URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2025, 11:27

Sentință definitivă: controversatul Claudiu Lupău nu mai poate fi manager la Spitalul Municipal din Beiuș, funcție ocupată ilegal!

Sentință definitivă: controversatul Claudiu Lupău nu mai poate fi manager la Spitalul Municipal din Beiuș, funcție ocupată ilegal! După ce l-a favorizat grosolan pe Claudiu Lupău (dreapta), primarul municipiului Beiuș, Gabriel Popa (stânga), va trebui s-o numească manager al Spitalului Municipal pe contracandidata acestuia (foto Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La capătul unui proces care a durat mai mult de trei ani, Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, anularea tuturor actelor privind un concurs organizat de Primăria Beiuș și Spitalul Municipal din acest oraș pentru desemnarea ca manager al unității spitalicești a actualului ei șef, Claudiu Lupău.

Potrivit magistraților, acesta nu avea dreptul legal nici măcar pentru a-i fi admisă înscrierea în concursul la care a fost favorizat, în mod grosolan, de către conducerea Primăriei.

Definitiv

„Respinge ca nefondate recursurile declarate de recurenții - pârâți Spitalul Episcop Nicolae Popovici din Beiuș, UAT Municipiul Beiuș, primarul Municipiului Beiuș și Lupău Mircea Claudiu, în contradictoriu cu intimata - pârâtă Teaha Virginia Monica, împotriva Sentinței Civile nr. 87/CAF din 02.03.2023”.

Aceasta este, pe scurt, minuta prin care Curtea de Apel Oradea a „oficializat”, luni, 17 martie, încheierea unui proces deschis în toamna anului 2021 de către doctorița Monica Teaha, pe atunci director medical al Spitalului Municipal din Beiuș, împotriva conducerii unității, a managerului interimar Claudiu Lupău și a Primăriei municipiului, care au organizat un concurs pentru ocuparea postului de manager al spitalului câștigat de Lupău în ciuda faptului că nu îndeplinea condițiile legale.

Concret, el nu avea absolvit, așa cum cere legea și regulamentul de organizare a concursului, un curs de specialitate în managementul sanitar. Organizatorii concursului au ignorat însă acest lucru și, mai mult, au aranjat o comisie de examinare și una de soluționare a contestațiilor favorabile lui Lupău.

Practic, instanța de recurs a menținut o decizie adoptată pe 2 martie 2023 de Tribunalul Bihor, conform căreia se anulau documentele de concurs prin care era admis manager Claudiu Lupău și, de asemenea, se dispunea „reluarea concursului în condiţii de legalitate”, cu consecința numirii ca manager a doctoriței Monica Teaha, singura contracandidată a acestuia.

Plantat politic

Așa cum BIHOREANUL a mai relatat, Claudiu Lupău, posesorul unei diplome de jurist și angajat până atunci, timp de 20 de ani, la firme de comerț cu băuturi, a ajuns în martie 2021 șef peste Spitalul Municipal din Beiuș, în detrimentul doctoriței Monica Teaha (foto), directoare medicală și singura sa contracandidată, cu încălcarea mai multor prevederi legale.

Lupău fusese anterior numit manager interimar, iar asta cu propte politice. În campania dinaintea alegerilor locale din septembrie 2020, el făcuse propagandă inițial pentru candidatul USR la Primăria Beiuș, Sorin Briscan, de la care a pretins funcția de manager al spitalului, dar, pentru că acesta nu i-a promis-o, s-a „lipit” de PSD-ista Stela Babău, pentru ca în final să se oploșească pe lângă candidatul PNL, Gabriel Popa.

În martie 2021, edilul a semnat pentru organizarea concursului în vederea ocupării postului de manager, girând o comisie de evaluare a candidaților formată din trei persoane, din care una singură avea expertiză în domeniu, și anume dr. Călin Sonea, din partea Direcției de Sănătate Publică Bihor, celelalte două fiind total „pe dinafară” - viceprimarul Dragoș Balog și șefa Serviciului Evidența Populației din Primărie, Aurelia Avrămuț.

Mai mult, și Comisia de soluționare a contestațiilor a fost la fel: pe lângă reprezentantul DSP Bihor, dr. Cătălin Foghiș, în această comisie au mai fost numiți un funcționar bancar din Beiuș, Liviu Lucan, și o asistentă medicală, Mirela Dreană.

Deznodământul a fost previzibil, comisia de concurs notându-l pe Lupău cu media 8,93, în timp ce doctorița Teaha a primit cu 10 sutimi mai puțin, și anume 8,83.

Abuziv

Claudiu Lupău s-a remarcat la începutul anului 2022 prin faptul că, în plină pandemie de Covid, a făcut o petrecere clandestină la o pensiune Budureasa, încălcând legislația specifică acelei perioade, care interzicea astfel de evenimente. Mai mult, el și-a invitat la chef subalternii, inclusiv o doctoriță ginecolog, care, culmea, era de gardă în acea seară.

În schimbul funcției de manager, Lupău s-a revanșat ulterior față de politrucii din Beiuș, angajându-le în spital o mulțime de rude, pe posturi de asistente, registratoare și infirmiere. De exemplu pe o fină şi o prietenă a viceprimarului Balog (care fusese în comisia de concurs), pe sora lui Liviu Lucan (cel care condusese comisia de contestaţii, numit și el apoi de primarul Gabriel Popa în Consiliul de Administraţie al spitalului), pe o verişoară a nevestei primarului, pe o prietenă a fostei viceprimăriţe din Căbești, pe nevasta unui poliţist, etc. În total, circa 30 de persoane!

Manager, dr. Teaha. Lupău, pus la plată

Potrivit sentinței Tribunalului Bihor, menținută definitiv de Curtea de Apel Oradea, Lupău nu mai poate ocupa funcția de manager, care ar trebui să revină doctoriței Monica Teaha.

Concret, instanța a anulat parțial procesul-verbal al comisiei de concurs „în ce privește declararea ca admis a dosarului pârâtului Lupău Claudiu”, procesul-verbal de soluționare a contestației depuse de Teaha (care a fost respinsă), procesul verbal ce conținea „dispoziția prin care este declarat admis candidatul cu nr. 01 (pârâtul Lupău Claudiu)”, precum și anunțul „prin care a fost declarat admis la concurs pârâtul Lupău Claudiu”.

Judecătorii au dispus, de asemenea, „reluarea concursului în condiții de legalitate, în sensul eliminării dispozițiilor din actele administrative anulate parțial și din actele administrative anulate în tot, cu consecința emiterii de către comisia de concurs a unui nou proces-verbal privind rezultatele finale ale concursului, în care să fie declarată admisă reclamanta Teaha Monica”.

Pe de altă parte, pentru că Lupău a devenit pârât reconvențional, adică în proces a cerut și el daune morale de 20.000 euro doctoriței Teaha, pretinzând că aceasta l-ar fi defăimat, instanța i-a respins pretenția. În schimb, Curtea de Apel Oradea a decis ca Lupău, spitalul și Primăria să-i achite femeii 9.470 lei pentru plata avocatului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Lupta este intre DR VESA nu intre DR TEAHA
Aici lupta este de mandria unora !!!! In final totul se rezuma la asta , Ce este rau pentru cetateni este ca tot la acelasi nivel sant serviciile medicale S-a terminat mandatul pina s-a terminat procesul !!!!
Postat 18 Martie 2025, 22:12 de DAVIDE
Bref
Pârâtul reconvențional a batut la mai multe usi, doar penalii primindu-l cu bratele deschise!
Postat 18 Martie 2025, 12:30 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON