URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Mai 2013, 13:30

Senatorii Boeriu și Bodog cer alocarea a minim 6% din PIB pentru sănătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Senatorii USL de Bihor, Valeriu Boeriu (PNL) și Florian Bodog (PSD) au depus săptămâna aceasta o inițiativă legislativă menită să sprijine funcționarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minim 6% din Produsul Intern Brut pentru finanțarea acestui domeniu.

Iniţiatorii pornesc în demersul lor de la constatarea că „reforma continuă" din sănătate din ultimele două decenii nu şi-a atins încă obiectivul primordial: „finanţarea adecvată a sistemului medical şi capacitarea sa pentru a oferi servicii de calitate, în condiţii optime".

Senatorii USL subliniază că, spre deosebire de România, alte state europene comparabile alocă mult mai multe resurse sănătăţii (Ungaria 7,6% din PIB, Cehia 7,2%, Polonia 6,5%, Slovacia 8,4), inclusiv în ultimii ani, marcaţi de criza financiară generalizată.

"Orice discuție privind sistemul de sănătate din România trebuie începută de la un mare și dureros adevăr: serviciile publice suferă de o lipsă cronică a investițiilor. De aici decurg toate neajunsurile în cascadă: oamenii care lucrează în sistem nu sunt plătiți corespunzător rolului și importanței lor sociale, infrastructura medicală e deficitară, iar tinerii absolvenți găsesc greu motive pentru a rămâne în țară. Subfinanțarea cronică a sistemului trebuie să înceteze. Obiectivul nostru este ca niciunui pacient care și-a plătit conștiincios asigurarea de sănătate și care are o problemă să nu i se mai spună vreodată că nu poate fi tratat din cauza fondurilor insuficiente", arată senatorul PSD, Florian Bodog.

În consecinţă, cei doi parlamentari propun modificarea şi completarea articolului 256 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţi, astfel: "Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate nu poate să fie mai mic de 6% din produsul intern brut", instituindu-se obligaţia statului să garanteze, prin subvenţii suficiente, faptul că resursele nu scad sub acest procent.

Potrivit celor doi senatori de Bihor, iniţiativa se bucură „de un sprijin larg" în rândul celor două grupuri parlamentare (PNL și PSD), ceea ce îi face optimiști cu privire la șansele de adoptare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Bihorstiri
În ciuda evidentelor probleme de la nivel central din sânul alianței de guvernare și cu toate că nici relațiile pe plan local nu sunt cele mai lipsite de frecușuri între PNL și PSD, senatorii bihoreni Florian Bodog (PSD) și Valeriu Boeriu (PNL) au inițiat un demers comun spre binele Sănătății din România. Și, implicit, spre binele cetățenilor care ar putea avea nevoie de servicii medicale.
Postat 24 Mai 2013, 14:01 de Andrei Sandor
intr-o singura fraza despre Emil Constantinescu, Tulcea, Levant, Sindbad, Ulise, Alexandru cel Mare,
Atunci când Preşedintele Emil Constantinescu mi-a vorbit pentru prima dată despre simpozionul dedicat Levantului, vă mărturisesc că am fost brusc transportat în timp, poate fiindcă am crescut la Tulcea, portul de la gurile Dunării, şi acolo, chiar în anii în care planificarea comunistă se lupta cu succes împotriva pitorescului şi a tradiţiei, Levantul era şi este încă, într-un fel, o realitate palpabilă în policromia numelor de persoane, în pluralismul comunităţilor etnice şi religioase, în bogăţia şi diversitatea tradiţiilor, în cursul încărcat de istorie al marelui fluviu, care uneşte atât de vizibil Occidentul şi Orientul, Tulcea păstra şi mai păstrează, ţin eu să cred, încă o savoare levantină, pe care tema acestei conferinţe mi-a trezit-o, aşa cum ne trezeşte o asemenea temă tuturor amintirea copilăriei, aventurile lui Sinbad sau ale lui Ulisse, asemănătoare şi totodată deosebite, în atâtea feluri, sau amintirea tinereţii atunci când eram fascinaţi de marea aventură a întâlnirilor mereu repetate şi, într-un fel, mereu eşuate dintre Orient şi Occident, Alexandru cel Mare, succesorii săi, regatele greco-elenistice ale estului-mediteranean, marea aventură a cruciadelor cu Godefroy de Bouillon, Richard Inimă de Leu, Saladin, cu numele de locurile ale memoriei, tot acel ţinut pe care cavalerii templieri sau ospitalieri îl apărau şi îl exploatau
Postat 24 Mai 2013, 13:59 de Crin
Vreau ceva nou!
Pentru binele si prosperitatea mea imi iau o secretara noua! Nu-mi pasa de criza din UO, fac ce vreau! Simona Bungau imi stie calitatile:))))
Postat 24 Mai 2013, 09:08 de Florian Bodog
Tembelismul la uslaşi !?!
Bugetul pe acest an a fost votat, adoptat şi promulgat deja. Ăştia doi penibili care cer modificarea lui, respectiv a secţiunii cu pricina, erau în vacanţă pe banii noştri la acel moment şi nu au aflat ?
Postat 23 Mai 2013, 19:52 de Carp III
O initiativa de apreciat
Nu ma prea pricep eu la politica, dar iniativa mi se pare una de apreciat. Sanatatea este un domeniu important si trebuie sa i se aloce sumele necesare. Felicitari pentru proiect si mult succes in implementarea ei... ca nu va fi usor!
Postat 23 Mai 2013, 18:34 de Nelu
senatori care dorm si mai cer cate ceva
diupa mine ca cetatean ar trebui sa facem din palatul Cotoceni un JILAVA demn de ROMANIA ,sa le dam MUNCA in folosul comunitati, plimbati ORFANI, schimbati scutece, ingrijiti parcurile ca prea va BOIERETI degeba , in final ramane o zicala ROMANEASCA : "MUNCA braatra de AUR ":)))) ce te faci cu LIMBA noastra dulce ROMANESCA daca avem doar TRANTORI ?!!
Postat 23 Mai 2013, 17:02 de vai de noi !
senatori care dorm si mai cer cate ceva
astia se dau INTELECUALI de pe vremurile BUNICULUI :)))) tot ala care are ajunge cu numele undeva nu o sa vedeti TINERI cu nota 10 in PARLAMENTUL ROMANIEI cu BURA de MERIT mai vezi cu medii de 10 si 5 la teorie, realizezi ca e copy paste la examene :))) . NU sunt fonduri dar atentie avem SENATORI , cum naiba !!! nu exista obiectivul muncii dar noi, poporul , renumeram , ce ????
Postat 23 Mai 2013, 16:58 de vai de noi !
praf in ochi
Asta cu cerutul e praf in ochi pentru bihoreni. Sa vedem si noi ca misca ceva. Rezultatul va fi clar. Zero. Ati votat USL degeaba. In Bihor s-au alocat mai putini bani decat pe vremea lui BOC. Drumurile-s praf, spitalele fara bani, etc.
Postat 23 Mai 2013, 15:33 de oradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5865 RON
  • 1 EUR = 4.9724 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON