunoaiele. Ei să fie amendaţi primii!
Ioana Sferle
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.