Curtea de Apel a pronunţat, miercuri, verdictul final în cazul doctorului Ovidiu Pleşa, de la Serviciul de Expertiză Medicală de la Casa de Pensii Bihor, trimis în judecată pentru 235 de fapte de luare de mită de procurorii DNA Oradea şi condamnat iniţial la 3 ani de închisoare cu suspendare la Tribunalul Bihor.
"Depus la Penitenciar"
După cum BIHOREANUL a mai scris, procesul a născut controverse inclusiv între cei doi magistraţi ai completului de judecată de la Curtea de Apel care, pe 31 mai, nu au reuşit să se înţeleagă asupra soluţiei. Ca atare, dezbaterile s-au reluat cu un complet de trei magistraţi, format din cei doi judecători învestiţi iniţial, la care s-a adăugat încă un coleg.
În urma deliberărilor, completul a pronunţat un verdict cu majoritate de voturi prin care medicului i s-a înlăturat beneficiul suspendării şi, ca urmare va executa pedeapsa de 3 ani de închisoare în regim de detenţie.
„Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale l-au ridicat de pe raza municipiului Oradea pe condamnat și l-au depus la Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepsei”, a precizat pentru BIHOREANUL agentul principal Ioana Lascău, de la Biroul de presă al Poliției Bihor.
În cazul asistentei Monica Ignat, inculpată pentru complicitate la 163 fapte de luare de mită, instanţa a menţinut pedeapsa dispusă de Tribunalul Bihor, de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.
Şpăgi „pe bandă rulantă”
După cum se ştie, Ovidiu Pleşa a fost trimis în judecată în ianuarie anul trecut, pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat că, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, a luat şpagă „pe bandă rulantă”, de la 235 de pacienţi, atât bani cât şi alte foloase, valoarea mitei probate în luna respectivă fiind stabilită de procurori la 55.975 lei.
În acelaşi dosar, procurorii DNA Oradea au trimis-o în judecată şi pe asistenta medicului, Monica Ignat, inculpată pentru complicitate la 163 fapte de luare de mită. În plus, asistentei i se impută şi că, în aceleaşi 10 zile, a luat personal bani de la 8 persoane, motiv pentru care, pe lângă acuzaţia de complicitate, a fost acuzată şi de luare de mită în formă continuată.
Procesul celor două cadre medicale a început în ianuarie 2016, la Tribunalul Bihor, unde, pe 20 februarie, în acest an, medicul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce asistenta sa, Monica Ignat, a primit 2 ani şi 8 luni, pedeapsă dispusă tot cu suspendare.
Sentinţa "secretă"
Soluţia, pe care procurorii DNA Oradea au atacat-o imediat, cu apel, a născut dezbateri aprinse în spaţiul public, motiv pentru care BIHOREANUL a şi solicitat instanţei să facă publică argumentaţia judecătorului, cerere care, însă, a fost refuzată de preşedinta Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş.
Citiţi de ce nu a vrut preşedinta Tribunalului ca publicul să vadă hotărârea judecătorească în cazul Pleşa, dar şi motivele puerile pentru care judecătorul de la prima instanţă l-a „iertat” pe medic de închisoare în articolul: ”Decizie revoltătoare a Tribunalului Bihor: Doctorul Ovidiu Pleşa de la Pensii, trimis în judecată de DNA pentru 235 de şpăgi, a fost condamnat cu suspendare”
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.