URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2012, 18:50

Senatul Universităţii din Oradea se "desparte" financiar de rector

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Legea Educaţiei Naţionale a despărţit legislativul şi executivul din cadrul Universităţilor, prin scoaterea din Senat a universitarilor cu funcţii de conducere şi dând organismului dreptul de a-l controla şi chiar a-l demite pe rector, Senatul Universităţii din Oradea a decis să se rupă de tot de conducerea administrativă a instituţiei. Iar independenţa nu putea fi totală atâta timp cât Senatul îşi primeşte banii necesari funcţionării de la conducerea executivă a Universităţii...

"În noua abordare legislativă, Senatul este o construcţie instituţională de prim-plan, cu funcţii şi atribuţii deopotrivă, de la cele de reglementare la cele de control. Astfel, Senatul trebuie să îşi obţină independenţa financiară, doar aşa activitatea de control asupra executivului şi a Consiliului de Administraţiei putându-se desfăşura în condiţii obiective", a explicat, vineri, pentru BIHOREANUL, preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă.

Potrivit acestuia, bugetul propriu este necesar pentru suportarea unor cheltuieli curente (delegaţii, consumabile, echipamente IT), dar şi pentru ca Senatul să poată avea iniţiative proprii, de pildă pentru premierea perfomanţelor cadrelor didactice şi a studenţilor orădeni ori pentru organizarea de manifestări ştiinţifice.

În şedinţa de joi, Senatul Universităţii a decis să înfiinţeze o comisie care să elaboreze proiectul de buget. Din această comisie fac parte Marcel Boloş (preşedintele Comisiei Buget-Finanţe a Senatului), Victoria Bogdan şi Ioan Constantin Ţarcă (membri în aceeaşi comisie), Aurel Căuş (cancelarul Senatului) şi Crina Gherlea (directoarea economică a Universităţii). Comisia va elabora proiectul până la 1 septembrie, urmând ca într-una din şedinţele din septembrie ale Senatului să fie aprobat, iar din octombrie să intre în vigoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Superba ignoranţă universitară
Oamenii aceştia se ştiu foarte bine organiza, pe partide, pe gruoări, pe interese, pe orientări profesionale, etc, etc, după modele consacrate ale separaţiei puterilor în ... bucătăria lor proprie, care e chiar statul lor. Păcat că toată energia, pentru că ar fi fost mult mai eficient dacă s-ar fi direcţionat pe formarea de vârf a studenţilor, astfel ca să nu trebuiască să-i admirăm pe absolvenţii universităţii ca potenţiali şomeri. Deoarece nimănui nu-i trebuie un licenţiat care are probleme cu gramatica în scrisul unei adrese, cu aritmetica atunci când scădem profitul din cifgra de afaceri, sau cu vorbitul atunci când solicită un post pe care crede că-l merită dar nu pricepe nimic din ceea ce menţionează o simplă fişă de post.
Postat 20 Iulie 2012, 22:18 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON