Fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş, rămâne cu condamnarea de 4 ani de închisoare cu executare!
Curtea de Apel Cluj a respins, joi, ca nefondate, apelurile formulate de fostul poliţist, dar şi de către DNA, respectiv de complicele lui Brîndaş, Răzvan Andronache, fostul patron al Louis Cafe, împotriva sentinţei date anul trecut, de Tribunalul Cluj.
Înapoi după gratii
În consecinţă, poliţistul, trecut între timp din arest preventiv şi arest la domiciliu sub control judiciar, se întoarce după gratii. Între timp, Brîndaş s-a întors anul trecut, o vreme, în Inspectoratul de Poliţie, pe funcţii neimportante, dar apoi s-a pensionat.
Sentinţa este definitivă, iar potrivit acesteia Brîndaş şi Andronache trebuie să plătească fiecare 1.000 de lei cheltuieli judiciare.
După cum BIHOREANUL a mai scris, în februarie 2015, magistraţii clujeni au dispus condamnarea lui Brîndaş la 4 ani de executare, pentru acuzaţiile de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, favorizarea infractorului şi fals în declaraţii. Pentru luare de mită, cea mai gravă dintre acuzaţii, ofiţerul a fost achitat.
Cămătar în uniformă
În esenţă, fostului adjunct al Poliţiei Bihor i s-a reproşat că divulga informaţii unei grupări de evazionişti, anchetate de poliţiştii din subordinea sa pentru un prejudiciu de 12 milioane lei. Reţeaua era coordonată de Gyorgy Monica şi de tatăl acesteia, Toncz Ştefan, care fuseseră avertizaţi de către Brîndaş să facă „curăţenie mare”, astfel că percheziţiile la domiciliile şi la firmele acestora au fost anulate.
Ancheta procurorilor și a ofițerilor DGA Bihor a scos la iveală că poliţistul ştia de trei ani despre fraudele evazioniştilor, dar în loc să ia măsuri, li s-a alăturat, finanţându-le afacerile printr-un împrumut cu camătă de 45.000 euro. Anchetatorii au mai aflat, de asemenea, că până în toamna lui 2013, Toncz şi fiica sa îi returnaseră lui Brîndaş 75.000 euro, şi încă mai aveau să-i dea alţi 128.000 euro!
Bani confiscaţi
Judecătorii au decis ca lui Brîndaş să i se reducă din pedeapsă perioada în care a fost reţinut, arestul preventiv cât şi arestul la domiciliu, adică aproximativ un an şi jumătate din pedeapsă.
De asemenea, magistraţii au dispus ca, la rămânerea definitivă a pedepsei, lui Brîndaş să i se confişte 75.000 euro sau echivalentul în lei, bani pe care instanţa a considerat că i-a obţinut prin metode frauduloase.
La rândul său, Răzvan Andronache fusese condamnat de prima instanţă la 2 ani de închisoare cu executare. Omul de afaceri este acuzat că l-ar fi ajutat pe Brîndaş să transmită informaţii unei reţele de evazionişti care a provocat bugetului de stat un prejudiciu de 5 milioane euro.
Citiţi pe această temă şi articolul Puşcărie pentru Brîndaş: Pentru ce fapte a fost condamnat fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.