Curtea de Apel Oradea a pronunţat joi sentinţa definitivă în cazul lui Gabriel Cudi, tânărul de 19 ani ucis, în 2017, cu motocoasa în Ţeţchea.
După ce în luna aprilie a acestui an agresorul, Vasile Oniţa, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru omor, de Tribunalul Bihor, de data aceasta, bărbatul a primit o pedeapsă mai blândă, de 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru ucidere din culpă, dar totuşi spre maximumul limitei de pedeapsă.
Încadrare juridică schimbată
Potrivit minutei postate pe portalul instanţelor de judecată, Curtea de Apel Oradea a respins ca nefondate apelurile declarate de familia tânărului decedat şi a admis apelul inculpatului împotriva sentinţei penale date de Tribunal.
Practic, judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptei, din omor (infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani), în ucidere din culpă, care se pedepseşte mai puţin, între 1 şi 5 ani sau chiar închisoare cu suspendare.
"Constată că prin încheierea din 15.07.2021, Curtea de Apel Oradea a schimbat încadrarea juridică dată faptei inculpatului Oniţa Vasile Crăciun, din infracţiunea de omor, prevăzută de art 188 alineat 1 Cod penal, în infracţiunea de ucidere din culpă, prevăzută de art 192 alineat 1 Cod penal, încadrare juridică în raport de care condamnă pe inculpatul Oniţa Vasile Crăciun la o pedeapsă de: - 4 ani şi 6 luni închisoare în regim privativ de libertate", se arată în minută.
Judecătorii au dedus din pedeapsă cele 24 de ore în care Oniţa a fost reţinut.
Daunele rămân
În rest, instanţa a dispus ca părţile civile apelante să plătească câte 300 lei, cheltuieli judiciare către stat în apel, şi a menţinut dispoziţiile primei sentinţe.
Cu alte cuvinte, judecătorii Curţii de Apel au menţinut daunele dispuse în luna aprilie de Tribunal. Atunci, instanţa a stabilit ca Oniţa să achite familiei tânărului ucis daune materiale în valoare de 18.580 lei şi daune morale în sumă de 100.000 euro: 60.000 euro pentru mamă, 30.000 euro pentru soră şi 10.000 euro pentru bunică.
Sentinţa de joi a fost aşteptată cu sufletul la gură de părinţii tânărului ucis, Gabriel Cudi.
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, cei doi, Mihaela şi Crăciun Tuşe, au protestat, începând de miercuri, în faţa Palatului de Justiţie din Oradea, temându-se că, prin schimbarea încadrării juridice, Oniţa va primi o pedeapsă blândă.
"Bătaie de joc"
După cum era de aşteptat, hotărârea judecătorilor i-a nemulțumit pe părinți. "Nu pot să cred! 4 ani pentru omor? Este o bătaie de joc! Imediat au trecut 4 ani de la moartea băiatului. Este o pedeapsă mult prea mică pentru uciderea unui om!", a declarat BIHOREANULUI, după aflarea sentinței, mama băiatului, Mihaela Tuşe, printre lacrimi.
Ea și soțul ei se află în continuare în faţa Palatului de Justiţie şi au aflat decizia Curţii de Apel din presă.
"O să ne contactăm avocaţii, să vedem dacă mai este ceva de făcut", a mai spus femeia.
Un caz controversat
După cum se ştie, tragedia s-a produs pe 19 august 2017, după ce Gabriel Cudi a intervenit într-o dispută între tatăl său vitreg şi un vecin, Vasile Oniţa, care tăia iarba cu o motocoasă în grădina lor. Discuţiile dintre cei doi bărbaţi au degenerat într-o altercaţie. Tuşe a luat un par, Oniţa a ridicat motocoasa pornită, iar Gabriel, care se afla lângă tatăl său, a ajuns în bătaia aparatului, care i-a sfârtecat pieptul şi o mână. Din nefericire tânărul a murit la scurt timp, din cauza hemoragiei.
Cazul a născut controverse încă de la început. După tragedie, autorul, Vasile Oniţa, a fost reţinut şi inculpat pentru omor în primele 24 de ore, însă o zi mai târziu acuzaţia a fost schimbată în cea de ucidere din culpă, considerându-se că tragedia s-a produs, de fapt, ca urmare a unui accident nefericit.
După câteva luni, bărbatul a fost dus în faţa procurorilor, iar apoi şi în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă pentru omor, solicitare care a fost respinsă, însă, la Curtea de Apel Oradea, bărbatul fiind plasat sub control judiciar.
În aprilie 2021, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Oniţa la 10 ani de detenţie, minimumul prevăzut de Codul penal pentru infracţiunea de omor, hotărârea nu a fost, însă, definitivă, ea fiind atacată la Curtea de Apel Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.